Ugrás a fő tartalomra

CAMPUS 2023: Holnap elstartol a debreceni fesztivál!

15. alkalommal rendezik meg idén a Campus Fesztivált. A jubileumi évben minden eddiginél minőségibb és izgalmasabb programválaszték várja a fesztiválozókat. A legbevállalósabb zenei kínálatú fesztiválon a kiemelkedően népszerű előadókon túl külön önálló színpadot kap a hiphop valamint egyedülálló módon a rock- és metalzene, de ezen kívül is számos zenei csemege és izgalmas műfajokban utazó fiatal tehetség is helyet kap majd. A zenei kínálat mellett az egyéb művészeti ágak iránt érdeklődők sem fognak unatkozni, összesen négyszáznál is több program szerepel a kínálatban.


Szinte napra pontosan, tizenkét év után Marcus Füreder, azaz Parov Stelar visszatér a debreceni Nagyerdőre. Az 1920-as évek jazzhangzását, elektronikus zenével vegyítő ‘electro swing’ stílus elsőszámú úttörője zenekarával, július 21-én érkezik a Campus Fesztiválra. Ausztria legismertebb művészének külföldi karrierje Magyarországon indult el, azóta évről-évre eljön hozzánk, ráadásul nem először jár Debrecenben, 2011-ben már a fesztivál nagyszínpados fellépője volt.

Parov Stelar mellett a német sztárdj és –producer, Robin Schulz, valamint a francia sanzon, a jazz és a soul stíluskeverékében utazó francia díva, ZAZ is az idei fesztivált erősíti. Mindkét előadó listavezető, slágereiket milliók követik és hallgatják világszerte, Schulz július 20-án, míg ZAZ július 22-én érkezik Debrecenbe.

A nemzetközi csillagok, Parov Stelar, ZAZ és Robin Schulz mellett a Campuson lép fel André Tanneberger - ismertebb nevén: ATB, a német DJ fenomén, aki a '90-es évek óta folyamatosan a nemzetközi elektronikus zenei szcéna elitjébe tartozik. Jön az egyik legőrültebb rapper, az észt Tommy Cash, a pszichedelikus rock, a blues és a techno atmoszféráját ötvöző angol Kerala Dust, valamint a dance-díva Minelli, aki 2021-ben a Rampampam című slágerével azonnal feliratkozott a nemzetközi dance listákra.

A visszatérő hazai fesztiválkedvenceket - Tankcsapda, Majka, Bagossy Brothers Company, Halott Pénz, ByeAlex és a Slepp, 30Y, Road stb. - mindenki ismeri, az elmúlt néhány évben feltűnt új titánokra – pl. Azahriah, Carson Coma, Dzsúdló, Elefánt, Krúbi stb. - pedig érdemes az eddiginél is jobban odafigyelni. A Campus mindemellett hagyományainak megfelelően ismét teret enged a hazai könnyűzenei szcéna számos izgalmas feltörekvő tehetségének, akiket a későbbiekben bővebben is bemutatunk.

NEM CSAK ZENE
Idén a jubileumhoz méltó módon minden eddiginél komolyabb művészeti programkavalkád lesz a Campus Fesztiválon. A Performansz Placcon tánc- és mozgásművészeti, akciószínházi előadásokat láthatunk, mások mellett a Forte Társulat, a Lobotomia Collective és a Modern Tánc-Játék Stúdió közreműködésével. A már jól megszokott, látványos utcaszínházi felvonulás (Ars Sol Luna) idén új attrakciókkal egészül ki, több speciális jármű, óriásbábok, artisták, mutatványosok kísérik majd a menetet. Vendég lesz az európai hírű lég- és kortárstáncművész, a szlovák Ariadna Vendelova, aki minden este egyedülálló bemutatót tart – a levegőben lógva. A fesztiválterületet idén több, művészi igénnyel elkészített fényinstallációval és térobjektekkel díszítjük.

