Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Bátran lehetsz FURA!*

Az idei olvasói élményeimbe tavasztól némi játékosságot csempészek, mégpedig olyan formában, hogy több kiadványt olvasok el ugyanabban a hangulatban, témában, kategóriában. Amíg májusban-június elején az Olaszországban játszódó történetek álltak középpontban, addig a nyár egy részét önsegítő könyvekkel töltöm el. Elsőként Vámos Robi: Bátran lehetsz FURA!* kiadványát olvastam ki, amit egy barátnőm ajánlására szereztem be. A könyv mára ennek a barátnőmnek a gyermekeinél landolt, nem véletlenül. Kézről-kézre, szívből-szívbe kell járnia az ilyen tartalmaknak.

Na de… Ki is a szerző? Vámos Robi 2012-ben végzett coachként, rendkívüli rajzóráival osztályokat látogat, egyéni foglalkozásokat tart, röviden-tömören: a gyerekek önbizalmáért dolgozik. A Bátran lehetsz FURA!* - Nincs is olyan, hogy fura hiánypótló könyv, hatalmas társa lehet azoknak a lurkóknak, valamint az önismeretükkel, az önfejlesztésükkel jelenleg foglalkozó felnőtteknek, akiket valaha piszkáltak. Akiket nem értettek, nem értenek meg. A kiadvány végig nyugtatóan szól az olvasóhoz, amikor pedig kissé feszült lenne a hangulat az érzékeny téma miatt, Robi remekül rázza fel a tartalmat egy kis humorral. A főüzenet nem más, minthogy lehetsz akármilyen, csak add önmagad! Megerősít abban, hogy nem vagy egyedül, nem vagy őrült. Hogy benned is ott a tehetség, hogy téged is el lehet fogadni, lehet szeretni, hogy te is lehetsz boldog. Furának, furán érzed magad? Robi segítségével kimászhatsz a gödörből.

Egyetlen dolog zavart a kiadvány kapcsán. Az, hogy mások több oldalas ajánlásaival indul a könyv, amelyek egytől-egyig igazak ugyan, de nekem kicsit sok volt ez a marketing.


AMI VELEM MARADT, MINT GONDOLATISÁG: (SPOILER!)
- Ne használjuk a fura szót negatív jelzőként, inkább úgy közelítsük meg az ilyen embereket, gyerekeket, hogy különlegesek, rendkívüliek, érdekesek. (Most nyilván nem a gonosz emberekről beszélünk!).
- A furáktól azok félnek, akik kényelmesen el vannak a saját levükben, nem szeretik, ha valaki valami újat mutat nekik. Sokan azért nem szeretik a különleges embereket, mert velük külön kell foglalkozni.
- Aki furának érzi magát, az sokszor azért érez így, mert valaki ezt mondta neki, róla. Ez az illető véleménye, nem kell vele azonosulni! Csak a minket értő, érző társaság véleményére érdemes adnunk. Mindenki mást ki kell zárnunk.
- A szívünkkel kell figyelnünk egymást, nem csak a szemünkkel.
- Ne agyaljunk mindent túl, hallgassunk a megérzéseinkre!
- A minket körülvevő öt ember átlaga vagyunk. Megmutatják, hol tartunk érzelmileg.
- Mivel folyamatosan változunk, érdemes szüntelenül figyelnünk magunkra.

NEKED AJÁNLOM:
- Ha furának érezted, ha furának érzed magad. Megértést, elfogadást, nyugalmat, szabadságot, erőt adhat ez a könyv. A tartalom szerintem 12 éves kor környékétől mehet át igazán az olvasónak.
- Ha szülő, keresztszülő, nagyszülő vagy, hogy megértsd: a gyereknek nem (felszínes) dicséretekre, hanem valódi megértésre van szüksége.
- Ha pedagógus vagy, szeretnél jól bánni a tanítványaiddal.

IDÉZETEK A KÖNYV HANGULATÁBÓL:
„Ha nem állítasz kihívásokat magad elé, akkor egy kicsit úgy fogod érezni, hogy mindenki ugyanolyan kihívásokkal küszködik. Te is, és hogyha sikerül megoldanod egy-egy ilyen „szokásos kihívást”, akkor nem érzed magad elég különlegesnek. Próbálj meg különleges kihívásokat találni, olyan kihívásokat, amikkel valószínűleg nem szembesült még senki más. Kísérletezz! Találj ki új dolgokat! Próbálj ki új dolgokat, és jöjj rá, hogy mindent megoldasz, és akkor hihetetlen módon meg fogsz erősödni.” (142. oldal)

„Valójában kicsit bele tud az ember golyózni. A sok miértbe. Azt javaslom, hogy lépj túl a miérteken, és van, amire nem kell magyarázatot keresni.” (154. oldal)

„Valamikor valaki leszidott. Valamikor valaki azt mondta: béna vagy. Valamikor valaki nem fogadott el olyannak, amilyen vagy. Nem is tudja, milyen vagy valójában. Mert nem is érdekli. Csak meg akar változtatni, hogy ne legyél már akkora csoda. Mert ha nem vagy akkora csoda, akkor nem vagy erősebb.” (197. oldal)



Értékelés: 6/4
Szerző: Vámos Robi
Cím: Bátran lehetsz FURA!* - Nincs is olyan, hogy fura
Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás: 2021
Oldalak száma: 270

szerző: nikiahatos