Ugrás a fő tartalomra

LEMEZPREMIER: Előjött debütáló albumával a Fruity Mood

Madár Tamással a Balkan Fanatikból való kiválását követően beszélgettünk legutóbb, aki úgy tűnik, megtalálta tökéletes alkotótársát Habentius György személyében. Az elektronikus jegyekkel alkotó formáció ezekben a pillanatokban adja ki első lemezét Terápia címmel, amit volt lehetőségem a publikálás előtt meghallgatni. Az anyagból aztán tényleg nem spórolták ki a spirituszt, egyszerre szívhez-, észhez szóló. Életszagú, pikáns, ironikus. Kőkeményen benne van a jelenkor. Színes, változatos, időtálló, szókimondó, prózai albumról beszélhetünk. 

"Ketten alkotunk, ketten gondolkodunk. A közös munka során úgy olvasztjuk egybe kettőnk világát, hogy belenyúlunk egymás ötleteibe, a nagy egész, általunk legjobbnak hitt végkimeneteléhez. A Fruity Mood egy tökéletesen működő szimbiózis a kezdetektől. Mintha egy vakon választott gyümölcsbe harapna valaki. Nem tudod, hogy fanyar, édes, sós, keserű vagy épp savanyú ízt kapsz-e, de bármibe is harapsz, benne van a zene és az élet. Ez a Fruity Mood." - árulták el a fiúk kezdésként, akik lentebb a korong minden daláról mesélnek egy picit.


BARÁTAIM!
"Ez a dal egyfajta megbocsátó levél minden olyan emberhez, aki az eddigi utunk során részt vett az életünkben, akiket a bizalmunkba engedtünk, akit barátnak gondoltunk, aztán az élet megmutatta a történések révén az igazi arcát, így lelepleződtek a színlelések, a hazugságok, a megjátszott kapcsolatok. Úgy gondoljuk, hogy tökéletes nyitása egy terápiának."

MONDD EL!
"Azt látjuk a világban, a társadalmunkban, az emberi kapcsolatokban, hogy az egyéneknél a problémák vannak fókuszban, ami teljesen kitaszítja őket a jelenből, és a saját gondjaikba való belesüppedés olyan felhőt képez köréjük, hogy képtelenek a figyelemre, a hallgatásra, a valódi közlésre, ezért csak beszélnek, de nem beszélgetnek, nincs meg a valódi kíváncsiság, a tiszta érdeklődés. Ebben a dalban ezt próbáljuk elmondani."

ÉVSZAKOK
"Meggyőződésünk, hogy az élet csak úgy lehet izgalmas, ha természetünk a változás, ha a változás részei vagyunk, ha engedünk a belső- és külső változásoknak, ha követjük a változó élet ritmusát, s ebben tökéletes párhuzamot látunk az évszakok váltakozásával. Valahogy nekünk, embereknek is így kéne. Ha képesek vagyunk a változással menni, akkor a jó és rossz új értelmet nyer, elfogadjuk, hogy egyik nincs meg a másik nélkül, és kikerekedik minden. Ezt a természet nagyon jól tudja. Természeti lények vagyunk, mennünk illene a természettel."

OTT ÉS AKKOR!
"Egy jó kapcsolat, egy megbízható társ, egy ember mellettünk, akivel együtt sírhatunk és nevethetünk, az egyik legnagyobb ajándéka az életnek. S ha ezzel az emberrel az élet egy nagy buli tud lenni, az a legnagyobb királyság. És adja is magát a szlogen: 'ott és akkor'!”

HELLÓ!
"Azt gondoljuk, hogy az ember, amióta a Földön van, rossz döntéseket hoz. Rosszul szervezett a társadalmunk, rosszul építettük fel a rendszerünket. Ami a bolygón való létezésünket illeti, évezredek óta nincs valódi fejlődés, s hiába jön egy új eszme, egy új követendő idea, hiába igyekszünk minden idegszálunkkal, hiába dolgozunk azon, hogy javítsunk a helyzeten, minden erőfeszítés feleslegesnek tűnik, mert rosszak az alapok, s ezt a planétánk egyszer megelégeli, lerázza magáról az embert, s boldogan lélegzik tovább az univerzumban. Ez a ’hELLÓ’, azaz viszlát, emberiség! Nyugi optimisták vagyunk. És racionálisak."

KÉPMUTOGATÓK 
"Óriási felelőssége van a médiának abban, hogy - jelenleg - szellemileg bődületes mértékben csúszik le a társadalom. És ebben a szekcióban jelenlévők felelőssége az, hogy megmutassák, mi legyen a követendő példa, amiből esetleg némi – képzavarral élve – intellektuális felemelkedés irányába lehetne haladni. Mást látunk. Borivást látunk. A többit tudjuk. Mondtuk: racionális vagyunk."


CSAK
"Na, most ha a fentebb olvasott gondolatainkat összegeznénk, akkor sokan mondhatják, hogy „ezeknek a csávóknak értelmetlen az élet”. Nekik ajánlanánk ezt a dalt! Miért? Csak. "

TÁNC
"Ez egy történetmesélős nóta. Egy, a mókuskerékből kiszakadt srác története, aki egy táncnak köszönheti, hogy változás van kilátásban. Mondjuk úgy, hogy személyes történet fikcióval fűszerezve. Itt nincs filozófia, nincs költészet, nincsenek magvas gondolatok. Itt van egy fiatal férfi és egy fiatal nő. Van zene és van tánc."

LÉTEZEL?!
"Egy külön interjút, egy külön beszélgetést kíván ez dal. Minden filozófiánk benne van ebben, egy nagy kérdésként feltéve. Van benne düh, tehetetlenség, értetlenség. De benne van az is, hogy mit látunk a világból – már ami a realitás talaját illeti. És úgy hisszük, hogy igazunk van. Vagy nem?!"

ARRA JÁROK
"A ’Barátaim!’ ellenpólusa. Keretet kapott a terápia. Azokról az emberekről regélünk, akiktől – ha csak egy rövid találkozás erejéig is – „átutazóként” kaptunk. Akiktől olyan élményekkel gazdagodtunk, hogy szívesen visszatérünk hozzájuk, remélve, hogy ők is kaptak tőlünk, s működik az áramlás. Szóval, ha arra járunk…"


szerző: nikiahatos