A fesztiválterületen egész nap zajlik az élet, érdemes nagyon korán érkezni és felfedezni ezeket a programokat – biztos, hogy izgalmas élményekben gazdagodunk, aktív kikapcsolódás vár a fesztiválozókra. A Campus egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező programhelyszíne a Civil Falu. Mintegy ötven civil szervezet és intézmény mutatja be tevékenységét Debrecenben, az érdeklődők fontos társadalmi ügyekkel ismerkedhetnek meg. Ugyanitt rendezik be Magyarország egyik legnagyobb játszóházát: a Campus Kid & Art Zónában a kilátogató családok nagy örömére interaktív játékok, látványosságok, gyerekprogramok százai várnak a legkisebbektől a nagyobbakig mindenkit. A Civil Falu Agóráján élő podcast beszélgetésekkel, fúvós- és citerazenekarral, kórusflashmobbal, táncházzal, valamint olyan élő televíziós legendákkal találkozhatunk, mint Juhász Előd, Dévényi Tibor, Endrei Judit, Horvát János, Kaplár F. József és Egri János.

MINŐSÍTETT FESZTIVÁL
Ha visszatekintünk a Campus múltjára, látható, hogy fesztivál évről évre erősebb kulturális színezetet kapott, ezért 2017-ben nemzetközi szintű elismerésben részesült, a legkomolyabb európai minősítő szervezet, az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a legmagasabb szintű minősítést adta a debreceni rendezvénynek. A Campus Fesztivál a statisztikái és eredményei alapján bekerült az öt leglátogatottabb magyar könnyűzenei fesztivál közé, felkerült a Google keresési trendek toplistájára, „Az év eseményei” kategóriába.

A 2023. július 19-én kezdődő jubileumi rendezvény négy este páratlan nagyerdei környezetben, az ország legjobban felszerelt és legárnyékosabb fesztiválhelyszínén várja majd a látogatókat. A Campus ma már Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseménye, amelyre az indulásakor 27 ezren, tavaly összesen 116 ezren látogattak el.

A Campus Fesztivál sikerét évről évre a helyszín és a város adottságai is nagyban erősítik. A Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Víztorony környezete páratlan a hazai fesztiválpiacon. A látogatók visszajelzései és az évről évre megismételt közvélemény kutatások alapján, a színes programkínálat mellett a helyszín színvonalas kialakítása, a biztonságos nagyerdei környezet végez az elégedettségi mutatók élén.

KEEP az Egyetem Téren: fókuszban a középiskolások
A hazai fesztiválkínálatban a Campus Fesztivál a családias jelleg mellett a Debreceni Egyetem jelenléte miatt is egyedi. Az intézmény számára a tudomány népszerűsítése mellett a leendő egyetemisták elérése, a kapcsolatépítés miatt is fontos a rendezvény.
Megújult arculattal, 10 tematikus helyszínen, szabadulószobával és Chill Zone-nal várja a fesztiválozókat a Debreceni Egyetem az idei Campus Fesztiválon. A 2023-as eseményen mutatja be az egyetem a középiskolásoknak szóló új, egyetemi előkészítő programját, a KEEP-et, amivel a továbbtanulás előtt állókat szólítja meg az intézmény. Ennek megfelelően az idei fesztiválprogramban elsősorban élményt, tapasztalatot gyűjthetnek az érdeklődők az interaktív játékok segítségével, és számtalan hasznos és érdekes információval is gazdagodnak az egyetemi életről.
Az Egyetem Téren egyebek mellett mindent lehűtenek folyékony nitrogénnel, amit lehet. VR-szemüvegen keresztül mutatják be a Földet és a Naprendszert. A fesztiválozók megfejthetik a római légiók és a német tengeralattjárók üzenetváltásait, megtudhatják, hogy Freud vagy Billie Eilish lakozik-e bennük, és a Campus Fesztivál fellépőinek kedvenc könyvei között is válogathatnak.
Az orvostudományi és egészségügyi standoknál egy egyszerű mintavétel után kiderül, hogy milyen baktériumok élnek a mobiltelefonon. Egy bőrgyógyászati konzultációt követően az érdeklődik pedig bőrtípusuknak megfelelő hidratáló krémet, testápolót, bőrradírt és többféle arctonikot is készíthetnek, amit haza is vihetnek.
Színes programot kínál idén is az egyetemi színpad, ahol szó lesz egyebek mellett az internetes és iskolai zaklatásról, a drog- és alkoholfogyasztás jogi következményeiről is. A vendégek között szerepel Zacher Gábor toxikológus, sürgősségi orvos és Lenner Ádám agrár-youtuber, itt találkozhatunk Márkó és Barna Síkideg podcastjával, valamint a Dumaszínház előadóival. Az estére tábortüzes hangulatba öltöző színpadon fellép Karácsony János, Szakács Gergő, Járai Márk, Henri Gonzo, Németh Juci és G. Szabó Hunor, Kollányi Zsuzsi és a Tóth Vera Quartet is.
Újdonság, hogy idén a játékos feladatok elvégzéséért pecséteket kapnak a fiatalok, három összegyűjtése után pedig egy italra az Egyetem téri Chill Zone vendégei lehetnek, ahol a nyár egyik trendi italát, Mimóza koktélt és száraz fehér borból készült kisfröccsöt, valamint bodza, menta- és levendulaszörpöt is kínálnak majd a megfelelően kitöltött leckekönyvért.

