Ugrás a fő tartalomra

BULIZZ: Új albummal és egy klubkoncerttel tér vissza hozzánk a dEUS

Négy év és egy újabb tagcsere után október 28-án ezúttal ismét az A38 Hajó színpadán koncertezik az experimentális-, indie-rockot a jazzel ötvöző, ötletekből soha ki nem fogyó, aktuális trendeknek soha le nem fekvő és épp ezáltal mindig aktuális és friss dEUS.


A belga ötös fennállásának 33. évében is éppoly aktuális, mint amilyenek a kilencvenes évek eleji berobbanásuk idején voltak. Legújabb, immár nyolcadik nagylemezük a februárban megjelent How to replace it, melyre akár az első meghallgatás után mondhatjuk: megérte tizenegy évet várni rá. A zenekar eredeti felállásából ugyan már csak Tom Barman (vokál, gitár) és Klaas Janzoons (billentyűk, hegedű) tagjai a csapatnak, azonban sem ez, sem az idő nem akadályozta meg őket abban, hogy ismét maradandót alkossanak, és emellett turnézni is induljanak.

Az új albumon bár vannak merész ötletek, a dEUS mégis képes ezeket olyan környezetbe helyezni, hogy a hallgató hamar kényelmesen érezze magát ezalatt a különleges zenei időutazás alatt. A How to replace it minden értelemben remekül sikerült lemez. Minden hang olyan könnyed módon szólal meg, hogy érezni rajta az örömzenélést, s hogy a zenekar nem akar semmit bizonyítani, mert nincs is már rá szükségük. A hangvétel néha közvetlen, máskor merész, de végig fogja a hallgató kezét egészen az utolsó dalig, a franciául előadott Le Bleu Polaire-ig, mely végleg otthagy minket valahol egy füstös kocsmában a törött zsalugáterek mögül beszűrődő fénynyalábok között andalogva.

A dEUS-nak soha nem volt igazán filozófiája, ennek ellenére hűek maradtak bizonyos vezérelvekhez. „Nem akarod ismételni magad, de megvan a saját stílusod” - mondja Tom Barman. -„Új dolgokat szeretnél kipróbálni, és csak arra reagálsz, ami épp frissnek tűnik

Nem történt ez másként ezúttal sem, pedig legalább öt év alatt készült el a lemez, ugyanis 2020 elején tervezték kiadni, de a pandémia az ő terveiket is megváltoztatta, s így maradt még pár évük molyolni a részleteken. Az album ettől függetlenül friss, de jellegzetes, ötletes és dallamos, mégis dacosan elüt mindentől, amit eddig hallottál, és legfőképpen egyedi, és összetéveszthetetlenül dEUS-os. Andalogjunk együtt a régiés az új dalokra együtt a zenekarral október 28-án, az A38 Hajón.

forrás: Nagy Kátya