Ugrás a fő tartalomra

ITT A DAL: Egy valóban nagy ívű anyaggal jelentkezett a Freakin’ Disco

Már a harmadik dalt mutatja meg a készülő, TOTEM című lemezéről a Freakin’ Disco. A most megjelenő Something 18 percnyi techno hangulatot hoz magával, amit március 25-én az A38 Hajón hallhat élőben a közönség.


„Ennél a számnál teljesen szabadjára engedtük a fantáziánkat és nagyon rólunk szól ez a darab. Sokféleképpen, de nagyon a közös, saját hangunkon mesél. Az elejétől a végéig egy nagy játék az egész. Stílusjáték volt az intro megírása, játék volt a stúdióban egy basszusmenetre improvizálni 20 percen keresztül és tulajdonképpen ezt a hozzáállást vittük tovább az utómunkálatokba is , amikor plusz részek kerültek a rögtönzött anyaghoz. Azt hiszem, ezekben is megtartottunk egyfajta fésületlenséget. Persze nagyon komolyan vesszük ezt a játékot. Ez az életünk. Szép hosszú szám. Folyamatosan történik benne valami, minden hallgatásnál új dolgokat fedezni fel benne és mindig váratlanul ér, hogy már vége is ennek a 18 percnek.” - meséli Szabó Sipos Ágoston a dal születéséről. „A szám gerincét egy nagy jamelés adja, amit a SuperSizeban rögzítettünk, és amennyire csak lehetett, meghagytuk az eredeti formájában. A hossza miatt ez nem egy rádióbarát dal, inkább azoknak készült, akik szeretnek belefeledkezni nagyobb zenei ívekbe. Az első percben azt híhetnénk, hogy teljesen megváltozott a zenekar hangzása, de aztán hamar kiderül, hogy minden ok, minden a régi, csak messziről indítottunk.” – egészíti ki Csizmás András. „Ha én meglátom, hogy az a zene, ami elindult, 10 - 20 percig fog tartani, mindig megnyugszom, hátradőlhetek, hogy akkor most egy nagy ívet fogok hallani. Egyre ritkábban adatik meg ez az élmény." – mondta Keresztes Gábor, aki a Something mixelési feladatait is végezte.


Ahogy a korábban megjelent Gekko esetében, a master most is Fenyvesi Márton munkáját dicséri, a klipes Face Yourselfel együtt ez már a harmadik dal, amit megismerhettünk a még idén tavasszal egészben hallható lemezről. A dal mellé egy meglepetés kisfilm is érkezett, amit Szabó Sipos Tamás készített a zenekar stúdióban töltött idejéről. A videóban a Something kialakulásának első fázisait követhetjük, amikor az improvizációs ötletek elkezdenek igazán formát ölteni. A Something élőben biztosan elhangzik március 25-én az A38 Hajón, ahol a csehTooT Ensemblezenekarral közös miniturnéját zárja a Freakin’ Disco. Prága és Pozsony után érkeznek hazai pályára, ahol már a TOTEM lemezről is kerülnek be dalok a műsorba. A zenekar a legnagyobb tavaszi koncertjére készül, amit nem érdemes kihagyni.


forrás: Bodó Bence