MAGYARORSZÁG LEGJOBB NŐI HANGJAI DEBRECENBEN
A fesztivál kiemelkedő attrakciója a magyar előadók színes palettája, amelyben különösen büszkék lehetünk a fantasztikus női előadóinkra és a női énekesekkel rendelkező zenekarokra. Az idei eseményen tombolni fog a női energia a színpadokon, így garantáltak a felejthetetlen koncertélmények.

Az idei Campus Fesztiválon olyan fantasztikus női előadók lépnek fel, mint Agata Angilella (Damara), aZorka, Balázs Klári, Bocskor Bíborka (Magashegyi Underground), Csányi Rita (The Anahit), Erdős Fruzsi, I am Soyuz, Jéger Dorka, Kollányi Zsuzsi, Lábas Viki (Margaret Island), Major Dorci & Végh Janka (Pandóra Projekt), Nagy Bogi, Németh Juci, Nótár Mary, Ohnody, Paulina, Péterfy Bori, Saya Noé, Schoblocher Barbi (Blahalouisiana), Sisi, Solére, Szczuka Panka (Flanger Kids), Tímári Lotti (Nanana) és Tóth Vera. A változatos zenei paletta garantálja, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő programot, és élvezheti a magyarországi legjobb női hangjainak lenyűgöző előadásait.

A fesztivál csütörtöki napját és egyúttal a METAL-SHEET Nagyszínpadot a Margaret Island zenekar nyitja Lábas Vikivel az élen. Viki énekes-dalszerző a Szegedi Tudományegyetemen végzett etnológusként. Először a klasszikus zene játszott nagy szerepet az életében, hiszen 14 évig klarinétozott, majd ezután jött a népzene és a gimis "rockzenekarozás", aminek köszönhetően találkozott 2013-ban Margaret Island másik két alapító tagjával, Füstös Bálinttal és Törőcsik Kristóffal. Olyan slágerek szerzői, mint az Eső, a Veled minden, a Meddig Maradunk még vagy a Senki nem felel. A zenekar több elismerést megkapott már a szakmai és a közönség oldaláról is, így több aranylemezzel büszkélkedhet és Fonogram díj büszke tulajdonosa is. Ráadásul 2017-ben Viki lett ’Az év női előadója’ díj nyertese a Petőfi Zenei díjátadón.

Egy másik kivételes tehetség, aki a debreceni Campus Fesztivál szombati napján is színpadra lép, Schoblocher Barbi, a Blahalouisiana énekesnője. Barbi már 12 éves korától fogva tudatosan az éneklésre készült, és a zenekarban való részvételével vált igazán ismertté. A székesfehérvári jazz tanszak összehozta az egykori Jacked zenekar tagjaival, akik új csapatukba énekesnőt kerestek, és 2012 óta Blahalouisiana néven együtt zenélnek. Kijelenthetjük, hogy azóta is ő a zenekar női motorja. Legtöbbször elképesztően egyedi ruhakölteményekben és kalapokban jelenik meg a színpadon, imádja a különleges darabokat. A zenekar életében szeret minden kreatív folyamatban részt venni. A zenekar a legnagyobb slágerei mellett elsőként fog felcsendülni legújabb ’Szeressetek’ című szerzeményük is.

