Ugrás a fő tartalomra

ITT A KLIP: A társ- és szerfüggőség mélységeibe kalauzol a Valami Lesz újdonsága

Új dallal és és első klipjével jelentkezik a hol katartikus, hol meditatív indie rockban utazó Valami Lesz zenekar. Az arizonai és budapesti életérzéseket - és tagokat - is vegyítő csapat Are You Able című szerzeménye egy párkapcsolat egyik legmélyebb kérdését teszi fel: történjék bármi megjósolhatatlan a jövőben, kitart-e a másik melletted? A dalhoz Szelei Dóra rendezővel (Saya Noé, Ivan & The Parazol, Carson Coma) forgatottak kisfilmet, mely az érzelmi és a szerfüggőség veszélyeit is szemléletesen ábrázolja. A Rekviem egy álomért vagy a Candy című filmek drámai párosait idéző főszereplőket Podlovics Laura és Szabó Sipos Tamás alakítják.


“Szerettünk volna egy olyan történetet elmesélni, amiben a két szereplőn keresztül két különböző perspektívából közelíthető meg a feltett kérdés: ‘Are you able to stay?’ A fiatal pár kapcsolatában az érzelmi függőség és a szerfüggőség egymást erősíti, illetve párhuzamba állítódik egymással. Az érzelmek és a szerhasználat addig fokozódnak, ameddig az öndestruktív életforma a kapcsolat töréséhez vezet” – magyarázza a rendező.

A Valami Lesz énekes-gitáros frontembere, Ryan Lane egy kis arizonai hegyvidéki városban nőtt fel. Első egyetemi éve után egy véletlen folytán három hetet töltött Magyarországon, ami végleg elrabolta a szívét. Belevetette hát magát az irodalomba, a történelembe és a magyar nyelv tanulásába, mindeközben számos párhuzamot állítva szülőhazájával, mindkét otthonát tisztábban megvilágítva. Felfedezéseit két nyelven kezdte el közölni különböző médiumokon keresztül (podcastok, műfordítás, esszék). Majd a zenélés iránti vágya 2017- ben arra késztette, hogy Ádámosi-Sipos Szilárd basszusgitárossal-énekessel megalakítsák a Valami Lesz zenekart. A banda jelenlegi korszaka Mátó Gergő dobos és Katona Bálint gitáros- énekes csatlakozásával indult, 2022-ben.

Vintage hangzáspalettájú zenéjükkel a srácok a magyar és az amerikai kultúra metszéspontját kutatják. Mindezt a személyes és kollektív múltjukkal való megküzdés, a jelenük szívfájdalmainak feldolgozása és a jövő lehetőségeinek témáin keresztül. Az Are You Able 2024 elejére tervezett első nagylemezük előfutára, mely a Slowly, a Takes Its Toll, és a Kaleidoscope című szerzeményeket követi a sorban. A zenekar a lemezmegjelenés mellett már a következő anyag dalain dolgozik, és persze alig várják, hogy élőben is a közönség elé léphessenek. Addig is érdemes követni a csatornáikat, mert napokon belül mutatnak egy filmszerű director’s cut verziót is az új klipjükből.


forrás: Steszkó Zsani
fotó: Komroczki Dia