Ugrás a fő tartalomra

ITT A KLIP: Egy európai turné alatt forgatta vadonatúj videóját Karsai J. András

Mi történik egy város különböző pontjain, amikor éjfélt üt az óra? A1 című nagylemeze Midnight című dalához készített videóklipet Németországban az Andrew J.K. művésznéven zenélő Karsai J. András színész, énekes-dalszerző, pantomimművész, aki nemrég tért haza A Szépség és a Szörnyeteg című Disney-musical német nyelvű turnéjáról.

Andrew J.K., vagyis Karsai J. András első nagylemeze, az A1 2020 tavaszán jelent meg, és három magyar, valamint nyolc angol nyelvű dalt tartalmaz. Korábban szövegvideó készült a Chris Lawyerrel közös Ajtók számhoz, amit a Tópart dal videóklipje követett, melyhez az előadó az édesanyja, Karsai Gizella énekesnő-pantomimművész akvarell festményeit használta fel, a Walk szerzemény videóklipjének felvételei pedig két év alatt hat országban készültek. 2021 nyarán a Pride alkalmából rendezett rövidfilmet a Dear Fear szerzeményéhez a félelem és a kirekesztés ellen.

A Midnight (Éjfél) című dal egy mély lüktetésű, misztikus hangulatú pop ballada, melyben egy éjszakai körkép tárul elénk egy városról és annak lakóiról, ezáltal egy pillanatra részévé válhatunk a legkülönbözőbb életutaknak, élményeknek. A dalszövegekre kiemelten nagy hangsúlyt fektető művész tollából ezúttal is izgalmas sorok születtek. A klasszikus szerkezettől eltérően csak a dallamban van visszatérő refrén, a sorok majdnem mindenütt más történetet mesélnek és mozaikként áll össze egy zenei festmény az éjszakáról. A dalhoz készült videó helyszíne a gyönyörű németországi kisváros, Baden-Baden, ahol spontán inspiráció hatására született meg az alkotás.

"Évek óta terveztem a dal videóklipjét, azonban a megvalósításhoz szükséges anyagi tőke előteremtéséig félretettem a projektet. Történt aztán, hogy kisebb kihagyás után visszatértem A Szépség és a Szörnyeteg című musical turnéjára, melyben a kezdetektől játszottam, és amely előadás 12 év alatt, 850-szer aratott sikert Európa-szerte. Karácsony előtt pár nappal Baden- Baden-ben sétáltam előadás előtt, ami az egyik kedvenc városom a hangulata miatt is, illetve a turnén az ensemble szerepek után 2017-ben itt debütáltam Lumière, a gyertyatartó szerepében, ami azóta is a legkedvesebb szerepeim közé tartozik. Megálltam egy templom előtt, megszólalt a harang, körbenéztem a kis utcákon és jött egy érzés, hogy ez a dal otthona. Új ötleteim születtek, majd megtapasztaltam milyen, amikor az élet megteremt minden „hozzávalót”, és kezedben a lehetőség, hogy „főzz egy jó vacsorát”. Nagy Kriszta, akivel gyerekkorunk óta ismerjük egymást közös pantomimes múlt kapcsán, a szomszéd városban lakik, hobbi fotósként is alkot és kölcsönadta a kameráját, valamint vállalta az asszisztensi feladatokat. Amire nem jutott idő, azt másik nap rögzítettük telefonnal. Sok apró történetet szerettem volna ábrázolni mind az utcákon, mind kvázi bekukucskálva egy kávézó, vagy nappali ablakán. Csodálatos művész kollégáimnak megtetszett az ötlet és vállalták a szerepeket. Leitner Lilla, Pyka Alexandra, Sz. Nagy Ildikó, Széles Flóra, Török Fanni, Bardóczy Attila, Kercsó Attila és Kocsis Tamás láthatóak a videóban, gyönyörű pillanatokat teremtve. A vágást több előző klipemhez hasonlóan jómagam készítettem, az operatőri munkákat és fényelést pedig a film- és zenekészítőként is alkotó Indrei Ábel, akivel a turnén ismerkedtem meg. Izgalmas kísérletezés volt, hogy miként tudjuk a legjobbat kihozni az adottságokból és egymásból, majd minden összeállt és egy igazi szeretetteljes, spontán munkafolyamatként létrejött a videó." - mesél Andrew J.K. az alkotófolyamatról.

A Midnight című dal zenéjét és szövegét Karsai J. András írta, a hangszerelés Somogyvári Dániel munkája, akivel ez a 4. közös alkotásuk.


forrás: Tölgyi Kriszta