Természetesen a debreceni születésű, Fonogram-díjas magyar énekesnő, Balázs Klári is elengedhetetlen fellépője a fesztiválnak. Az örök klasszikusok közé tartozó Korda György és Balázs Klári párosa is velünk lesz a Campuson. Klári énekes karrierje még 1970-ben kezdődött és mára több mint négy évtizedes pályafutás áll mögötte. Hatalmas sikereket értek el együtt és külön-külön is, de tulajdonképpen az összes fontos zenei díjat bezsebelték már. A duót június 22-én, szombaton a BMW Színpadon láthatja a közönség, ahol biztosan felcsendül a Reptér című gigaslágerük is.

ROCKLEGENDÁK ÉS LEGENDÁS ZENEKAROK A CAMPUSON
A tizenötödik Campus Fesztiválon helyet kapnak feltörekvő tehetségek, hiphop, trap, underground elektronikus zenék és az országban egyedüliként a nagyfesztiválok között, egy önálló rock-metal színpad is fog dübörögni a villanygitár hangjától.

A szervezők nem csak a jelen és jövő tehetségeire gondoltak, hanem a hazai rockzene nagy legendáit is elhívták Debrecenbe, hogy a nagy klasszikusokat is megismerje az új generáció. A négy nap alatt többek között fellép a magyar gitárkirály, Tátrai Tibor vezette szupergroup, a Godfater zenekar. Tibusz olyan legendás zenekarokban gitározott, mint a Tűzkerék, Syrius, az idén elhunyt Török Ádám legendás együttese, a Mini, vagy az egykori Fekete Bárányok fesztivál fellépője, a Hobo Blues Band.

A magyar beatkorszak egyik legnagyobb zenésze, az egykori Illés együttes oszlopos tagja, zeneszerzője és szövegírója, Bródy János, alias Tini is fellép a Campus színpadán, kinek elévülhetetlen érdeme van a hazai könnyűzenében. Pályafutása során közel 800 dal szövegét és 200 dal zenéjét szerezte. A magyar rockzene egyik legnagyobb hatású zenekarának énekes-gitárosa, Karácsony János is eljön a jubileumi fesztiválra, hogy berobogjon a színpadra a legendás gőzmozdony és zakatoljanak az LGT slágerek.

A legendás Fekete Bárányok fesztivál nem csak Tátrai Tibor által lesz megidézve, ugyanis itt lesz az egykori rendezvény egyik fő fellépője, a Beatrice, akik várhatóan elhozzák az összes klasszikus slágerüket, valamint Deák Bill Gyula, a magyar blues királya fog a legfehérebb fekete hangon énekelni. Pocsolyába lép majd velünk a blues zene egy másik legendás alakja, a Karthago és az East énekese, Takáts Tamás.

Az dark zene egyik kultikus zenekara, az F.O. System idézi meg a régi Fekete Lyuk béli undergound koncerteket, valamint a VHK, azaz a Vágtázó Halottkémek fog tartani egy stílusokon átívelő etnopunk, sásmánpunk és mágikus népzenei rituálét. Az alternatív zene ikonikus alakja, az URH és a Kontroll Csoport frontembere és szövegírója, Müller Péter Sziámi és barátai fogják bemutatni a hazai underground zene fénykorát.

A hazai kemény műfaj úttörője és emblematikus alakja, Paksi Endre és a legendás Ossian zenekar is elhozza szegecsekkel fémjelzett heavy metal alapvetéseit a rock rajongók legnagyobb örömére.

