Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2022: A LEGJOBB ZENEI KÖNYVEK

A zene mellett a másik nagy függőségemet a könyvek jelentik. Az olvasás iránti szeretet már az általános iskolában megmutatkozott nálam, mivel azok táborát erősítettem, akik a kötelező olvasmányokat valóban kiolvasták, nem csak a rövidített verzióra szánták rá magukat. 2020-ban egy saját nevemmel ellátott aprócska blogon, mindenféle komolyabb cél, szándék nélkül kezdtem el olvasói beszámolókat írni a kezembe kerülő kiadványokról. Ez alatt az időszak alatt több kiváló kortárs írót megismertem, akik mellett úgy láttam, hogy a mai szerzőknek kevés megjelenési lehetőségük akad. Több mint két év után úgy döntöttem, hogy eljött az ideje, hogy egy újabb fejezetet írjak az életemben, így jött létre a Több Ezer Élet portál. Idén is több zenei témájú könyvvel kapcsolódhattam ki, jöjjön most az én TOP3-as listám.


TÓTH JÚLIA ÉVA - BORIKÖNYV

Imádom Bori különleges karakterét, érzékenységét, melankolikus egyben extrovertált személyiségét, így jó nagy adag szeretettel nyitottam fel a kiadványt. Az önazonos, bátor, izgalmas, sallangmentes, szókimondó, felszabadító tartalomnak hála pedig nem kellett csalódnom. A szakmázás mellett szó esik benne a kétségeiről, a negyven feletti gyermekvállalásról, a gyökereiről. Sok-sok tanulsággal szolgál, többek között a bántalmazó kapcsolatok terén (pasijai között akadt őrjöngő, nárcisztikus, alkoholista, drogos-antiszociális). Bár nyilván a tartalom a legfontosabb, nem mehetek el amellett, hogy a BORIKÖNYV végtelenül igényes. Tele van illusztrációkkal, csodálatos képekkel, amelyek nem csak a fejezeteket választják el, hanem az olvasás élményét is emelik. És az az illat!

Neked ajánlom:
- Ha Bori rajongó vagy, neked egyenesen kötelező!
- Ha érdekel a színház és/vagy zenei világ.
- Ha szeretsz a különleges, akár megosztó karakterek mögé látni.



ZOLI VÉKONY - ZENÉLJ MOST A BOLDOG ÉLETÉRT

Zenélj most a boldog életért! címmel jelent meg a kétszeres Fonogram-díjas Vekonyz (Vékony Zoltán) könyve. Hatalmas érdeklődéssel nyitottam fel a 135. oldalas kiadványt, amit néhány óra alatt be is faltam. Eddig kétszer elolvastam, és még sokszor el fogom, ebben egészen biztos vagyok. Ugyanis a 2013 óta aktív alkotó egészen új oldalról fogta meg a zene témáját ebben az interaktív könyvben, különböző kutatások eredményeiről, szakértők munkásságát is belefűzve ad át izgalmas információkat arról, hogy miként fejlesztheti a zene az embereket. Nem jár brutális mélységekben, magasságokban, de elindíthat egy szuper önfejlesztő úton. Szeretem azokat a köteteket, amelyek nem csak tartalmasak, hanem szépek is. Ez abszolút igaz erre a kiadványra, amely jól tagolt, továbbá Lányi Péter, Katerina Limpitsouni ízléses illusztrációi is emelik az olvasás élményét.

Interaktivitást többek között a témák végén található QR kódok adják, amelyek beolvasásával olyan plusz információkhoz juthatunk, mint:
- az a lista, amely 5.000 féle zenei stílust tartalmaz,
- olyan zenék gyűjteménye, amelyek segítenek relaxálni, olvasni, tanulni,
- hogy mit fejlesztenek egyes hangszerek. 



BACKSTAGE - 10 ÉVES A BUDAPEST PARK,
IGAZ TÖRTÉNETEK A KULISSZÁK MÖGÜL

November elején jelent meg a Libri Kiadó által gondozott Backstage - 10 éves a Budapest Park, igaz történetek a kulisszák mögül kiadvány, amely tulajdonképpen egy nyilatkozatokkal tűzdelt, több mint 500 képet tartalmazó gyönyörű fotóalbum. Az interjúk során Sajó Dávid zenészekkel, zeneipari szakemberekkel, valamint a Park stábjával társalgott. A beszélgetőpartnerek jól, okosan lettek kiválasztva, mind a crew, mind pedig a különböző stílusokat képviselő zenészek részéről. Valóban színes lett a paletta. A kordokumentum kellemes időtöltést, könnyed olvasmányt jelent, nem megy bele túl nagy mélységekbe. Egy ilyen egység működése iszonyatosan komplex, sokrétű, amit érdemes lenne további kiadványokban tovább részletezni. Én imádnám. 


szerző: nikiahatos