Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2022: EZEK VOLTAK A LEGÜTŐSEBB KLIPEK

Abban, hogy a klipek annak idején népszerűvé, fontossá váltak, nagy szerepe volt az MTV zenei csatornának, ám manapság a formációk, a produkciók elsősorban a YouTube-ban gondolkoznak. Idén is akadt sok-sok remek videó, amelyekben különleges helyszínekkel, effektusokkal, történetekkel, speciális látványvilággal támasztották alá dalaikat az előadók. Ebben a Best of cikkben ezekből a klipekből gyűjtöttem össze a kedvenceimet. (Mielőtt átszaladnál a kis listámon, kérlek vedd figyelembe, hogy semmilyen ilyen irányú tanulmányom nincs, én csak egy egyszerű zenekedvelő vagyok.)

VAD FRUTTIK - ELÉG

Márciusban komoly, sokakat érintő témára hívta fel a figyelmet az alternatív rock egyik hazai ékköve, a Vad Fruttik. Likó Marci formációja az ELÉG című rendkívül érzékeny számával a testileg és/vagy lelkileg bántalmazott emberek nehéz sorsát állította fókuszba. Az elsődleges üzenet talán az lehet, hogy bármilyen nehéz is, minden gödörből van kiút. Az életszerű sorokat tartalmazó szerzeményhez fekete-fehér, egyszerűen nagyszerű, ugyanakkor hatásos klip forgott, amelyben 260 emberi tekintettel találkozhatunk. Megrendítő edukációs tartalom.

BYEALEX ÉS A SLEPP - 1ÉV 

ByeAlexnek egy kis pikantériáért, vérpezsdítésért sosem kellett a szomszédba mennie. Az előadó júliusban megjelent dalában, az 1év-ben basszusgitárosa, Poór Andris is bizonyított, a szerzemény középpontjában pedig az élet teljes megélése áll. A Leho által rendezett klipben Alexék papi reverendában tűnnek fel. Cseppet sem semleges anyag, az biztos.

MOLNÁR TAMÁS, MAJKA - AZT BESZÉLIK A VÁROSBAN

Mióta megjelent ez az igencsak felkapott, rendszert kritizáló dal, legtöbbször Majka oldaláról téma ez a szám... Holott Tamás rengeteget tett hozzá ahhoz, hogy ennyire masszív legyen a végeredmény. Számomra ő az, aki mindig tudja, hogy mitől működik igazán egy szerzemény, ismételten csak emelni tudom a kalapom előtte. Az anyaghoz novemberben adtak ki egy igencsak időtálló, nosztalgikus, mégis nagyon mai klipet, köszönhetően többek között miki357 munkásságának.


BSW - SEX, LOVE, ROCK & ROLL

Nem hagyhatom ki listámról a BSW srácait, akik elképesztő munkát tettek le idén. Kiadták SEX, LOVE, ROCK & ROLL című negyedik albumunkat, amelynek minden dalához készítettek klipet, vizuális tartalmat, amelyek ráadásul csodálatosan épülnek egymásra, összeér bennük minden mindennel. A történet első elemét az egyik személyes kedvencemet jelentő Mióta elhagytál (Nem vagyok álmos) jelenti, aztán érkezett az Egyedül, a hírhedt BAZ+, a Manuellel közös Ne haragudj rám, a Bebasztam, a T.Danny-vel kiegészült Nem megyek vissza, a Félek, a Végül hazaérsz, a Hova vezet ez az út, a Red Flag, a címadó Sex, Love, Rock & Roll, valamint a Megtanítalak élni is. Szédületes meló, le a kalappal!


szerző: nikiahatos