Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2023: EZEKET HALLGATTAM JANUÁRBAN

Idén is folytatom a havi kedvenc dalaim egy cikkben való összegyűjtését: 2023 első hónapját a lírikus, illetve a nyersen őszinte számok jellemezték. Íme az én januárban legtöbbet pörgetett zenéim listája:

MOLNÁR TAMÁS - MONDD

Molnár Tamás Szív utca című első szóló albuma a tavalyi zenehallgatásomat abszolút meghatározta, az egyik legtöbbet pörgetett korongot jelentette számomra. A lemezen kaptam egy ízléses csokrot abból a sokaságból, amelyek miatt Tamás munkásságát kedvelem, követem. Akadnak rajta zavarba ejtően nyers anyagok, de melankolikus kompozíciók, szépségek is. Utóbbit képviseli a nagy személyes kedvencemet jelentő Mondd is, ami egy tökéletes partner, kapcsolat képét festi le. Egyetlen szavába, dallamába nem tudnék belekötni, minden sora, pillanata iszonyatosan mélyre megy. A Mondd (Zene, szöveg: Molnár Tamás. Zene, hangszerelés, mix, master: Szabó Zé) a hónap során Czoller Bence rendezésével egy igen hatásos, látványos, rafinált, ragyogó klipet (koncept: Cinthya Dictator, operatőr: Nagyistók Máté) kapott. Remélem, még több emberhez eljut majd ebben a formában.


AWS - ODAÁT

Siklósi Örs örökre betölthetetlen űrt hagyott maga után. Az AWS tagjai azonban itt vannak nekünk, nem is akárhogy, hiszen immáron Stefán Tomival az élükön mennek tovább zenei útjukon. Az Odaát dalnak köszönhetően megbizonyosodhattunk arról, hogy a fiúk jó ízléssel választották ki új frontemberüket. A számhoz a Tokay Péter vezette Pixelfilm stáb forgatott, készített klipet.


HŐSÖK - FEJJEL A FALNAK

Négy dalos, valóban bólogatós kislemezzel indította a 2023-as esztendőt a Hősök. A zenei anyag a Fejjel a falnak címet kapta, amellyel a 2011-es Négy évszak korong hangulatáig nyúltak vissza Ecküék. Az  EP-ről már sokan ismerhetitek a rendszerkritikus, haragos, októberben publikált Fákkjú-t. Az újdonságok mezőnyét erősíti azonban a Ketioz és Tink párossal közös Folyamat, ami igazi oldschool rap életérzést nyújt a hallgató számára. A másik közreműködés a címadó, egyben klipet is kapott dal, amelyben az egyik személyes, nagy kedvencemet jelentő 4TRESS karcos hangja szól. Az emberi makacsságot fókuszba állító Fejjel a falnak videója a veszprémi Bárkában forgott Kováts Domonkos munkálatainak köszönhetően. Ha jósolnom kellene, azt tippelném, hogy 2023 egyik top zenéje számomra már megszületett. Ez a kissé depresszívnek mondható, mégis feloldozó, többek között a függőségekkel leszámoló Egyedül hagy, amely megjelenése óta folyamatosan szól nálam. Hol a lejátszóról, hol a fejemben. Összességében az egész anyag fél nap alatt bemászott a fülembe, a bőröm alá, a szívembe. Többrétű tartalmak, rafinált verzék, csodás alapok. Természetesen az összes zenét a Hősök egykori alapítója, Mr. Joeker jegyzi. 


BYEALEX ÉS A SLEPP, LUCA - RÓZSASZIN MUSTANG

ByeAlex és Luca barátsága a zenéjüket kedvelők számára igazi áldás lehet, hiszen korábban olyan dalokkal lepték meg közönségüket, mint a nem maradok, vagy éppen a Rózsák. A páros a hónap során publikálta a tőlük már megszokott flow-t nyújtó Rózsaszín mustangot, ami a működésképtelen kapcsolatok témáját állítja fókuszba. Ha ez koncerten nem szól nagyot, akkor semmi...



SOULWAVE - REMÉLEM TUDOD

Hiába a társadalmi elvárások, inkább vagy egyedül, minthogy egy rossz kapcsolatban szenvedj? Arra törekszel, hogy önmagadban teremtsd meg a saját boldogságod, és ne válj valaki más függőjévé? Akkor a te érzéseidről írt dalt az indie, folk, rock hatásokkal dolgozó Soulwave. Fodor Máté formációja, ahogy azt tőlük már megszokhattuk, fülbemászó, nagy energiákat adó anyagot szállított ebben a januárban is. 


Kíváncsian várom, hogy hogyan folytatódik zeneileg ez az év...
Egyelőre ígéretesen indul...

szerző: nikiahatos