Ugrás a fő tartalomra

Generációváltás a slágerlistákon: streaming adatokkal frissülnek a zenei listák

Izgalmas mérföldkőhöz érkeztek a Hivatalos magyar slágerlisták. 2023. július 13-án, csütörtökön a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által működtetett platform tartalma és arculata egyaránt megújult. Összeolvadt a két legnagyobb hagyománnyal rendelkező, illetve a legújabb toplista, valamint elindult egy új szempont szerinti összesítés. A lépés oka, hogy a zenehallgatási szokásoknak megfelelően a hazai hangfelvétel-ipar bevételének közel négyötöde a digitális értékesítésből, így főleg a zenei streamingből származik. Mostantól a slágerlisták is ezt hivatottak tükrözni.


Mi változik?
A Magyarországon 1990 óta működő Album Top 40 slágerlista mostantól tartalmazza a zenei streaming adatokat is, vagyis az albumokon található dalok előfizetéses vagy reklám alapú (ingyenes) meghallgatása is beleszámít a heti összesítésekbe (az eddigi CD-,DVD - és vinylértékesítések és online letöltések mellett). Az Album Top 40 így egy sokkal naprakészebb, hibrid slágerlistaként születik újjá. Hasonlóképp a Single Top 40 slágerlistába pedig beépül az eddig önállóan kezelt Stream Top 40 dallista. Utóbbi eddigi formájában - közel tíz év után – megszűnik , hisz a streaming immár a zenehallgatás sztenderdjévé vált.

Milyen hatása lesz ennek a slágerlistákra?
A megújult Album és Single Top 40 slágerlistákon ezentúl olyan előadók is az élre törhetnek, akik ugyan fizikai hanghordozóval (vagyis CD-vel, vinyllel, stb.) nem feltétlenül rendelkeznek, viszont az albumaikat, kislemezeiket rengetegen hallgatják a különböző zenei streaming oldalakon (Spotify, Apple Music , Deezer). Ennek köszönhetően egy aktuálisabb, teljesebb, korszerűbb zenei paletta rajzolódik ki, mely pontosabban reprezentálja a magyar közönség zene fogyasztási szokásait, s ezáltal a legnépszerűbb kiadványokat.
Ennek egyik tökéletes példája a népszerűsége csúcsán levő Azahriah, aki a korábbi módszerrel számított Album Top 40 slágerlistára alig-alig jutott fel, így azonban 5 kiadványa is szerepel a listán, ebből 3 db a Top 5-ben. Mellette többek között KKevin, Pogány Induló, Manuel, a Carson Coma, Ekhoe, Beton.Hofi, Dzsúdló és DESH is az élmezőnybe teleportált.
Hasonló a helyzet a nemzetközi előadók esetében: a hibrid számítási módnak köszönhetően erősödött például Harry Styles, Lana Del Rey, a Metro Boomin, Taylor Swift vagy épp az Arctic Monkeys jelenléte, hisz az ő rajongóik is nagy számban pörgetik kedvencük dalait a streaming platformokon.

Új slágerlista indult: fókuszban a vinyl és a CD
Mivel azokról a - sokszor legendás - művészekről sem szeretnének megfeledkezni, akiket rajongóik elsősorban fizikai hanghordozók vásárlásával támogatnak, a megújult Album Top 40 lista mellett egy ezen eladások alapján összeállított rangsor is elérhetővé válik.
Az Album Top 40 (fizikai hanghordozók) nevű slágerlista kizárólag a fizikai (CD, vinyl, DVD, kazetta) értékesítések alapján áll össze, és a rajongói lojalitást, a fizikai termékek iránti - évek óta stabil - érdeklődést, elköteleződést hivatott elismerni.
Az új lista élén az első héten a Stray Kids nevű dél-koreai k-pop szenzáció áll. Továbbá olyan hazai előadókkal is találkozhatunk az élmezőnyben, mint az Omega, Rubcsics Richárd, a Mobilmánia, Bródy János vagy épp Márió.


Még több adat - a cél a teljes lefedettség
Ahogyan azt nemzetközi és hazai statisztikák is igazolják, a zenei streaming az aranykorát éli: jelenleg innen származik a hangfelvétel-ipar bevételének mintegy négyötöde, itthon konkrétan 100 forintból 79. A havi előfizetési díjért korlátlan zenehallgatási lehetőséget biztosító szolgáltatásoknak köszönhetően a közönség bárhol, bármikor és bármit meghallgathat. Elérkeztünk arra a pontra, amikor a legnépszerűbb albumok és kislemezek listáiról alkotott kép kizárólag a streamelési adatokkal teljes .

Hogyan lehet összevetni egy CD és egy stream értékét?
„A Magyar Hangfelvétel - kiadók Szövetsége szorosan együttműködik a hangfelvétel - ipar nemzetközi szervezetével (IFPI), amelynek piaci ismeretére és statisztikai bázisára támaszkodva, a nemzetközi sztenderdekkel összhangban állapítjuk meg egy fizikai hanghordozó, egy dalletöltés, valamint egy előfizetéses és reklám alapú (ingyenes) stream értékét, s ezek arányait. Ezeket összevetjük a MAHASZ évente frissülő piaci statisztikáival, így megteremtve az egyensúlyt a nemzetközi és hazai trendek között” - fejtette ki Szűts László, a MAHASZ elnöke.
„Az elmúlt évek szakmai és informatikai fejlesztéseinek köszönhetően a Hivatalos magyar slágerlisták és az arany/platina minősítések rendszere immár abszolút szinkronba került. E kettő ugyanis mostantól ugyanazon módszertant követi , amely most aktualizált piaci alapokon biztosítja a slágerlisták relevanciáját” - tette hozzá Mezei Csaba, a MAHASZ kommunikációs szakértője.

forrás: lightmedia news