BŐVÍTSD A ZENEI PALETTÁD A CAMPUS FESZTIVÁLON!
A fesztivál folytatja hagyományát, és ismét teret enged a hazai könnyűzenei szcéna legizgalmasabb feltörekvő tehetségeinek, a rockzenétől kezdve, a dallamos balladákon át, egészen a hip-hop és a soul műfajáig. Ideje, hogy megismerjétek többnyire elsőfesztiválozó kedvenceinket, hogy június 19-re már együtt énekelhessétek velük a jövő legnagyobb slágereit!

Versszerű szövegek, melankólikus és tapadós dallamokkal érkezik Debrecenbe Laczkfi Dorottya vagyis aZorka, aki második fesztiválszezonját kezdte meg az elmúlt hetekben. Hasonlóan szövegcentrikus dalokkal készül Végh Janka és Major Dorci duója, a Pandóra Projekt is, ám az akusztikus balladákat náluk inkább a folk, az indie, a pop és az ethno váltja fel. A Twitch-en is befutott Saya Noé énekes-dalszerző-producert már jól ismerheti a Campus közönsége, visszatérő vendégként fogja előadni olyan elektropop slágereit, mint a lodine, az Under The River, vagy éppen az új, Pinky Promise című szerzemény. A rapper Sisi idén a Keret Kikeltetőn már bizonyított, az egész mezőnyt lesodorta a színpadról Yalla és Rappelj jobban című számaival. Nála egy kicsivel könnyedebb, ám továbbra is szókimondó dalokkal érkezik a TikTok-sztár Csányi Rita-vezette The Anahit is, akik Válságpop című albumuk repertoárját a közösségi felületeken szerezték, a lelkes közönségük irányításával. Szintén női fronttal büszkélkedik a Damara zenekar. Az Agata Angilella vezette öttagú csapat nemrég hozta ki második, Fény és Boogie című nagylemezét, a ’60-as, ’70-es évek popzenéjének hangzásában. Nagy Bogit már egészen kislány korában, számos tehetségkutatóból megismerhette az egész ország, ám most már felnőtt nőként áll majd a Campus színpadára. Ugyanide érkezik a Farkas Virág Zazie és Viszkeleti Júlia által formált, Hodován Milán billentyűssel teljessé vált elektronikus formáció, a Maluridé is. A Svédországban élő, ám gyakran hazalátogató Bozoky Lili, vagyis I Am Soyuz is bemutatja nálunk űr-pop tematikájú szóló projektjét. Az elektronikus csajzene kedvelőinek a Made In Debrecen színpad is tartogat meglepetéseket, Hakawai és iRAWEn koncertjén. A 2022-es debreceni Fülesbagoly Tehetségkutató nyertesei, A Flirt zenekar füstös popzenével fogja belengeni a Nagyerdőt, Szarka Eszter énekesnővel a fronton. Szintén négy srácot, történetesen nagyrobbrészt a Quiet Kid & The Speakers-ből megmaradt srácokat énekli le Tímár Lotti a NANANA zenekarban, mégpedig egy poszt-punkos, indie-rockos, pszichedelikus hangzás kíséretében. Hasonlóképpen poszt-punkot játszik a sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar tinialakulata is, némi székely hagyománnyal vegyítve, Mihály Dorkával a frontvonalon. Szemtelenül fiatal lendületet ígér a helyi Water Signs koncertje, akik trióként, Sebestyén Vigóca vezetésével tavaly mutatkoztak be először a debreceni közönségnek. A Wolfolks lányduó dalait a természet iránti közös szenvedélyük inspirálja. A „keleties” lelket nyugtató békés harmóniáktól, az önfeledt táncolós, pörgős zenékig minden megtalálható a koncertjeiken, így a műfajok széles skálájának kedvelőit várják a Campuson. Csajos sorunkat Zságer Balázs kedvencei, a Flanger Kids nevű hálószoba-pop duó zárja, akik az elmúlt három évben egészen bámulatos karriert futottak be.

