Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen a Backstage - A nagy Park könyv

2015-ös megalakulása óta a BSIDE Hungary folyamatosan figyelemmel követi a kiemelten csodálatos koncertélményeket szállító, kultikus Budapest Park formálódását. Számomra mindig szimpatikus volt, hogy nem csak a fellépéseket népszerűsítik, de az ott bizonyító zenekarokat is jó ízléssel marketingelik. Amikor sok-sok klubos, fesztiválos tapasztalás után először léphettem a Park backstagebe,  a "Na végre!" kijelentéssel sóhajtottam fel. Itt ugyanis kulturált, tiszta körülmények között, jó ellátással készülhetnek fel produkcióikra a zenészek. Alighanem ez lehet az itteni bulik különlegességének, energikusságának az egyik kulcsa.

November elején jelent meg a Libri Kiadó által gondozott Backstage - 10 éves a Budapest Park, igaz történetek a kulisszák mögül kiadvány, amely tulajdonképpen egy nyilatkozatokkal tűzdelt, több mint 500 képet tartalmazó gyönyörű fotóalbum. Az óriás méretű, igen súlyos könyvben olyan fotósok exkluzív képeivel találkozhatunk, mint Bátori Gábor Jim, Kiss Krisztina, Lengyel Balázs, Nagy Márton, vagy éppen Rosta Márk. Az interjúk során pedig Sajó Dávid zenészekkel, zeneipari szakemberekkel, valamint a Park stábjával társalgott. A beszélgetőpartnerek jól, okosan lettek kiválasztva, mind a crew, mind pedig a különböző stílusokat képviselő zenészek részéről. Valóban színes lett a paletta. A kordokumentum kellemes időtöltést, könnyed olvasmányt jelent, nem megy bele túl nagy mélységekbe. Egy ilyen egység működése iszonyatosan komplex, sokrétű, amit érdemes lenne további kiadványokban tovább részletezni. Én imádnám. A kötet zárásaként kapunk egy listát az elmúlt 10 év fellépőiről. 


Megtudtam az olvasás során, hogy:
- Miért szereti annyira a Punnany Massif csapatát a stáb?
- Melyik zenekar nyitotta meg úgy igazán a Parkot?
- Hogyan vélekednek a 2010 körüli (a Tankcsapda, Ákos, a Quimby "helyett" befutott a Halott Pénz, a Punnany , a Wellhello) nagy generációváltásról a helyszín megálmodói?
- Kinek volt itt az első teltházas koncertje?
- Melyik koncerten mit és mennyit iszik a közönség?
- Mikor erősödtek meg az after partik és az egyéb programok?
- Ki az, aki 8 hónapos terhesen, nőgyógyásza vigyázó szemeivel állt színpadra?
- Mennyi eladott jegy kell a Parknak ahhoz, hogy nullán legyen?
- Kik voltak felfoghatatlanul rossz fejek a szervezőkkel?
- Hogyan hatottak a színhely működésére a különböző (világ)válságok?
- Mi volt a helyszín működésének, sikerének a kulcsa a pandémiás időszakot követően?
- Melyik volt az elmúlt 10 év legdrágább fellépése?
- Kinek lett a barátja a helszínen található platánfa?
- Milyen extrákat kért Iggy Pop, Marilyn Manson, vagy éppen a Queens of the Stone Age?

Ami velem maradt, mint gondolatiság:
- Néha rombolni kell, hogy aztán valami jobb épüljön fel. A Zöld Pardon halálával megszületett az egyik legjobb zeneipari fejlemény, a Budapest Park. Nem csodálom, hogy egyes előadók még a csontjaikat is eltörik az itteni bulik hevében.
- Az üzleti, emberi nehézségek idővel kifizetődnek.
- Nincs előzenekar, csak vendégzenekar!!!

Neked ajánlom:
- Ha érdekel a rendezvényszervezés, a vendéglátás világa.
- Ha egyszerűen imádod a magyar élőzenét.
- Ha csíped azokat az előadókat, akik interjúalanyként (is) nagy formák (lásd: Papp Szabi, Pásztor Anna, Péterfy Bori)
- Ha többször is kint hagytad már a valóságot.

Idézetek a könyv hangulatából:
"De hasonló érzés volt Iggy Popot is nézni és arra gondolni, hogy nemsokára én is itt fogok fellépni. Ez egy ilyen szexi érzés mind a backstage-ben, mind a színpadon, hogy ugyanott lépkedsz, ugyanazokat a tárgyakat fogod, mint az idoljaid." (167. oldal - Péterfy Bori)

"Az öreg meg már alig tudott járni, de aztán elindult a színpad felé, és fiatalodott negyven évet úgy huszonöt méter alatt. Az egyik legjobb koncert volt, amit életemben láttam." (189. oldal - Halász Péter)


Értékelés: 6/4
Cím: Backstage - 10 éves a Budapest Park, igaz történetek a kulisszák mögül
Szerző: Sajó Dávid
Oldalak száma: 222
Kiadó: Libri

szerző: nikiahatos