Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2022: EZEK VOLTAK A LEGJOBB KONCERTEK AZ ÉVBEN

Az idei év különösre sikeredett számomra, mert sokkal több bulin terveztem részt venni, mint amennyin végül sikerült. Kimaradt koncertek ide-oda, sok-sok minőségi bulit kaptam 2022-ben is. Akár egyetértesz listám egyes pontjaival, akár nem, egyre kérlek: járj koncertekre! 

DECADANCER. 2022.02.11.

Február közepén a Városligeti fasor 44. szám alatt található BackStage Pubban lépett fel a Decadancer. Az esemény fényét emelte, hogy ez volt Pocky születésnapi bulija, továbbá az Inka - U2 Tribute Band is muzsikált. Sokszor írtam már, hogy a Decadancer egy üde színfolt a hazai zenei palettán. Ez egyrészt köszönhető a zenei sokszínűségüknek (az elsősorban post-wave stílusban mozgó csapatot a rock, a pop és az elektronikus zene sokszínűsége inspirálja), valamint annak, hogy minden koncerten irdatlan alázattal, lendülettel játszanak. A banda minden posztján egy zseni (Ficzkó András - ének, Fűzva Zoltán Pocky - basszusgitár, Mátyás Attila - gitár, Gerő Balázs - dob) teljesít, sokszor zavarban is vagyok, mert nem tudom, hogy melyiküket nézzem, figyeljem éppen.  Ha nem adtál még nekik esélyt, akkor 2023-ban mindenképpen írd fel őket a bakancslistádra!

MOLNÁR TAMÁS. 2022.02.12.

Jó ideje nem csinálok titkot belőle, hogy korosztályom legjobb hazai szerzőjének Molnár Tamást tartom. Úgy érzem, ő az, akinek az alkotás terén nincsen lehetetlen. Lehet rock, lehet nyolcvanas évek hangszerelése, lehet elektropop, lehet akusztik, lehet kamara, tőle minden hitelesen, nagyon finom ízléssel érkezik. A témákat tekintve egyszerre képes globális dolgokkal foglalkozni megindítóan, valamint egyes szám első személyben menni le a mélybe.
Tőle is több olyan koncertélményt kaptam már, amit sosem felejtek, de számomra mindent, de tényleg mindent tarolt februárban a MÜPÁ-ban. Itt mutatta be első szólólemezét, a Szív utcát, ami szerintem az eddigi legszemélyesebb produkciója lett. Őszintén vall démonairól, a szétesésről, az alkoholhoz fűződő (egykori) kapcsolatáról, a hibáiról, a csajokról, A Nőről. 
A Művészetek Palotájában kamara-hangszereléssel, csellókvartettel kiegészülve lépett színpadra, ahol az új dalok mellett az egykori AFC, valamint JETLAG nóták is felcsendültek. Kaptunk a megszokottaktól elrugaszkodó átiratokat, valamint illusztris vendégeket is. A fellépők közül elsőként érkezett Marge, akivel az Égen át nagysikerű, életigenlő közösüket adták elő. A másik női energiát az este folyamán KosziJanka jelentette, akivel a szintén slágert jelentő Temegén-t prezentálták. Imádtam a csajokat, fantasztikusak voltak, viszont őket már láttam egy színpadon az este főhősével, tudtam, hogy mire számíthatok tőlük. Így hát a valódi meglepetést a férfi előadók jelentették nekem, akiknek munkásságát külön-külön is nagyon imádom, szeretettel követem őket az útjukon. Bármit megadtam volna érte, hogy egyszer Tamással muzsikáljanak. Hát kereshetek új zenei vágyakat... A JETLAG Nincs lehetetlen száma alatt ugyanis Szakács Gergő, az AFC Jégvirág nótája alatt pedig Szivák Zsolti lett Tamás partnere. Az este amúgy is egy érzelmi hullámvasút volt számomra, az egyik szám elrepített múltam zord állomásaihoz, aztán egy rafinált átmenettel érkezett egy olyan dal, amely képes az égig emelni a legnehezebb napjaimon is. Nem mehetek el a zenekar mellett, ugyanis minden fronton egy géniuszt hallhattam. Imádtam a dobon Simonyi Zádort, zongorán Juhász Attilát, hegedűn Farkas Izsákot, gitáron Lapis Botondot. Szerettem, hogy a vokál fronton férfi hangok erősítették a produkciót Molnár Gábor, Németh Miklós jóvoltából. Emelte az este fényét ütőhangszereken Weisz Nándor, csellón, basszuson Simkó-Várnagy Mihály, és a Group4celli csellókvartett is jó néhány feledhetetlen, hidegrázós pillanatot okozott. Páratlan éneklés, fantasztikus játékok, irdatlan szakmai alázat, melegszívű előadásmód, időtálló szerzemények, sodró energiák. "Voltam én már annyit rosszkor, rossz helyen", de ezúttal a Mennyországban jártam. 

