Ugrás a fő tartalomra

ITT A KLIP: Mindenkinek lehet véleménye, de milyen áron? Tolvai Reni a saját bőrén érzi

Megérkezett Tolvai Reni 2024-ben megjelenő albumának legújabb, közös dala és videóklipje, a Bántasz, amelyben napjaink egyik legfontosabb társadalmi problémáját járja körül: a közösségi médiában történő bántalmazást. Különlegesség, hogy Reni mellett ezúttal a feltörekvő rapper, LuvOli is feltűnik, akinek tehetsége nemcsak a track dinamikájára gyakorol jó hatást, de generációjának hangjaként egy másik megvilágításba helyezi a témát.


“Szívod a vérem, már félni is félek, a szívem nem dobban már. Bántod a testem, a bőröm, a lelkem, a hangom - ez fáj (...) Megvagyok, csak elfogyok” - az RTL Sztárbox című, legutóbbi műsorában csendült fel először a Bántasz, amelynek erős üzenete azóta is futótűzként járja végig az összes porcikánkat. A cyberbullying által okozott, mély sebek nyomait mindannyian magunkon érezhetjük.

A felkavaró tartalom hatását még tovább fokozza a frissen megjelent klip sötét vizuálja, amelynek első képkockái láttán egy nyomasztó álom kellős közepén találjuk magunkat - akárcsak egy Black Mirror epizódban. Fekete-fehér csempe, széttépett papírlapok, talpig feketében és maszkban álló alakok, mint a bántalmazó kommentárok illusztrációi: ebben a kaotikus, street style miliőben jelenik meg a dalszerző-énekesnő a szívós és szép női ideál megtestesítőjeként. Bár első blikkre összeférhetetlennek tűnhet ez a kettősség, a cselekmény előrehaladtával láthatjuk minden mindennel összefügg.

Reni több outfitben, különböző hajszínnel és -formával; van, amikor állva, van, hogy padlóra küldve is feltűnik, amely ütős szimbolikával mutat rá arra, hogy akárhogyan változunk - vagy épp változtatunk -, a virtuális tér mögé bújó rosszakarók mindig jelen vannak. Mindeközben a szemtelenül fiatal, mindössze 14 éves LuvOli is színre lép, aki először angolul, majd magyar rap betétekkel egészíti ki a pazar drill beatet és a szókimondó szöveget.

A végeredmény pedig? Egy elképesztően vagány, full power szám, amely pont annyira megrázó, mint amennyire segít fellélegezni és talpra állni. Tökéletesen összecseng Reni legutóbbi felvezető dalainak (Kurvára fáj, Nyakadon a lánc) nyíltszívű intimitásával és karakánságával.


forrás: Fehér Emma