Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt ... a Dög

Illés Krisztina szerzői munkássága kapcsán korábban a Lepketánc Trilógia (Zoé könyve, Múltban vagy jövőben, Krisztina könyve), valamint a Varjú Ikrek Története – Egy mese gyerekeknek és felnőtteknek könyvek kapcsán adtam át olvasói élményeimet. Krisztina elsőként az orvoslást választotta hivatásául, így vélhetően sokan vannak, akik szakkönyveket várnának tőle. Ő azonban a regények felé sodródott, ami nem véletlen, hiszen orvoslás ide-oda, tudja, hogy nem csak a testet kell megértenünk, gyógyítanunk, hanem a lélekkel is szükséges foglalkoznunk.


Legújabb kiadványa, …a Dög a 94. Ünnepi Könyvhét szombati napján (14:00. Vígadó színpad) kerül bemutatásra, ám nagy örömömre én már előtte elolvashattam ezt a kissé provokatív címet viselő szépirodalmi írást. Az Egy döntés hálójában alcím szerencsére közelebb viheti az olvasót a könyv valódi tartalmához.

Na de.. Miről szól a történet? Főként az olyan női rokonságokról, mint például az anyós-meny, az unokatestvérek, a nagymama-unoka közötti viszonyok. Magda hoz egy rossz döntést, amely alapjaiban határozza meg későbbi kapcsolatát a fiával, a menyével, az unokájával. Aztán szerencsére jobb elhatározásokat is meghoz, amelyek új alapokra helyezik ezeket a kapcsolatokat. Egyszerűen csak pörögnek a hónapok. Régi és új problémákkal…

Az olvasás során olyan témákkal foglalkozhatunk, mint a múlt sebei és a jelen problémái közötti párhuzamok, a megértés, az elfogadás, a megbocsájtás, a gyász. A szerző megrendítő érzékenységgel dolgozik, mindennapos kérdések kerülnek terítékre általa. Érzékeljük elődjeink szerepét, felelősségét, hatásait. Krisztina egészen mélyre megy a lelki folyamatokban, a személyiségek formálódásában. Az erős tartalmat mindig a legjobbkor robbantott humorával oldja fel. Ahogy a korábbi írásaiban is megszokhattuk, a kultúra, a zene ebben a könyvben is fontos szerephez jut, zseniális művekről tesz említést.

AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- A megérzésünkkel mindig nagy csatákat vívunk. Van, amikor rá hallgatva hozunk meg döntéseket, máskor pedig pont, hogy elfolytjuk őket.
- Az igazi tehetség előbb-utóbb, valamilyen szinten biztosan érvényesül. Robban, amikor az illető minden szempontból megérett, kitartása beért a sikerre.
- A dolgok előbb-utóbb kiforrják magukat, egyszerűen csak tennünk kell a dolgunkat. Nem görcsölve.
- A múlt és a jelen közötti kapcsolatok megértése, feldolgozása kemény, ám annál hasznosabb feladat.
- Annyiszor mondjuk, hogy rendben van, miközben semmi sincsen rendben…
- A sárkánnyá válásnak is megvan az oka. Olyan sebeket hordoz az illető, amelyek nem gyógyultak be.
- Sokszor a nagy események végtelenül egyszerűen történnek meg.
- Gusztustalan dolog az egykori kedvest, partnert kibeszélni.
- A nyitottság, az őszinteség kiemelten fontos. Az, hogy eleget mondjunk, eleget kérdezzünk.

Imádtam, hogy a letehetetlen, gyönyörűen megfogalmazott írás fejezeteit Krisztina a hónapok neveiről címezte meg, illetve, hogy minden fejezet végén van egy apró összefoglaló, amivel átvezet minket a következő szakaszba. Krisztina bölcsességeit olvasni felemelő, az ember pillanatok alatt válhat többé általuk. Rengeteg kincs van benne, így a Papírusz Book kiadó gondozásában megjelent …a Dög tipikusan az a kiadvány, amit érdemes többször elolvasnunk.


NEKED AJÁNLOM:
- Ha szereted a szépirodalmi alkotásokat.
- Ha szeretnél belelátni, hogy a rokonságunk, a környezetünk milyen hatással van a személyiségünk formálódására, az életünk alakulására.
- Ha érdekelnek a kacifántos lelki folyamatok.
- Ha szereted azokat a történeteket, ahol hatalmas karakterfejlődésekre kerül sor.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„A nagyszüleik hiánya mindkettőjükre nyomasztóan hatott. Véget ért egy korszak, gondolták mindketten. Talán a tárgyak egy kicsit marasztalják a múltat, gondolta Magda és Gitta is, ám ezt egyikük sem mondta ki. Legbelül mindketten érezték, ez vágy marad, a változás megkezdődött.” (38. oldal)

„Miközben Eszter beszélt, azt mérlegelte, mondjon-e valamit. És mi legyen az? Mert, amit hallott, az igaz, mégis torz. Vajon hány eset van, amire másként emlékeznek? Biztosan sok. De ha Eszter így emlékezik, és így érzi, akkor számára ez az igazság, és ezzel kell megküzdeniük. Ha annak idején jobban figyel a lányára, minden másként történhetett volna. De ez már csak ha. Csak reménykedhetett, talán lesz lehetőség végigbeszélni mindent, lépésről lépésre.” (266. oldal)

OLVASÓI ÉLMÉNYEM FELKELTETTE ÉRDEKLŐDÉSED?
SZEREZD BE A KIADVÁNYT
A LEGNAGYOBB KÖNYVESBOLT HÁLÓZATOK EGYIKÉBEN:


Értékelés: 6/6.
Szerző: Illés Krisztina.
Cím:… a Dög – Egy döntés hálójában
Borító: Szabó Lívia.
Szerkesztő: Arany Lajos.
Kiadó: Papirusz Book.
Kiadás: 2023.
Oldalak száma: 324

szerző: nikiahatos