Ugrás a fő tartalomra

ITT A KLIP: Hova tűnik a személyiség a figyelemért folyó harcban? - kérdezi OIEE

Pörögnek az információk, le sem tesszük a telefont a kezünkből, a körülöttünk lévők történetei csak pillanatnyi villanások, ahogy a képek, a hangulatok vagy a saját életünk is: az egyén figyelme a legfontosabb érték, pénzre váltható, ez működteti a gazdaságot vagy a társadalmat. Hova tűnik a személyiség a figyelemért folyó harcban? - teszi fel Kocsis Bence (OIEE) a kérdést új videóklipjében, de a választ már nem egyedül, hanem közösségben, képző-, tánc- és szobrászművész, animátor és vj bevonásával igyekszik megadni.


Off Beat Echo címmel jelent meg Kocsis Bence OIEE nevű zenei projektjének új dala az áprilisban megjelenő Two Sides című albumról. A dal Chemical Brothers Grammy-díjas hangmérnöke, Steve Dub közreműködésével készült, témája a bennünk lévő folyamatos harc a társadalom és környezetünk által generált elvárásokkal szemben, mert a túlpörgetett mediatizált világban is mindenki a megnyugvást keresi.

Az énekes-dalszerző rendezte videóban saját sötét vízióját társalkotókkal valósítja meg: Kocsis Bence fehér kimonóban, valamint a látóteret leszűkítő, hóvakság ellen készített szemüvegben énekel, ha már védekezni kell az egyént felszámoló totális ingerfolyam ellen. A fekete teret látomásos képi világ és a belső folyamatok villódzó kivetülései töltik meg.

“A folyamatos ingerek szinte láthatatlanul tettek függővé. Az Off Beat Echóban és a videoklipben igyekeztem visszavenni a kontrollt, mert azt vettem észre, hogy az ingerfüggőségem meghatározta a mindennapjaimat ” - mondta Kocsis Bence a videoklip koncepciójáról. “Egy dal vagy klip minden esetben nyilvános állítás is, még akkor is, ha a legszemélyesebb kérdéseimre alkotóközösségként próbáltunk meg válaszokat keresni.”

Kocsis Bence MOME Design és Művészetmenedzsment szakán végzett, mindig is érdeklődött a műfajok közötti kollaborációk iránt. Az Off Beat Echo videoklip elkészítése során ezért momés hallgatókkal, különböző területről érkező művészekkel együtt reflektáltak a szám témájára, ami egyben generációs élményük is. A futurisztikus videóban analóg megoldásokkal ábrázolják a személyes és a társas életet felszámoló digitális világot: a projekcióktól a hologramvetítésig mindent a MOME-n rögzítettek.


OIEE (Kocsis Bence) 2007 óta a magyar underground színtér aktív tagja, énekes-dalszerző és producer (OIEE, Saverne, Window), programszervező (Pontoon) és multimédia-művész. A projekt egyedülálló hangzásában instrumentális elemek, tropical és nem-tropical house, break, techno, nudisco trance elemekkel, modern soul jellegű vokál és táncolható melódiák egyesülnek. A második Two Sides című albumán közreműködik a Grammy-díjas producer Steve Dub (Chemical Brothers), SENA (Ghana), Aluphobia, WaTa és Zahár Fanni.


Az Off Beat Echo videoklip alkotócsapata:
Kocsis Bence (OIEE) - Rendező, Art Director és Producer, Zene (MOME)
Karcis Gábor - Mapping, vetítés, animáció (MOME)
Körei Sándor - szobrászművész (MKE)
Barna Nóra - táncművész, media design hallgató (MOME)
Nikola Mrkobrad - formatervező (MOME)
Kicsák Blanka - művészet menedzsment (MOME)
Kiss Péter - operatőr, vágó
Cseke Tamás - fotó (MOME)
Székács Dániel Mapping, vetítés (MOME)
Kalászi Benjámin - animáció (MOME)
Wator Ádám - animáció
Pálovics Emese - animáció (MOME)

forrás: Bodó Bence