Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2022: A LEGÜTŐSEBB KOLLABORÁCIÓK

Mindig nagyon kíváncsian várom azokat az anyagokat, amikor előadók, produkciók kollaborálnak egymással, különösen akkor, ha eltérő műfajok keverednek a közös munka által. Ebben az esztendőben akadtak meglepő párosítások, de olyan együttműködések is, amelyekre nem először került sor. Íme az én kedvenceim.

RÁCZ GERGŐ, VITÁRIS IVÁN, RANDOM TRIP -
IDŐ VAN ELADÓ
Az Idő van eladó eredetileg a Dalfutár műsorának köszönhető, amely januárban új köntöst, karcosabb hangzást kapott. A nóta egy rendkívüli csapatot rántott össze, Vitáris Ivánnal, Rácz Gergővel és a Random Trippel. Megunhatatlan!


TEMESI BERCI - JÁTSZD EL NEKI
Temesi Berci Time is not a magazine című albumán található meg a Játszd el neki című dal, amelyben Berci két nemrégiben elhunyt pályatársa, Póka Egon és Szappanos Gyuri előtt tiszteleg olyan kiváló kollégákkal, mint Kontor Tamás, Büdi Szilárd, Szakadáti Matyi, valamint ifjabb Tornóczky Feri.

CLOUD9+, CSONGOR BÁLINT - LEVEL UP

Az idén 10. születésnapját ünneplő Cloud 9+ márciusban ütős közreműködéssel lepte meg a közönséget, amit a  Subscribe és USEME formációkból jól ismert Csongor Bálinttal együtt készítettek el. Ha energiára van szükségem, ettől a Level Up daltól mindig megkapom.

DOWN FOR WHATEVER - VOLTAM / LESZEK
Aki követi Diószegi Kiki zenei munkásságát, az tudja róla, hogy nem áll távol tőle a kollaborációk világa. Eddig azonban Kiki működött közre más produkciók számában (lásd: Mudfield - Őrláng, Phoenix Rt - Jelzőfény), a metalcore-t, modern metált játszó Down for Whatever formációra nem volt jellemző ez az irány. Kiki szerencsére tipikusan az az előadó, aki mindig mindent megad a daloknak, hogy azok valóban teljesek legyenek. Így jött a képbe hazánk egyik (ha nem A) legcsodálatosabb frontasszonya, Pásztor Anna, akivel közösen elkészítették az idei év egyik legbrutálisabb közreműködését Voltam / Leszek címmel. A dal életünk egyik állandó jelenségét, a hullámvölgyeket járja körbe, többek között olyan témákkal, mint a kihasználás, a kétszínűség, a szálka - bálvány kontraszt. Jómagam már az első hallás során teljesen megborultam, ez a vérprofi dal alaposan elkapott, berántott, felrázott, életet, erőt csiholt belém. A hozzá készített klip (Császár Róbert, Zsoldos Dávid) is megért minden fáradozást, pont annyira támasztja meg a dalt, hogy hozzáadjon, de ne vegye el róla túlságosan a fókuszt. Libabőr, csodálat fog el azóta is, ahogy újra és újra meghallgatom. Az idei évem meghatározó szerzeménye.

SZOLNOKI PÉTER, BENCSIK TAMARA - RÓZSA
júniusban megjelent különleges duett első, könnyűzenei verziója 2017-ben készült el, ám idén szimfonikus formában találhatta meg közönségét. A Rózsa Temesi Berci harmadik, valamint negyedik nagylemezén is hallható, a dal csodás szövegét Lombos Marci írta, hangszerelését pedig Bubenyák Zoltán végezte. A dal egyik nagy erőssége, hogy a szívbemarkoló szöveget mindenki máshogy tudja értelmezni. A Rózsa klipje Berci Fonogram-díjas Symphosium 40 nagylemezének bemutatóján forgott. Bízom benne, hogy ezt a duettet legalább egyszer hallhatom majd még élőben Tamarától és Pétertől. Addig meg marad ez a videó:


DZSÚDLÓ, AZAHRIAH - VÁRNÉK 
Első hallásra dallamtapadás, nagyon könnyű rákapcsolódni - így tudnám jellemezni a két felkapott előadó júliusban megjelent közösét. A dal témáját az elutasítás, a beilleszkedés nehézsége jelenti. Őket elnézve, nagyon is érdemes odafigyelni a mostani generációra.

L'SOVIET - MANÓRUDE
Első anyaguk alapján az L'Soviet üde színfoltot jelentenek a hazai hiphop szcénában. A ManóRude című fülbemászó, bőr alá kúszó  szerzemény, amelyben olyanok bizonyítanak, mint Curta, Mentha, ZiZi, Francis, valamint Bokor. Az ütős zenét Phami szerezte. A klip operatőri teendőit Mentha, Farkas Dominik végezték, az utómunkálatokat pedig Curta. Pontosan ilyen egy minden szempontból hiteles anyag.


szerző: nikiahatos