Ugrás a fő tartalomra

Merülj alá Budapest érzelmi alsóvárosába a Minimyst formációjával

Második kislemezével jelentkezik a z idén újra aktívvá váló Minimyst zenekar. Az Aquincum a zenekar 2. kislemeze, amit november 10-én a Három Hollóban be is mutatnak.


A lemez már kicsit szofisztikáltabb, mint a korábbi poppos lemez. Míg a Karton Monakó közéletibb témákat feszeget, az Aqunicum az élethez, a világhoz történő mélyebb kötődésről szól, őszintébb, kitárulkozóbb hangvételű szövegekkel. Az idén tavasszal debütált Karton Mon akó és a nyáron megjelent 2 single (Tiszta Szívvel, Elég) után az Aquincum más megszólalást tartogat és a zenekar tudatosan máshogy is készítette el ezt a kislemezt.

„Lényeges különbség, hogy a 3 dalt a zenekar tagjai hangszerelték és csak mixingre kértünk fel neves producereket. A Copacabánat és a Mindenem keverését Toldi Mikire bíztuk, a masteringért Szabó Szebasztián felelt, az Aquincum című dalt Somogyvári Dani mixelte és masterelte.” – mesélik a technikai hátterét a három dal születésének, amik a korább elektronikusabb hangzástól is tettek egy lépést a hangszeres irányba.

„A dalszövegek mélyebb, erőteljesebb mondanivalóját az előző kislemezhez képest élőbb hangszereléssel támogattuk meg. Az elektronikát most leginkább díszítésre, atmoszféra teremtésre használtuk, hogy a szövegek az élő hangszerek természetesebb megszólalásában nagyobb fókuszt kapjanak. Ezt a természetességet szerettük volna a lemezen megtartani azzal is, hogy az élő felvételeket csak a legszükségesebb mértékben javítottuk, editáltuk. A dalszerzésen kívül a felvételeket sem engedtük ki a kezünk közül, hiszen világos koncepciónk volt a dalokról a dobfelvételtől kezdve az utolsó pengetésekig. Egyedül a főének felvételét készítettük el külső stúdióban Csészi (Cs.Szabó Zoltán) hangmérnöki segítségével.”

A kislemez dalai az elmúlt évek személyes drámáiról, élet összegzéseiről, lelki utazásairól szól, ezekről Mészáros Isti, a zenekar dalíró énekese így mesélt: „A címadó dalban a múltunk dallamai között halászunk, Aquincum, mint szimbólum itt Budapest “érzelmi alsóvárosa”, a víz az érzelmeket jelenti, és az érzelmek szintjén történő kapcsolódásokról szól. A sors egy adott helyhez, nemzethez köt minket, de ott van az elvágyódás, a mindent feladás lehetősége, de a sok információ, lehetőség között elveszünk, és már nem is igazán tudjuk, hogy mit szeretnénk, mi tenne minket boldoggá.”


forrás: Bodó Bence