Ugrás a fő tartalomra

ITT A KLIP: Ütős dalban dolgozta fel Petőfi Sándor versét az aurevoir. zenekar.

A srácok a magyar költő születésének 200. évfordulója apropóján dal- és klippremierrel tisztelegnek a művész munkássága előtt.

"Petőfi egy forradalmár, egy lázadó zseni." - állítja a csapat. Amikor a zsámbéki együttes újabb versfeldolgozásra adta a fejét, abban biztosak voltak, hogy a költemény, amit keresnek egyszerre zúzós és népies. Mindenképpen el akarták kerülni az irodalomóra-szagú anekdotázást, arra törekedtek, hogy a belőlük áradó életigenlés és magas vérmérséklet ezúttal is ugyanúgy tetten érhető maradjon. Petőfi Ki vagyok én? Nem mondom meg... verse ezeket az elképzeléseket mind megtestesíti, egyszerre népdalos, rövid, velős és vad. Emellett a mű témája, „a ki vagyok én?” az egyén örök kérdése, ami évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget.

A vers megzenésítésében Lee Olivér zenei rendező és Scheer Viktor hangmérnök volt a segítségükre. A közös munka végeredménye tagadhatatlanul oreós lett, a megszokott hangszerelés mellett a furulya kiemelkedő szerepet kapott, így lett a dal egyik alappillére. Azt, hogy ki szólaltatta meg a zenekarból, egyelőre titok övezi, de annyit elárultak, hogy nem Cseke Dani, aki egyébként a fúvós hangszerekért felel.

A dal és a klip a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság programsorozat keretében készült.


forrás: Santos Productions