Ugrás a fő tartalomra

ITT A KLIP: Minden értelemben borul az asztal a perpētuum új videójában. MEGJELENT A KISLEMEZ!

Megjelent a perpētuum első magyar nyelvű kislemeze, a Visszafelé. Az EP erőteljes záróakkordja, a címadó dal is ma debütált, mégpedig egy nem kevésbé ütős videóklippel, aminek Törőcsik Franciska színésznő a főszereplője.


A meditatívabban induló, de a felkavaróságig építkező Délibáb és Nincs Olyan című dalok után a Visszafelé szinte megrázza a hallgatóját, hogy legyen jelen a pillanatban és a saját életében. Erre a hatásra erősít rá a videóklip is, melynek elvetemült kajacsatákat idéző, ráadásul visszafelé forgó képkockáiról le sem tudjuk venni a szemünket. Borul az asztal, szó szerint és átvitt értelemben is.

Girincsi Fruzsina, a zenekar énekesnője így látja a dolgot: „Számomra a ’Visszafelé’ a tehetetlenség története. Amikor mindent megteszel, hogy javuljon egy amúgy is elromlott helyzet, de azzal, hogy megpróbálsz cselekedni, csak olajat öntesz a tűzre. Belefáradtál már ebbe az egészbe, teljesen reménytelenül létezel a fojtó érzéssel, hogy bármit csinálsz, az eltűnik, vagy senkit sem érdekel. A refrén egyfajta kritika arról, hogy a látszat ellenére a mai világban az emberek többsége mennyire nincs jelen. Egy olyan harcot vívnak, amit már rég lejátszottak. Elfecsérelték az életüket az apró problémák felnagyítására, és emiatt nem veszik észre a lényeges dolgokat. A második verze jobban kinyitja ezt a sztorit, és a gondolatot, hogy minden félelmünk a múltban burjánzik. A kisfilm reflektál a dalra, sőt, tovább bontja azt: egy olyan környezetben játszódik, ahol az emberek csak a látszattal törődnek. Az egyetlen figura, akinek ebből elege van, az Franciska. Próbál megküzdeni és végezni a dolgát, de ez a harc kimerítő tud lenni, és egy váratlan pillanatban minden kicsúszhat az ember kezéből. Külön respect a statisztáknak, akik bevállalták, hogy megdobálják őket étellel és különböző szaftos szószokkal, és persze Franciskának is, hogy vállalta ezt a kicsit balesetveszélyes forgatást.”


A Visszafelé klipjét Streer Dániel és Iszák Dániel rendezték. Érdemes megnézni a korábbi két dal animációs kisfilmjeit is, melyeket a Perpiverzum vizuális világát tökéletesen átérző Straff Dávid álmodott meg.

Fruzsi elmondása szerint az EP dalai kapcsolódnak egymáshoz, de különálló darabokként is értelmezhetőek. Mindhárom dal egy belső utazást ír le, és saját kis önálló harcainkról szólnak. A kitűzött célok hullámvölgyes eléréséről, de még inkább a hozzájuk vezető göröngyös útról. A Délibáb a rendezett világ és környezet iránt érzett vágyat festi le, miközben körülöttünk teljes a felfordulás. A Nincs Olyan a döntéseink utólagos megkérdőjelezéséről, a múlton való rágódásról szól. A Visszafelé pedig az apró problémáink felnagyítására figyelmeztet: „Élünk, de mégsem, akkor meg az egésznek mi értelme?”

A kislemezt június 16-án és 17-én is meg lehet hallgatni élőben Budapesten, a PONTOON-on és egy meglepetés koncerten, majd a nyár folyamán Békéscsabán, Biatorbágyon és Szentendrén is koncertezik a csapat. A folytatásra sem kell sokáig várni, mert már készülőben a következő konceptlemez, ami a változatosság kedvéért angol nyelvű lesz.

 

forrás: Steszkó Zsanett
fotó: Komroczki Dia