Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Fény a dombok mögött

Bauer Barbara felnőtt élete első 18 évét az égben töltötte légiutas-kísérőként, repülésbiztonsági,- légiközlekedés-védelmi szakemberként. Ennek a korszaknak volt a lezárása a Vakrepülés könyve, amelynek immáron új, bővített kiadása is akad Fény a dombok mögött címmel. A történet középpontjában két fiatal áll, egy Olaszországban élő vak zongorista lány, Julietta, valamint a békéscsabai patikus, a repülés szerelmese, Réka. Az átdolgozott kiadványban rajtuk kívül megismerhetjük Federico szemszögét is. 

A Fény a dombok mögött olvasása során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a családi hagyományok, a fogyatékosság, a szülői szeretet, a lázadás, a folyamatosan változó élethelyzetek, a személyiségfejlődés, a baleset, a szőnyeg alá sepert traumák, a családállítás, a pszichológia, a lélekvándorlás, a sorsfeladat. Barbara lassú történetvezetésével, váltakozó szemszögű szerkezetével nagyon szépen tárja elénk a képeket, az olasz életérzést, és finom érzékenységgel boncolgat kényes témákat. Ilyen például az, hogy egy fogyatékos gyermek szülei miként irányítják a gyerek sorsát, életét. Ebben a regényben gyakran köszön vissza a múlt, de csak azért, hogy végül minden értelmet nyerjen.
 

 AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Az idő nem szorít, nem sürget, az mindig csak támpont, segítség. 
- Bár Julietta vak, mégis tud kedves, vidám lenni. Az ő sorsán keresztül Barbara felhívja a figyelmet a valóságérzékelés olyan formáira, mint az illatok, az ízek, a hangok, a tapintás. Sokszor nem éljük meg, nem értékeljük ezeket kellőképpen, túlságosan alapvetőnek vesszük. 
- Sok szülő sokáig halogatja a felismerést, miszerint gyermekével nincsen minden rendben. Fontos, hogy meggyászolják az egészséges gyermekbe vetett hitüket, majd megoldásokat keressenek. Hogy a gyereket megtanítsák vigyázni magukra, a lehetőségeket kihasználni, amennyire lehet: szabadon élni.
 - Ha nem ott tartasz az életedben, ahol lenni szeretnél, akkor kell a tudat, hogy legalább teszel érte. Elvégzel egy tanfolyamot, spórolsz a pénzeddel, stb. Először meg kell fogalmaznunk, hogy mit akarunk, aztán pedig, hogy hogyan szeretnénk azt elérni. Csak ezután várhatjuk az eredményt is. 
- Túl sokat panaszkodunk.
- Van, hogy egyszerűen csak azt kell csinálnunk, ami jól esik, nem pedig azt, amit szerintünk tennünk kellene, amivel haladnunk kellene.

NEKED AJÁNLOM:
Ha szereted az olasz életérzést, ha foglalkozol a saját önfejlesztéseddel, ha nyitott vagy a spiritualitás felé.   

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:  
„Van az életben olyan, amiért semmi sem kárpótol.” (50. oldal)

„Tudod, Szilvi, a fejem egyszerűen attól fáj, hogy folyamatosan pörögnek a processzorok. Egy pillanatra sem tudok kikapcsolni. Ha éppen nem gondolkodom, képek jönnek és mennek. Ha ez sincs, akkor hangok, vagy érzések, vagy indulatok. Egyszerűen nem értem. Képtelen vagyok pihenni.” (64. odal)

„Minden alkalommal, amikor beleolvasol, választ kapsz valamire az aktuális hangulatodnak megfelelően. Ugyanis minden perc csak ott és akkor igaz. A következő percben már te is változtál, a világot is másként látod.” (249. oldal)


Értékelés: 6/5.
Szerző: Bauer Barbara
Cím: Fény a dombok mögött
Kiadó: Jaffa
Kiadás: 2022
Oldalak száma: 304

szerző: nikiahatos