Ugrás a fő tartalomra

ITT A DAL: Müller Nándor esete Toldi Marival és a trance-szel

Az Interurban formáció legutóbbi dala Hegyek címmel jelent meg nemrég és máris itt vannak egy új, vidám, nyári trance dallal, ami hangulatában eltér az eddig kiadottaktól. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy szakítanak a korábbi hagyománnyal – marad az elektronikus hangzásvilágba öltöztetett népdal feldolgozás, de ebből most egy kis csavarral igazi nyári, tombolós single-t kerekítettek.


A korábbi dalaik, mint az általuk mezőgazdasáti trip-hopba ágyazott elektronikaként jellemzett Zavaros és az ezt követő Hegyek is olyan népdalokat dolgoz fel, melyek üzenete erősen reflektál a minket körülvevő világra, hangulatuk kissé borongós, dallamvezetésük helyenként disszonáns erőteljes elektronikus zenei környezet. Éppen emiatt szokatlan a most megjelent Müller Nándor, hiszen ezt hallgatva eltűnik a mélabú, a népdal szövege által idézett képzettársítások, pedig vidámak és viccesek.

A Müller Nándor című népdalra egy 1955-ben rögzített karancslapújtői (Nógrád megye) gyűjtésben talált rá Márti, a formáció énekese. Amikor Imó (az Interurban dalszerzője és producere) gépéről elektronikus zenei kalandozásai során egyszer csak kikerült az a trance dal, ami az új track alapját adta, rögtön tudták, hogy erre aztán nem lehet szomorút énekelni, Müller Nándor lesz az emberük.

„Én személy szerint végigvigyorogtam a teljes munkafolyamatot, emellett ezer buggyant ötletünk volt arra, hogy ha klipet forgatnánk hozzá, abban milyen jelenetek lennének. Ahogy figyeled a dalt, rögtön vizualizálod is a szórakoztató filmjeleneteket, a peckes bajuszú, betyárnadrágos fenegyerekről, meg a pilláit rebegtető Toldi Mariról. A fő motívumot játszó szintetizátor véletlenszerű megtalálása magával rántotta a teljes dalt. Amikor a vázlatra rákerült a Müller Nándor énektémája, akkor nagyon rövid idő alatt a szerkezet is kialakult, amit már csak fel kellett díszíteni effektekkel. Az elektronikus zenei körítés adott egy pluszt ehhez az egyébként is könnyű témához, így bízunk benne, hogy sok helyre eljut majd.” – meséli Márti és Imó a dal születésének körülményeiről.

Az Interurban őszre ígéri az első nagylemezének megjelenését és egy különleges live videóval is készülnek, melyben megmutatják magukat a színpadon is.


forrás: Sedulyák Letti