Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Siker & szorongás

Az idei olvasói élményeimbe tavasztól némi játékosságot csempészek, mégpedig olyan formában, hogy több kiadványt olvasok el ugyanabban a hangulatban, témában, kategóriában. Amíg májusban-június elején az Olaszországban játszódó történetek álltak középpontban, addig a nyár egy részét önsegítő könyvekkel töltöm el. Vámos Robi: Bátran lehetsz FURA!* kiadványát követően a Partvonal kiadó Iránytű sorozatának egy újabb részével, Mark Simmonds: Siker & szorongás című írásával folytattam ezt a kalandot.


Na de… Ki is a szerző? Mark Simmonds a kreatív ipar és az innováció területén tevékenykedő tréner, tanácsadó, aki számos nagyvállalatnál dolgozott már. 2001-ben idegösszeomlást kapott, amit a munkahelyi stressz váltott ki nála, még öngyilkos gondolatai is voltak. Mark új életet, új karriert épített, erről az útról mesél a Siker & szorongás - A munkahelyi stressz minimalizálása a gyakorlatban könyvben.

Sokszor feleslegesen stresszelek. Ilyen az, amikor szabályosan remegek az idegtől, mert pár percet kések egy megbeszélésről. Holott pontosan tudom, hogy a másik még többet szokott/fog késni. Sokszor pedig azért stresszelek, mert nincs min idegeskedni, így várom, hogy mikor történik már valami negatív… Állandóan azon aggódom, hogy csalódást okozok másoknak, vagy ami még rosszabb: saját magamnak, például azzal, hogy a határidő közelében adok le egy cikket (Még soha nem késtem le semmilyen határidőt.). Van, hogy annyira lefoglalnak a negatív gondolatok, hogy sehogy sem tudok igazán ellazulni, ennek köszönhetően még inkább belemerülök a stresszes gondolatokba.

A karrier és a személyiség egyensúlyban tartása nem egyszerű feladat, de lehetséges. Ebben segíti az olvasót Simmonds írása. A fejezetek végén a szerző építő tanácsokat nyújt át, gyakorlati feladatokat ad. Ötleteket, hogy hogyan kerekedj felül a stresszen gyakrabban annál, minthogy ő gyűrjön maga alá. A kiadvány tele van statisztikákkal, személyes történetekkel, tesztekkel. A komoly tartalmat Lucy Streule illusztrációi oldják fel.


GONDOLATOK, AMIK VELEM MARADTAK AZ OLVASÁST KÖVETŐEN: (SPOILER!)
- A kevert tünetes depresszió során az illető hosszabb ideje nyugtalan, zaklatott, ingerlékeny, a félelem uralja.
- Egy extrovertált munkahelyen introvertáltként dolgozni nagyon-nagyon komoly stressz.
- A megszállott szenvedély során az ember csak a szenvedélyével foglalkozik, minden más rovására. Erre a tevékenységre épül a teljes önbecsülése.
- A stressz csökkenti a kognitív funkcióink működését, így a memóriát, a viselkedésünk szabályozását. A prefrontális kérget is károsítja, ami pedig a tervezést, a döntéshozatalainkat, a problémamegoldásunkat rombolja.
- Amikor valaki véget akar vetni az életének, az agy kémiai egyensúlya miatt nem tud racionálisan gondolkodni. Ha eltöröd a lábad, nem tudsz járni. Ha depressziós vagy, nem tudsz gondolkodni. Vagy tudsz, csak nem józanul. Ez a fajta depresszió hazudik az embernek, meggyőzi arról, hogy teher a környezete számára.
- A rugalmasság rendkívül fontossá vált az elmúlt években. A rugalmassághoz kell: Megfelelő társasági élet, reális tervek, önbecsülés, megküzdési-, kommunikációs készségek, érzelmi szabályozás. De fontos a táplálkozás, a mozgás, a jó alvás is.
- A SWOT elemzés személyes célokra (például karrier tervek) is levezethető.
- Amikor valaki más problémáira összpontosítunk, képesek vagyunk a saját mentális egészségünket erősíteni azzal, hogy máshová helyezzük a fókuszt.
- Háromból két ember hazaviszi a stresszt a munkahelyéről.
- Ha munkát váltunk, azt várjuk, hogy a magánéletünk is rendeződjön.
- A kreatív tevékenységek, például a festés, hasonló hatással bír, mint a jóga, a meditáció. Az agyunk flow élményt kap, a szívverésünk lelassul, a tevékenység során letehetjük a gondokat.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha friss szakmával, diplomával rendelkezel, jelenleg keresed a helyedet a munkaerőpiacon. Ajándékként sem utolsó ez a könyv érettségizők, államvizsgázók számára!
- Ha a nagyvállalati, a vállalkozói szcéna túl nagy nyomást jelent neked.
- Ha hosszú évek óta dolgozol, szeretnél jobban megbirkózni a stresszel.
- Ha olyan munkaadó vagy, aki szeretne jó vezető lenni, elégedett kollégákkal növekedni.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Ám én a harmincas éveim nagy részében imádtam ezt az utazgatós életformát. Annak ellenére, hogy a fent felsorolt tünetek egy része engem is érintett, valósággal lubickoltam benne. Az ügyfelek által fizetett távol-keleti és amerikai üzleti utak voltak a nyugalom és a béke szent szigetei számomra. Úgy tűnt, az elmém mindig képes volt gyorsan rendet tenni magában és kristálytiszta maradni magasan fenn a felhők felett. Nyolc-, kilenc-, tíz- vagy még több órányi „énidő” állt rendelkezésemre, amelyet nem zavartak meg a postaládámban landoló e-mailek, és ami alatt nyugodtan elmélkedhettem. Aggódó mindig csodálatosan ellazult, Győztes pedig szabadjára engedhette a kreatív fantáziáját, hiszen rengeteg idő állt a rendelkezésére, hogy kedvére tervezgessen, kombináljon. Ez maga volt a mennyország.” (68. oldal)

„Katasztrofizáltam, vagy orvosi zsargon szerint „kognitív torzítás” jellemezte a gondolkodásomat. Ilyen esetben egy eseménynek kellemetlen kimenetelt tulajdonítunk, majd eldöntjük, hogy ha az bekövetkezik, akkor az katasztrofális lesz, százból kilencvenkilenc esetben a jóslat nem válik valóra.” (81. oldal)




Értékelés: 6/5
Szerző: Mark Simmonds 
Cím: Siker és szorongás - A munkahelyi stressz minimalizálása a gyakorlatban
Eredeti cím: Beat Stress at Work – How to Balance Your Ambition With Your Anxiety 
Fordította: Bosnyák Gabriella
Borító: Földi Andrea
Kiadó: Partvonal
Kiadás: 2023
Oldalak száma: 265

szerző: nikiahatos