Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Boldog leszek, és kész

Néhány éve tudatosan igyekszem járni az Önfejlesztés útján, fontosnak tartom, hogy értsük kik voltunk, kik vagyunk életünk különböző szakaszaiban. Szerintem hatalmas hiba, hogy a középfokú tanulmányok során, valamint sokszor a családokban sem tanítják meg nekünk, hogy miként igazodjunk el a saját elménkben. Nekünk kell megtalálnunk azokat a módszereket, eszközöket, praktikákat, amelyek által segíteni tudunk önmagunkon, hogy boldoggá, boldogabbá váljunk. Ebben segíthet az általam legutóbb olvasott önfejlesztő kiadvány, avagy a Boldog leszek, és kész! - Az önfejlesztés gyakorlati útmutatója kezdőknek és szkeptikusoknak. A könyv szerzője egy angol színésznő, személyiségfejlesztő coach, Holly Matthews. Ahogy az a segítő embereknél lenni szokott, ő is megkapta már az élet egyik legfájdalmasabb leckéjét, 2017-ben agydaganat miatt elvesztette férjét. Saját fájdalmából, tapasztalataiból építkezve létrehozta Happy Me Project nevű mozgalmát, weboldalát, majd megírta a szóban forgó kötetet is.

A Boldog leszek, és kész! főüzenete számomra az, hogy a boldogságunk igen nagy részben rajtunk múlik. Az írás rafinált felépítést kapott, a közösségi médiák hatalmas befolyása miatt (figyelemzavarosok lettünk általa) 60 rövid fejezetben foglalkozhatunk a szürke hétköznapok kihívásaival, problémáival, feladataival. A részek végén mindig kapunk egy még rövidebb, pontokban összeszedett gyakorlati, de minimum elgondolkodtató összefoglalót, amelyek segíthetnek abban, hogy újra töltekezzünk, újra tervezzünk.  A gondolkodásmódokon túl a szerző többször fókuszál a fizikai környezetre is. 

Bár ez a sokadik önfejlesztő tematikájú könyvem, akadt pár olyan pont, ami most fogott meg igazán. A mindennapok során sok-sok olyan negatív rutin van, amellyel a saját életünket tudjuk megkeseríteni, megnehezíteni. Ilyen, amikor túlgondoljuk a dolgokat, amikor nem tudunk nemet mondani, amikor felesleges dolgokért kérünk bocsánatot. Illetve sokszor csak utólag jövünk rá, hogy milyen, mennyi nehézségen mentünk keresztül, ebben is támogat ez az írás. Persze nem egyetlen könyv fogja megváltoztatni a teljes életed, de Holly Matthews segíthet abban, hogy készen állj a változásokra.

Az olvasás során olyan témákkal foglalkozunk, mint az agyunk működése, a panaszkodás, az elfoglaltság, a furcsaság, az ideális élet, a hála, a hamis online lét, a természet, a megerősítések, a mások véleménye, a drámázás, a barátok megválogatása, a kedvesség, a félelem, a bűntudat, a meditáció, az elengedés, a zene, vagy éppen az esti rutiálék.


AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Az agyunk 4 milliárd bitnyi infot dolgoz fel másodpercenként, naponta pedig mintegy 60 ezer gondolat kering bennünk. Ez rengeteg!
- A boldogságunk 50 százalékban múlik a genetikán. 10%-ban a környezetünkön, 40 százalékban pedig kizárólag magunkon. 
- A folyamatos kesergés ténylegesen rontja az egészségünket. Ha állandóan panaszkodunk, a rosszra koncentrálunk, gyengül az immunrendszerünk, szívbetegségek alakulhatnak ki, magas lesz a vérnyomásunk.
- Az embereket gyakran akkor kritizáljuk, ha az általunk kitalált kategóriába, sémába nem illenek bele. Ha az illető elhagyja az általunk megjósolt utat, akkor megpróbáljuk visszatuszkolni, hogy értelme legyen az elképzeléseinknek. Kőkemény egó!
- Mindenki a tőle telhető legjobbat, legtöbbet teszi, még akkor is, ha az számunkra nem a maximum, nem elengedő.
- Az agyunkat nem arra tervezték, hogy folyamatosan sok-sok inger érje. A közösségi média túlzott használata óta van annyi kiégett, túlterhelt ember.
- Sokszor a túlzott ragaszkodás okoz fájdalmat. Ragaszkodunk tárgyakhoz, kapcsolatokhoz, érzésekhez, holott a világ változik. Folyamatosan.
- Bizonyos szabályok csupán csak útmutatók, nem kell mindenáron, görcsösen betartanunk őket.
- A megbocsájtás azt jelenti, hogy nem hordozzuk tovább a fájdalmat, a gyűleletet. 
- Az élet véges. Ezért kell megtennünk mindent, amit szeretnénk, és abbahagynunk azokat a dolgokat, amiket nem szeretünk csinálni. Bármikor átírhatjuk a saját történetünket.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha túl szigorú vagy magaddal. Bűntudatod van, ha egyetlen napig nem csinálsz semmit? Tanuld meg értékelni, élvezni a pihenést!
- Ha szükséged van megerősítésekre.
- Ha előítéletes vagy, vagy veled szemben előítéletesek mások.
- Ha nehezedre esik segítséget kérni.
- Ha nem éled meg az apró győzelmeidet, a céljaid elérését. Ha rosszabb esetben még csalónak is érzed magad, aki méltatlan a sikerre.
- Ha le akarod győzni a félelmeid.
- Ha a saját életed másokéhoz hasonlítod.
- Ha erősítenéd az ellenállóképességed.
- Ha eddig csak sodródtál, de szeretnél jobban eligazodni önmagadban, a fejedben, a lelkedben.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Olyan világban élünk, ahol díjazzák, ha valaki elfoglalt, ez a siker jele, de én azért vagyok most itt, hogy felborzoljam a kedélyeket, és ledöntsem az „elfoglaltság” szobrát. Fontos, hogy tudd: az, hogy elfoglalt vagy, nem egyenlő a sikerrel. Ha jól érzed magad, és érdekes dolgokat csinálsz, az a siker, de az esztelen elfoglaltság nem lehet a célod.” (38. oldal)

„Értsd meg azt is, hogy a 'Nem' egy teljes mondat, ezért nem szükséges, hogy sor kifogás kövesse. Egyszerűen csak: 'Nem.'” (85. oldal)

„A múltad magyarázatul szolgálhat arra, miért találsz bizonyos dolgokat kihívásnak a jelendben, de ha folyton vissza-visszatérsz hozzá, akkor megrekedsz.” (91. oldal)



Értékelés: 6/5.
Szerző: Holly Matthews
Fordította: Bosnyák Gabriella
Cím: Boldog leszek, és kész! - Az önfejlesztés gyakorlati útmutatója kezdőknek és szkeptikusoknak
Eredeti cím: The Happy Me Project 
Kiadó: Partvonal
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 314

szerző: nikiahatos