CLOUD9+. 2022.03.11.

10 éves Szivák Zsolti formációja, a Cloud9+. A csapat néhány koncertjén már részt vettem, a márciusi Akváriumos bulijuk után pedig végérvényesen, jó hosszú időre bebiztosították helyüket a TOP 5 kedvenc bandám között. Zsoltiék a témákat tekintve széles skálán mozognak, és bár akad sötétebb hangulatú szövegük, őrületesen jó tempójuk nem a mélybe löki, sokkal inkább felrázni képes az embert. Az este egyik érdekessége az volt, hogy ezúttal a közönség szavazhatott arról, hogy mely dalokat hallaná szívesen, így a srácok számára is akadhattak meglepetések a setlist összepakolása során. Persze a legbiztosabb slágerek felcsendültek az Akva Nagyhalljában, így hallhattunk többek között olyan dalokat, mint a Lights, a Breathe In, vagy éppen a Supernova. Bár nehéz kedvencet kiemelni, két számot, három nagy pillanatot mindenképpen megemlítenék. Számomra az egyik legnagyobb kedvenc buli-himnuszt a Járai Márkkal, FuraCsével közös Valaki mondja el jelenti, így nagy volt az örömöm, amikor az este második felében a Follow The Flow frontembere is megérkezett a színpadra. A dalok tekintetében a másik nagy favorit is egy közreműködés volt, a Level Up, amelyben a Subscribe és USEME formációkból jól ismert Csongor Bálint bizonyít még. Harmadszor, de nem utolsó sorban, imádtam, amikor a mémek kapcsán nagy népszerűségre szert tevő Arató András bácsi csatlakozott a srácokhoz. Ő hozta fel a színpadra a tortát, aztán pedig óriási lelkesedéssel bulizott át egy dalt. Imádtam, megacuki percek voltak vele. Bár a szervezők őrületes látványt ígértek, töredelmesen be kell vallanom, hogy számomra nem tűnt fel a vizuál. Zsolti ugyanis az a színpadi jelenség, akiről nehéz levenni a szememet, egyetlen másodpercig sem unatkozom őt hallgatva, így nem tűnt fel a buli körítése. A műsor remekül építkezett, a vendégek jó ízléssel lettek megválogatva, Zsolti szuper hangja mellett feszes, precíz, nagyon technikás volt a dob, üdítően szóltak az elektronikus hangminták... 


TEMESI BERCI. 2022.04.13.

Emlékszem, jót mosolyogtam, amikor 2020-ban, negyvenedik születésnapján Temesi Berci nem maga várta az ajándékokat, hanem ő lepte meg közönségét, mégpedig az azóta Fonogram-díjat is elnyert Symphosium 40 című dupla lemezével. A világ, mint tudjuk, a világjárványnak köszönhetően pár évre fejre állt, így egészen áprilisig kellett várni arra, hogy a Music Fashion Kiadó gondozta album szerzeményei élőben is felcsendüljenek. Ekkor ugyanis a Klauzál ház színpadán Magyarország egyik legfoglalkoztatottabb, legelismertebb basszusgitárosa bebizonyította, hogy érdemes volt ennyit várakozni. Az este során több mint 10 könnyű-, több mint 40 klasszikus zenész kísérte Bercit. A műsort a Budafoki Dohnányi Zenekar karmestere, Werner Gábor vezényelte, házigazdaként pedig a Garami Gábor - Szabados Ági páros irányította. Annak ellenére, hogy ismerem Berci munkásságát, így is sokszor kaptam magam azon, hogy szájtátva élem meg az eseményeket. Akadt, amikor a könnyeimet törölgettem, de szerencsére többször mosolyogtam, nevettem. Imádtam a vendégek mindegyikét, így Szolnoki Pétert, aki énekhangja mellett fuvolajátékát is bizonyította, de libabőrt okozott Ferencz Péter Peet, valamint Csányi István, Kálmán Tamás is. A legnagyobb katarzist azonban Vavra Bence, valamint Bencsik Tamara hozta el számomra. Tipikusan ezek voltak azok a pillanatok, amikor hálát adtam azért, hogy egy korban élhetek velük, hogy magyar lehetek, hogy ők is azok, hogy hallhatom őket. Magasság, mélység, katarzis, világszínvonal. Másfél óra teljes kiszakadás.


