Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Toszkán LoveStory

Májusban már írtam, hogy az idei olvasói élményeimbe szerettem volna némi játékosságot csempészni. Ilyen az, amikor több kiadványt olvasok el ugyanabban a témában. Az első ilyesfajta tematikát az Olaszországban játszódó történetek jelentik, ugyanis ez a helyszín számomra már önmagában félsikert jelent a könyvek terén. Ez az az ország, ahová akármikor térek vissza, mindig úgy érzem, hogy újra lélegzem. Végre. Az Egy nyár Itáliában után az Az asszonyos, édes úrnőmmel folytattam a fent említett kalandot, legutóbb pedig Iványi Orsolya Toszkán Love Storyjával töltöttem el a szabad óráim.


Szeretem a bátor nőket. Éppen ezért tisztelem Iványi Orsolya kommunikációs tanácsadó, közösségépítő munkásságát is, aki rengeteget tett, tesz azért, hogy a menopauza ne legyen tabu, valamint azért is, hogy a középkorú nők az életükre ne egy lejárt valamire, hanem kiváló lehetőségek tárházára tekintsenek 40 felett is. 

Toszkán Love Story - Avagy van élet 40 felett is középpontjában Orsi áll, pontosabban az elmúlt hat éve, amikor szabadúszó PR-tanácsadóként egy rövid ismeretséget követően három bőrönddel kiköltözött Toszkánába, későbbi férje otthonába. Memoárjából kiderül, hogy negyven felett is van élet. Nagyon is. A lendületes írásban naplószerűen vall érzéseiről, tapasztalatairól, és arról, hogy bátran merjünk szembefordulni a társadalmi elvárásokkal.  

SZERETTEM: (SPOILER!)
- Ahogy a szerző az olasz tájakat, városokat ábrázolta. Ahogy felhívta a figyelmet arra, hogy Itáliában az étel szent, hogy Sienában működik a világ egyik legrégebbi egyeteme, hogy elképesztő kulturális és történelmi örökség hever az utcákon, hogy minden olasz régió más és más. Hogy leírta az aldente tészták, az aperitivo (az este hat utáni italok mellé járó kis falatkák), a gianduja krémek világát. Hogy az olaszok szerint a legjobb dolgokat lassan és mosolyogva kell csinálni. Számomra új ismeretet pedig azzal adott, hogy elárulta: miként kell olívaolajat vásárolni. 
- Hogy Orsi bebizonyította, hogy a mai negyvenes, ötvenes nők közül egyre többen mernek kísérletezni, újba belevágni, bátrak, motiváltak, őszinték lenni. Imádtam azokat a híres nőket is, akiknek példaként mutatta be sikeres vállalkozását.  

De... Bár sodró olvasmányról beszélünk, nem ment elég mélyre, illetve kifejezetten zavartak a gyakori ismétlések is.  

GONDOLATOK, AMIK VELEM MARADTAK AZ OLVASÁST KÖVETŐEN: (SPOILER!)
- Akár akarjuk, akár nem, bizony mindannyian öregszünk. Ez ellen kár lázadni, sokkal jobban tesszük, ha minden napunkból megpróbáljuk kihozni a legjobbat, a legtöbbet.
- Felemelő, amikor (végre) komolyan vesznek bennünket, és nem kell fárasztó köröket futnunk a bizonygatásra.
- Ha úgy érezzük, hogy valami nem stimmel... Akkor az valóban nem stimmel.
- Akkor tanulhatunk a legtöbbet magunkról, ha egy életszakaszunkban csak magunkra számíthatunk.
- Minél több mindennel igyekszünk foglalkozni, annál kevesebbet pihenünk, annál többet stresszelünk. Kellenek a határok, kell az énidő! 

NEKED AJÁNLOM:
- Ha nem múltál el 40 éves, de egy picit előre fel akarsz készülni az azt követő életszakaszokra.
- Ha elmúltál már 40 éves.
- Ha kedveled Orsi tevékenységét.
- Ha imádod Olaszországot.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Van, aki ezt úgy hívja, hogy életközepi válság, én inkább változásnak mondanám. Valahogy nem vagyunk arra felkészítve, hogy az életnek szakaszai vannak, és amikor váltás van, akkor az nem mindig kellemes, még akkor sem, ha a kellemesség jegyében történik. Mert ilyenkor mindig elveszítünk valamit útközben.” (58. oldal.)

„Azt ugye már tudjuk, hogy olyan tészta nincs Olaszországban, hogy bolognai spagetti? Van viszont tagliatelle al ragu, amit itt kötelező kipróbálni, és tulajdonképpen ez az, amit mi bolognai spagettinek hívunk, csak rosszul. A szószt egyszerűen ragúnak hívják, és nem spagettit használnak hozzá, hanem tagliatellét, mert az jobban tartja a szószt.„ (222.oldal)



Értékelés: 6/3
Cím: Toszkán Love Story - Avagy van élet 40 felett is.
Szerző: Iványi Orsolya
Oldalak száma: 263
Kiadó: Jaffa

szerző: nikiahatos