Ugrás a fő tartalomra

ITT A KLIP: Extatikus tánccal debütál a Palo Canto fúziós techno projektje

"A Palo Canto saját középpontunk szimbolizmusa" - az eredendően budapesti, de multikulturális elemekből építkező fúziós techno formáció és producer duó: Tóth Bertalan (Cloud 9+) és Kedves Péter (Belau) új projektje egyszerre célozza meg hallgatói magasabb énjükhöz való spirituális közeledését és belső tisztulását - mintha csak a szent palo santo fa füstjét lélegeznék be lüktető beatek formájában. A hazai könnyűzenei élet újdonsült zenei produkciója egyszerre vegyít egyfajta ősi rítusokat idéző, organikus hangzást és letisztult elektronikus ütemvilágot, mindezt a techno műfaj korszerű stílusuniverzumának égisze alatt. A Palo Canto atmoszférájában sok minden elfér a hipnotikus gitár riffektől, melengető textúráktól kezdve a sámáni kántáláson keresztül egészen a pulzáló ritmikusságig - azzal a nem titkolt szándékkal, hogy zenéje segítségével minden hallgató libabőrt kapjon a pillanattal való eksztatikus kapcsolódástól és transzcendentális élménytől.


„Mindketten a covid időszakban kezdtünk el jobban ráhangolódni organikus négynegyedes elektronikus zenékre, amelyeket közös beszélgetésekkor mutogattunk egymásnak, míg nem jött az ötlet, hogy mi lenne, ha elkezdenénk közösen zenélni. Hosszú folyamat volt mire megtaláltuk a saját hangzásunkat, de rengeteg ötletünk van szerencsére, ennek első szemelvénye a West Wind” – mesélte a frissen debütáló formáció a kezdetekről.

West Wind című debütáló single-jük nem mindennapi induló a hazai könnyűzenei éterben álomképeket idéző, sivatagi helyszínen forgott képsoraival és metamorfózis-szerű szekvenciájával. Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái) mantraszerű kántálása és a klipben látható tánc koreográfia ritmusossága kétségtelenül arra irányítja nézőit, hogy adják meg magukat a lüktető beatek erejének és hagyják, hogy azok hátuk minden négyzetcentiméterén végigfussanak.

„A klip a teljesen szabad ős-én megtalálásáról szól. A főszereplő, akit Temesvári Zsófia táncosnő alakít, egy kietlen tájon, egyfajta érzelmi sivatagban eszmél magára. A lányt egy különös belső hang szólítja magához, mely hatására egyre vadabb táncba kezd miközben fokozatosan leveti magáról emberi valóságát. A forgatáson igazi kihívást jelentett a hőség és az extrém terepviszonyok, de Simó Marcell operatőr és a kitartó stáb segítségével szerintem sikerült a szám mondanivalójához egy különleges képi világot is teremtenünk” – mesélte Lukács Liza, a klip rendezője.

A pulzáló koreográfia és hangzásvilág egyesítésén keresztül a transzcendentális énnel való találkozás, az extázisközeli állapotig eljutás mind-mind fundamentális motívumai a techno formáció stíluskészletének. Mitológiai jelentéséhez méltón, a West Wind eredetisége nem várt frissességet hoz a könnyűzenei éterbe. A dalt a berlini Zino Mikorey (Thom Yorke, Ry X, Moby, Agnes Obel ) masterelte. A formáció jelenleg első lemezén dolgozik.