Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Találd fel önmagad!

Az idei olvasói élményeimbe tavasztól némi játékosságot csempészek, mégpedig olyan formában, hogy több kiadványt olvasok el ugyanabban a hangulatban, témában, kategóriában. Amíg májusban-június elején az Olaszországban játszódó történetek álltak középpontban, addig a nyár egy részét önsegítő könyvekkel töltöm el. Vámos Robi: Bátran lehetsz FURA!*, valamaint Mark Simmonds: Siker & szorongás kiadványa után Yvonne Dederick: Találd fel önmagad írásával folytattam ezt a kalandot.

Azt hiszem, Yvonne tipikusan az a szerző, akit senkinek nem kell bemutatnom. Köszönhető ez szakmai pályafutásának, a Feleségek luxuskivitelben műsornak, valamint zenei előadó lányának, Mardollnak. Hogy teljes legyen a kép, Yvonne Dederick egykoron a TV2 gazdasági igazgatója, majd tulajdonosa volt, gazdasági- és stratégiai igazgatóként, felső vezetőként bizonyít megannyi éve. Sok-sok emberrel találkozott karrierje, élete során, ezekből az alkalmakból, lehetőségekből is építette önmagát, tanulságaiból pedig egy szeletet átad Találd fel önmagad - Kalauz bátor újrakezdőknek című könyvében.


Sokan sajnos csak akkor kapcsolnak, amikor már benne vannak szakmai, vagy magánéleti krízisükben. Yvonne célja ezzel az írással az volt, hogy előre felkészítse olvasóit mentálisan, lelkileg, hogy meg tudják előzni a komolyabb válságokat. Saját történeteivel, megoldókulcsokkal támogatja az olvasót, hogy hatékonyan élhessen a mai változó világban. Erősíti a magunkba vetett hitünket, hogy merjünk elmozdulni a fejlődés irányába, szükség esetén pedig bátorkodjunk segítséget kérni. 

A lapozgatás során többek között olyan témákkal foglalkozhatunk, mint az önfeláldozás, a sikeres időszakokban a boldogság valódi megélése, a rémálmok, a felelősség, a vallásosság, a gyermekvállalás, a válás, a kapaszkodók, az őszinte kommunikáció fontossága, a szakemberek segítsége (coach, pszichológus).

GONDOLATOK, AMIK VELEM MARADTAK AZ OLVASÁST KÖVETŐEN: (SPOILER!)
- A jelenlegi 50 feletti nők, férfiak egy magára hagyott generációt jelentenek. Őket még arra nevelték, hogy maradjanak a házasságukban, a munkahelyükön, tűrjék a nehézségeket, ne ugráljanak. Van mit feldolgozniuk. Gyerekként a felnőttek kedvére kellett tenniük (például, hogy hallgassanak, ne legyenek koszosak), most pedig a gyerekekért tesznek meg mindent, miattuk érzik úgy, hogy háttérbe kell szorítaniuk magukat. A szüleik, nagyszüleik sok esetben puszilgatták őket gyerekként, ám érzelmileg távol tartották őket maguktól.
- Akikre haragszom, sokszor nem azért bántottak, mert velem volt bajuk, hanem mert magukban cipelnek olyan negatív élményeket, amiket nem tesznek le időben, kellőképpen.
- Sokszor inkább megmagyarázzuk, hogy miért nem változtatunk, ahelyett, hogy lépéseket tennénk a haladásért. A gyávák lehet, hogy időt nyernek, de végül vesztesként lesznek elkönyvelve...
- Van, hogy egyszerű megoldásokra vágyunk, amelyek során még gondolkodni se kell, mondván, hogy nincs időnk, erőnk rá. Ez hazugság. Arra van időnk, amire teremtünk!
- Minden korban erősítenünk kell az elmét. Kezdjünk bele új tevékenységek megismerésébe, tanuljunk nyelvet, verset! Bármikor! Mindig!
- Ronda dolog a kategorizálás. Yvonne például a mai napig Amerikában magyarnak számít, itthon meg amerikainak... Nem tök mindegy? Az a lényeg, hogy hogyan viselkedik veled!

NEKED AJÁNLOM:
A célközönséget ugyan a változókorban lévő nők jelentik, de bátran ajánlom a harmincas korosztály figyelmébe is. Ennek két oka van:
- Felkészülhetünk arra, hogy mi minden várhat ránk egy-két évtized múlva.
- Jobban megérthetjük az előttünk haladó generáció lelkiségét, problémáit. Akár támogatni is tudjuk őket abban, hogy minőségi életet élhessenek 50 felett.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Ott vagy egyedül a problémáddal, mert a férjed azt gondolja, úgyis meg tudsz oldani mindent, s inkább elutazik. Ez a téma is külön könyvet érdemelne, hogy mennyire egyedül tud lenni az ember egy házasságban. Ha nem kérsz konkrét segítséget a társadtól, nem is kapsz. Amikor mindig eljátszod az erős nő szerepét, a környezeted egy idő után már nem is akar segíteni. Sem neked, sem rajtad.” (119. oldal)

„Sokan csak a bajban lesznek vallásosak. De nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy az emberek nem úgy viselkednek egymással, ahogyan azt bármelyik vallás előírja.” (164. oldal)


Értékelés: 6/4
Szerző: Yvonne Dederick
Cím: Találd fel önmagad - Kalauz bátor újrakezdőknek
Borító: Földi Andrea
Kiadó: Athenaeum
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 251

szerző: nikiahatos