Kanyarodjunk rá a szóló férfi előadókra! Kezdjük is a felsorolást a budapesti rapper Co Lee-val, akinek januárban debütált, első magyar nyelvű szólólemeze, a Cirque de l’homme, vagyis Az ember cirkusza már több mint 2 milliós streaminget ért el a Spotify felületén. Hasonló sikerek várhatnak a nála pár évvel fiatalabb Soundcloudon befutott rapper srácra, Young B!te-ra is, aki a szó pozitív értelmében mesterien bánik a bölcsész-rímekkel és utalásokkal. Hundred Sins nevét nem kell senkinek sem bemutatnunk, a producer-dj srácnak köszönhetünk olyan slágereket, mint Beton.Hofi Bagirája és Tiszalökje, vagy éppen a Miller Dáviddal közös Gyöngyhajú Lány feldolgozás. A maszkos producer idén teljes zenekarral, élő vonósokkal és közreműködőkkel érkezik a Campusra, és óriási veretést ígér a közönségnek. Ugyancsak dolgozott együtt Hundred Sinssel és Co Lee-val Bognár Bandi, vagyis Kolibri is, aki grafikusból lett szövegíró-dalszerzőként különleges orgánumával akár csak egy szál gitárral is beénekelné a fesztivál egész területét. Tóth Kristóf vagyis kristoaf neve sok mindenkinek ismerősül csenghet, hiszen Melodráma című, Lil Frakkal közös száma a tavalyi év egyik legmenőbb hazai trekkje volt. Kristoaf az élő, zenekaros felállásában egészen bevadul, hangzása megjelenésről megjelenésre egyre beválalósabb is rockosabb. Érdemes lesz belenézni Bongor, vagyis Berta Csongor színész-rendező-rapper koncertjébe is, akit 2017-es debütálása óta már Krúbival is láthattunk közös színpadon. A tehetségkutatós srácok csapatát erősíti Mehringer és zenekara is, ám a pop-punk-rockban utazó srácok keményen dolgoznak azon, hogy minden tv-s sztereotípiát levetkőzzenek magukról. Ben T Kadar 2020-ban debütált szóló előadóként, és azóta nem tud mellényúlni igényes, sötét elektro-alternatív-hiphop-és trap számaival.

KÉNYELEM, KOMFORT ÉS BIZTONSÁG
Az ötcsillagos fesztiválhelyszín számos közérdekű és kényelmi szolgáltatást kínál majd, így többek között lesz:
• csomag- és értékmegőrző
• 0-24 órás orvosi és mentőügyelet
• információs pont
• mobil kormányablak
• százötven vízöblítéses WC
• LIDL Fesztmarket
• BOLT Taxiállomás
• Campus Eye óriáskerék
• kilátó és falmászás a Víztoronyban
• helyi termelői piac a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat jóvoltából

A fesztivál területe idén is készpénzmentes, a pultokban és a kereskedőknél bankkártyával illetve erre a célra feltöltött fesztiválkártyával lehet fizetni. Az idén megújuló Campus Merch Shopban a fesztivál 15. kiadására készült különleges pólók és pulóverek kapják majd a főszerepet, melyeket hordva közösen emlékezhetünk az elmúlt tizenöt alkalomra.
Annak érdekében, hogy biztosan ne késsen le senki egy koncertet sem, már július 15-től, azaz szombattól karszalagra válthatóak az elővételes bérletek a Csapó utcán, a Fórum Debrecenben felállított jegyponton, a bevásárlóközpont előtti ideiglenes jegypénztárnál és a Nagyerdei Víztorony információs pultjában, hétfőtől már a fesztivál bejáratánál felállított jegypénztáraknál is.
A fesztivál helyszíne körül a parkolási kapacitás erősen korlátozott, ezért javasoljuk, hogy a rendezvényre közösségi közlekedéssel vagy kerékpárral érkezzenek a vendégek. A bejárat előtt őrzött kerékpártárolót biztosítunk, a DKV járatai pedig éjszaka is gondoskodnak a hazajutásról.

A biztonsági előírásokkal összhangban az adott helyszín maximális kapacitásának elérésekor korlátozhatják a szervezők az oda történő bejutást.