Ugrás a fő tartalomra

ITT A DAL: A fogyasztói társadalmat kritizálja újdonságában a GuyaChild

A GuyaChild egy underground alternatív hip-hop zenekar Érdről, ami 2018-ban alakult három szókimondó, gitárégetős funkrockos zenész társaságából. A doboknál a Junkies-ból ismert Németh Miklós, a basszusgitárnál az Üllői Úti Fuckban bizonyító Faragó Zsolt, a gitárnál és a mikrofonnál pedig Takács Ákos.


2019-ben készítették el az első kislemezüket, amiről a Mielőtt felnövök című track klipet is kapott. Ezt nagy siker és egy kisebb világjárvány követte. A pandémia alatt azonban nem tétlenkedtek, elkészítették az első nagylemezüket Kolomp a nyakban címmel – az ezen található Tudod, mi van?! című dalhoz forgatták legújabb klipjüket.

A szerzeményről ezt nyilatkozta a zenekar: „A dal a fogyasztói társadalom kritikája, mind a tárgyi javak, mind a média fogyasztásával kapcsolatban. Zeneileg pedig a saját stílusunkban akartuk vegyíteni a funkys, shuffles lüktetést klasszik hip hoppal és modern elektronikus világgal.”

A klip keletkezéséről pedig az alábbi sztorit tudhatjuk meg: „Épp egy új klippel kapcsolatos brainstorming közepén voltunk, amikor Zsolti poénból berakta a Tudod, mi van?!-t, és hozzá a Monkees egyik klipjét, mondván, hogy egy ilyen videó mennyivel egyszerűbb lenne. Kacagtunk egy jót, mert pont szinkronban volt a zene és a videó, de aztán rájöttünk, hogy a két stílusból adódó disszonanciából mégis egy jópofa dolog születhet, és a mondanivalóhoz pont passzol, hogy nem tudni, mi van. El is kezdtük szervezni, és szerencsére az egyforma ing kiválasztása volt a legnehezebb feladat. Az Üllői Úti Fuckból Szántó Faszi, és a Sziktonból Haintz Olivér régi barátaink, és szerencsére egyből igent mondtak, hogy egy nagyobb zenekar szerepeljen a klipben, valamint mindenkinek volt otthon valamilyen, a korhoz passzoló vintage hangszere, az Érdi Művház is abszolút partner volt helyszín szempontjából, úgyhogy minden adva volt a forgatáshoz. Drapkó Peti pedig egyből elkapta azt a fílinget, amit meg akartunk jeleníteni a klipben.”