Ugrás a fő tartalomra

ITT A DAL: Négyszámos EP-vel és egy különleges turnéval köszönti az őszt a Margaret Island

Az Idegszálaival című új EP izgalmas feldolgozások sora: két vers, egy népdal és egy vendégszöveg megzenésítése található rajta, melynek szerzője Palya Bea énekesnő. A most megjelenő kislemez a Margaret Island őszi, Szabadon szép a tánc elnevezésű turnéjának előfutára.


Zenészbarátok, költők gondolatainak és népdalfeldolgozásoknak adtak új zenei köntöst Idegszálaival (A végső türelem is idekötöz) című EP-jén a Margaret Island tagjai, akik az alkotási folyamat közben kiléptek a komfortzónájukból is. „A szerzeményeink általában egy zenei ötletből, dallamból születnek, ritkán dolgozunk kész szöveggel. Most azonban mind a négy szám esetében ez történt” – meséli az együttes gitárosa, Füstös Bálint. „Néha mások gondolatain keresztül kerülhetünk közelebb önmagunkhoz” – teszi hozzá az énekesnő, Lábas Viki, aki szerint a most megjelenő anyag készítése lehetőséget adott nekik az önreflexióra is. „A saját megéléseinket és az upliftingebb számainkat a tizedik születésnapunk kapcsán megjelenő stúdiólemezünkre tartogatjuk a jövő évre” – ígéri.

A címadó felvételben például Csoóri Sándor Idegszálaival a szél verséből emeltek ki és ollóztak össze részleteket, gondolatokat, az Esti sugárkoszorú Tóth Árpád azonos című versének megzenésítése, míg a Fúvom az énekem Viki egyik kedvenc somogyi népdalának feldolgozása, melynek hangulata azonnal magával ragadta a csapatot. „Gyorsan kigurult belőle a saját verziónk” – mondja Bálint. A Zabolátlan szövegét és dallamát pedig Palya Beától kapták ajándékba, akivel korábban együtt adták elő A rab gólyát a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. „Beát foglalkoztatta az a zabolátlanság, amivel a mai napig meg kell küzdenem” – vallja be nevetve Viki, Bálint pedig úgy látja, Bea jól meg tudta ragadni Viki világát a dalban. „Mi is könnyedén rá tudtunk csatlakozni, végül teljesen a saját képünkre formáltuk.”

A Margaret Island a negyedik nagylemezükhöz hasonlóan az Idegszálaival című EP-n is Toldi Miklós producerrel közösen dolgozott. „Nagyon közel áll hozzám az zeneiség, amivel megfogtuk ezeket a dalokat” – emeli ki Viki. „Alig vártuk, hogy végre megjelenjen ez az EP, az egyik legelgondolkodtatóbb és legmélyebb anyagunknak tartom. Figyelem, ez komoly lesz és mélyre megy” – figyelmeztet mindenkit mosolyogva. „Most már elárulhatom, imádok ezekre a felvételekre táncolni, szeretem azt a koreográfiát, amit a Szegedi Kortárs Balett társulatának tagja, Czár Gergely álmodott meg hozzájuk. A tánc segítségével még színesebben tudjuk kifejezni az érzéseinket.”


Az Idegszálaival EP ugyanis a Margaret Island október 14-én kezdődő, Szabadon szép a tánc elnevezésű nyolcállomásos turnéjának előfutára, melyben a zene mellett a mozgásművészet is központi szerepet kap a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével, ráadásul Viki is táncolni fog.

Margaret Island – Szabadon szép a tánc országos turné
a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével: 
Október 14. – Veszprém, Hangvilla
Október 20. – Miskolc, Művészetek Háza
Október 21. – Debrecen, Kölcsey Központ
Október 23. – Szeged, Nemzeti Színház
Október 28. – Kecskemét, Hírös Agóra
Október 29. – Gödöllő, Művészetek Háza
November 12. – Győr, Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ
November 16. – Pécs, Kodály Központ

forrás: Varga Zsófi