Ugrás a fő tartalomra

ITT A KLIP: Peter Srámek a jelenkori Király

Sokaknak meglepő lehet a tény, hogy nem találkoztak a Zámbó Jimmy ihletésű, sikeres sorozat, A Király nagyszerű énekesével a szériában.

Ugyanis a szlovák-magyar tehetség, Peter Šramek csak az énekhangját kölcsönzi a sorozatban rendkívül hitelesen alakító Olasz Renátónak, később pedig a főszerepet folytató Nagy Ervinnek. A december 16-án érkező azonos című duplalemezen is szerepel a Jöjj velem címadódal, amelyhez most egy látványos klip debütál, benne végre láthatjuk magát az előadót is!

„A Király című sorozat zenéje egy nagy és összetett feladat volt számomra. Nemcsak a Jimmy életmű ikonikus dalait kellett beilleszteni és újragondolni, hanem életének olyan korai szakaszaiban is megmutatni őt, amik nem dokumentáltak, például a híres/hírhedt Casanova bárban és egyéb kiskocsmákban történt fellépéseit. Ebből az időszakból semmilyen használható anyagunk, hangfelvételünk nem volt. Így újra kellett alkotni ezt a korszakot, és elképzelni mind a korszellemet, mind Jimmy formálódó előadói stílusát. Ilyen a „Jöjj velem” is, amivel rögtön indít a sorozat és ami egy rendkívül fontos dramaturgiai pillanatban hangzik el, itt látjuk meg először ‘a királyt’ ” – részletezi Moldvai Márk, elismert filmzeneszerző (korábban a Kontroll, A martfűi rém, Blokád) egyben A Király zeneszerzője, aki megosztotta azt is, hogy:

„Éreznünk kell azt az energiát és karizmát, amivel - az akkor még a nagyközönség számára teljesen ismeretlen Zámbó Jimmy - lenyűgözi az éjszakai élet törzsközönségét, és a fellépést titokban megtekintő két zeneipari szakembert miután elhangzik az a mondat tőlük, hogy “ebből az emberből sztárt fogunk csinálni!” Megírtam a „Jöjj velem”-et – aminek hangszerelése a kitűnő Csicsák Norbertnek köszönhető beleértve a mix-masztert is -, ugyanakkor a szöveg is nagyon fontos, mert azon kívül, hogy ez egy elképzelt korabeli sláger, egy másik síkon Jimmy üzen vele a rajongóinak. Császár Előd írta a dalszöveget, ami azzal indul “ha a fellegekből visszanézek…” és azzal végződik, hogy “ilyen ám az életem, jöjj velem!”. Ekkor már tudtam, hogy ez az! Végül, mikor Peter Šramek felénekelte, aki az egész sorozatban Jimmy “énekhangja”, összeállt minden, hiszen ő nemcsak utánozni tudja Jimmyt, hanem mindazt a pluszt, az érzelmi töltést, a szívet-lelket is bele tudja tenni, amiben Jimmy különleges volt.”

Šrameknek nem esett nehezére megérezni Jimmy zenei világát, ugyanis köztudottan mindig is nagy rajongója és tisztelője volt az legendás énekesnek, kétszer pedig a Zámbó Jimmy-emlékdíjat is megszerezte. Szinte egyértelmű döntés volt a film énekhangjának kiválasztásánál Peter, hiszen ő tudta a legvalósághűbben tolmácsolni a sztárt, miközben megőrizte saját előadói identitását.


Dupla CD formájában, éppen az ünnepek előtt, december 16-án jelenik meg A Király – Filmzene & Symphonic korong fizikai formában, amelyen többek közt tizenegy Peter Šramek által énekelt, Jimmy inspirálta dal mellett felcsendül még több mint tíz eredeti Zámbó Jimmy-felvétel is szimfonikus hangszerelésben, valamint egy korábban még kiadatlan szerzemény is.

forrás: Magneoton