Ugrás a fő tartalomra

Itt a klip: Videó készült a Jónás Vera Experiment HOLD című lemezének egyik tételmondatához.

A Kesergés különleges dokumentumfilmes videójában megfigyelhetjük, hogy nézett ki a természet ezen a nyáron. Terméketlen talaj, kiszáradt tavak és érett búza nélküli táj.


„Számomra ez a dal az egyik tételmondata a HOLD gondolatmenetének. Van benne valami borongós füstölés, elég mély igazságot mesél el.” – mondta korábban Jónás Vera a Kesergés című népdal feldolgozásról.

„Nekem a Kesergés egyfajta körforgásról szól. Minden körbeér, a búza is megérik, a szív is begyógyul miután megsérül. A zene intrója nem véletlenül egy ’uroborosz’, ami az önmaga farkába harapó kígyó szimbóluma. A töredezett, de körbe forgó szótagok is azt jelképezik, hogy minden, amit teszünk, vissza fog tükröződni emberi kapcsolatainkon, lakókörnyezetün kön, de a természeten is egyaránt. Ez a film egy lenyomat a 2022 - es brutális nyarunkról.” – teszi hozzá a dalszerző - énekes.

Ezt a képes lenyomatott Pápai Gergő készítette, akit az idén több hírportálon megjelent A sivatag ahol élni fogunk című kisfilmje mi att is ismerhet a közönség. A Kesergés utómunkájában Markos Viktor volt a partnere, így nyerte el a különleges videó végleges formáját. 

„Gergővel néhány éve szomszédok vagyunk, gyakran mutogatja aktuális munkáit. A pandémia alatt mutatta először drónos felvételeit, amit folyók, patakok teljes hossza felett végig repülve készített. Nagyon tetszettek, és már akkor gondoltam rá, hogy egyszer dolgozhatnánk együtt.” – meséli Vera a közös munka kiinduló pontját, amit Gergő így egészített ki: „Már régóta terveztük, hogy egyszer kipróbáljuk Vera zenéjével ezt a kicsit antivideoklipes, szuperlassú formátumot. Az elmúlt egy évben sokat beszélgettünk a megvalósításról, először valami posztindusztriális holdbéli tájban gondolkodtunk, de aztán jött az aszály és akkor már egyértelmű volt számunkra, hogy a Kesergés című szám és egy klímaváltozásra reflektáló képsor kell, hogy ezt a klipet alkossák.”

A környezet fontos szerepet játszik Jónás Vera munkásságában az utóbbi időben. A legutóbbi, Mélyvíz című klipje is a pazarlás témája köré épült, a Jónás Vera Experiment áprilisban megjelent HOLD lemez fizikai formátuma pedig újrahasznosított anyagokból, környezettudatos módszerekkel készült. Ez a téma tehát központi szereplő Jónás Vera életében és Gergő munkájában is jelentős helyet kap.

„A mi hibánkból tömeges kihalási hullám indult be a bolygónkon, aminek mi is az áldozatai vagyunk. Nagyon fontos küldetése ennek a filmnek, hogy nem valami távoli katasztrófaként mutassa be a klímaváltozást és annak következményeit, hanem valami olyas minek, ami most, itt és velünk történik. A film egy kicsit csasztuskája, egyfajta direkt félrefordítása a népdalszövegnek. Ez a nap nem az a nap, ami hol süt, hol nem süt és nem az, ami meleget ad. A kiszáradt és repedezett talaj a halál visszavonhatatlan szigorára utal, a film fakó színvilága már önmagában környezetünk és a velünk régebben harmóniában elő, de mára kipusztított fajok eltünésével kapcsolatos gyászmunkát segíti. A film talán legdrámaibb pillanatában feltűnő Orbán Bánya túlmutat önmagán. A tár sadalmi berendezkedés megváltozik időről időre, de a sebek / tájsebek soha nem gyógyulnak be. Bűneink jóvátehetetlenek, az ezzel kapcsolatos rossz érzés nem egy kezelendő szorongás, hanem az egészséges lélek reakciója. Gyász.”

A Kesergést és a HOLD album többi dalát legközelebb december másodikán hallhatja élőben a közönség. A Magyar Zene Házában, a Belső Tenger című koncerten, különleges hangszerelésben szólalnak meg a Jónás Vera Experiment dalok.


forrás: Bodó Bence