ZOLBERT. 2022.04.26.

FOCUS címmel jelentette meg nagylemezét a többszörösen díjnyertes szaxofonos, Zolbert. Hazánk smooth jazz nagykövete ezt az anyagot mutatta be április végén az Átrium színpadán, ahol persze nem csak a FOCUS szerzeményei csendültek fel, hanem az elmúlt évtizedből is kaptunk darabokat smooth jazz, funk, soul hangulatban.
Zolbert jó érzékkel választott maga mellé társakat, hiszen zongorán Antal Gábor, gitáron Udvarhelyi Gábor, basszusgitáron Gudics Martin, dobon pedig Nagy Zsolt kísérte. A FOCUS már az első pillanattól kezdve iszonyatosan magával ragadó, hiszen minden sallangot nélkülöz. Tiszta, mély, változatos, fantáziadús, szenvedélyes, pozitív hangulatú, nagyon aktuális. Egy ideje észrevettem magamon, hogy az instrumentális zene az, amely a leginkább ki tud kapcsolni, el tud repíteni, így ez az este ismét egy remek kaland volt, ami hatalmas erőt, inspirációt adott számomra. Megható volt érezni, hogy a zenész mennyire intim kapcsolatot ápol hangszerével, talán ennek a kapcsolódásnak is köszönhető, hogy minden hang tökéletesen szólt. Az összekötő szövegekben Zolbert elárulta, hogy melyik dalt milyen élethelyzet, érzés ihlette, a témái között volt például kislánya megszületése, a pandémia, USA-béli utazásai, de Budapest csodálata is. A koncert után VIP After Partyt adott az este főhőse, ahol a Törley Pincészet jóvoltából mindenki Zolbert vendége volt egy pohár pezsgőre, valamint arra is lehetőség volt, hogy a közönség dedikálva szerezze be a korongot, beszélgessen a zenészekkel.


AFC. 2022.07.15.

A 2015-ben sokak bánatára feloszlott AFC-vel legutóbb tavaly találkozhattunk a balatonvilágosi Club Aliga területén 10 napon át dübörgő STRAND fesztiválon, ahol valóban a Mennyországban járhattunk. A sok-sok minőségi dalt kiadott Anti Fitness Club idén 20 éve, hogy megalakult. A csapat nem tervez újrakezdést, így a nyár közepén egyetlen alkalommal muzsikáltak élőben, a Budapest Parkban. A dallista gerincét az immáron 10 éves Metamorphosis albumuk adta, de Tomi az egykori zenekartagokkal sorra vette a punkrock, a myspace és a zenetévés korszak emblematikus dalait is. Előttük a Nova Prospect melegítette be a közönséget. Olyannyira imádtam minden percét, hogy egy merch termékkel távoztam a Parkból.


DOWN FOR WHATEVER. 2022.07.21.

Amikor először hallottam élőben a Down For Whatever-t, a srácok pillanatok alatt, teljesen természetesen, nem erőlködve lopták be magukat a szívembe. Az elsősorban nu-metal, post-hardcore, és metalcore irányokban dolgozó banda izgalmas fűszerezettségét az adja, hogy a modern elektronikus jegyektől sem riadnak vissza, sőt, semmitől, amit az adott dal működése megkíván. Színes, univerzális zenéjük mellett a szövegek is széles skálán mozognak: mind angolul, mind magyarul csendülnek fel dalok, a témákat pedig a lázadás, a társadalomkritika mellett személyes lelkiállapotok, vágyak, célok, fájdalmak, vívódások is ihletik. Az idei Campus fesztiválos bulijukon is irtózatos összhang, igazi kapcsolat érződött rajtuk, amely elrepítette őket és a közönséget is. A srácok tényleg mindent beleadtak a műsorba, frenetikus este volt!


BYEALEX. 2022.12.10.

ByeAlex zenekaros felállása (Fekete Balázs, Poór Andris, Schnellbach Dávid, Tóth G. Zoltán) 2015 nyarától bizonyít a különböző (nagy)színpadokon, idén többek között a debreceni Hall-ban hallhattam őket. Remekül építkező repertoár, őrületesen jól játszó zenészek, fergeteges hangulat, óriási tisztelet a közönség felé, folyamatos fejlődés és kísérletezés uralja a Slepp bulikat. Srácok, köszönöm az újabb élményt!


szerző: nikiahatos
fotó: nikiahatos, Bodnár Dávid, Bikali Sanyi