Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Képeslap Itáliából

Az idei nyarat az olvasói élményeim terén két témával töltöttem el: Önfejlesztő kiadványokkal, valamint Olaszországban játszódó történetekkel. Legutóbbi könyvem sem lóg ki a sorból, ugyanis java részében Pugliában játszódik, ahol idén járhattam első, valószínűleg nem utolsó alkalommal. Angela Petch négy Toszkánát érintő regény után 2019-ben utazott a pugliai vad vidékre, amibe hozzám hasonlóan végérvényesen beleszeretett. A szerzőtől egyszer már olvastam, mégpedig a Toszkán Emlék írását.


A Képeslap Itáliából könyv esetében az 1940-es évek Olaszországáig megyünk vissza, amikor egy fiatal harcos egy repülőbaleset következtében elfelejti emlékeit. Egy Itáliában élő család fogadja őt be, gondozzák, megszeretik, majd elveszítik. Vagy mégsem? A szépirodalmi könyv két szálon fut, így a másik idősíkot napjaink Angliája jelenti, ahol Susannah nagyanyja holmiját rendezgetve egy különös képeslapra bukkan. A papír Puglia egy részét ábrázolja a második világháború idején. Vajon milyen történetet rejt a képeslap? Nos, ez derül ki az alapos kutatómunkával rendelkező családregényből. Az írás könnyen olvasható, jól érthető, de túl nagy izgalmakat, meglepetéseket nem rejt magában. 

Az olvasás során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a gyász, az emlékezés képessége, az erőszak, a munka, mint terelés, az apró lépésekkel való haladás, a hibákból való tanulás, a feketekereskedelem, a bigámia, a hamvak szétszórása, a szabályok áthágása, az igazi támogatás, a család, vagy éppen az idegenek el-, befogadása. Bár a könyv tényleg könnyen kiszámítható, számomra emelte az élményt, hogy sok-sok új olasz szóval, kifejezéssel, közmondással találkozhattam benne, valamint, hogy a szerző nagyon jól ábrázolja az olaszok világát, kultúráját, gasztronómiáját, hagyományait (Te tudtad, hogy a pugliai menyasszonyok nem a csokrukat, hanem a jobb cipőjüket hajítják el a lazgi során?).


NEKED AJÁNLOM:
- Ha kedveled a háborús időkben játszódó szerelmes történeteket.
- Ha menthetetlenül imádod Olaszországot.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„A tenger közelében mintha a gondolatai is kitisztulnának.” (17. oldal)

"Nektek, lányok, azt tanácsolom, szánjatok időt arra, hogy figyeljetek a belső hangotokra. Hallgassatok a szívetekre, különben elszalasztjátok azt, ami a tiétek lehetne.” (335. oldal)



Értékelés: 6/4.
Szerző: Angela Petch
Fordította: Novák Petra 
Cím: Képeslap Itáliából
Kiadó: Athenaeum
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 352

szerző: nikiahatos