Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2022: Ezeket hallgattam októberben

Az igazi bekuckózós alkotótáborok időszakát éljük. Októberben aztán tényleg nem tétlenkedtek az előadók, rengeteg újdonsággal lepték meg közönségüket. Íme az én kedvenceim.

SOULWAVE – RÉGEBBEN MÁS VOLTÁL

Sokan érezzük, hogy különböző generációk, különböző élethelyzetek még különbözőbb kötődéseket hoznak. A Soulwave lírai újdonsága például egy nagy csalódásról szól, arról a szituról, amikor többet láttunk a másikba bele, mint ami valójában benne van. A dalhoz Bikali Sándor készített egyszerűen nagyszerű klipet.


L'SOVIET – MANÓRUDE

"Amit mondunk, kettővel mindig oszd el" - így szól annak a dalnak a refrénje, ami az L'Soviet égisze alatt jelent meg a hónap során. A kollabb produkció friss, ropogós zenéje alapján üde színfoltot jelentenek a hazai hiphop szcénában. Hogy maradjunk a mateknál, a play gombot az elmúlt pár hétben párszor megszoroztam, franc se tudja hányszor indítottam újra a ManóRude című fülbemászó, bőr alá kúszó  szerzeményt, amelyben olyanok bizonyítanak, mint Curta, Mentha, ZiZi, Francis, valamint Bokor. Az ütős zenét Phami szerezte. A klip operatőri teendőit Mentha, Farkas Dominik végezték, az utómunkálatokat pedig Curta.


ESSEMM - CÉLTÁBLÁN

Ha valaki hitelesen rappel az eredetiségről, az egyéniség megtartasásáról, akkor az Essemm. A Céltábla ismét egy iszonyatosan fülbemászó, szókimondó anyag lett. Imádom.

DENIZ - RESET

DENIZ számomra az az előadó, aki tökéletesen mozog mind a fülbemászó, rádióbarát dalok, mind pedig az okos gondolatokkal fűszerezett ésszerű kritikák között. A RESET esetében az utóbbiról beszélünk, amiben világosan, kultúráltan, tűpontosan írja le azt, hogy mit gondol, mit gondolok én is a mai világ működéséről. Személy szerint szükségem volt már egy ilyen zenei anyagra, így nálam valószínűleg sokáig napi rotációban pörög tovább.

DOWN FOR WHATEVER - MONDD EL

Nincs egy éve, hogy megjelent a metalcore-t, modern metált játszó Down For Whatever Porszemek a fényben című száma, ami gyakorlatilag a hetekben megjelent harmadik nagylemezük, a Mondd el első előfutára volt. Azóta tovább három dal kapott képi megjelenést a legnagyobb videómegosztón, a Messze még a vége, a Szakíts szét, vagy éppen a csodás Pásztor Annával közös Voltam/Leszek. Diószegi Kikiék októberben a korong címadó dalához publikáltak klipet, amit Bikali Sándor rendezett, Mirtse Kori vágott, fényelt. A srácok ismét minden szükségeset belepakoltak ebbe a munkába, mind a klip, mind a szám eszméletlenül színvonalas, magával ragadó, ízléses. 


1AM, ORSOVAI RENI, KOLLÁNYI ZSUZSI,
ECKÜ, DENIZ, RÁCZ GERGŐ - NEM BAJ

Az 1AM tulajdonképpen egy alkotóműhely, ahol a MAHASZ-listás Bartalos Jenő, valamint a Fonogram-díjas Vékony Zoli kreatívkodik közösen. Új munkájuk igazán pozitív hangvételűre, üdítőre sikeredett, amelyben olyanok bizonyítanak, mint Orsovai Reni, Rácz Gergő, Deniz, Kollányi Zsuzsi és Eckü.


MOLNÁR TAMÁS - ÍGY VAGY TÖKÉLETES

Ismét szerelmes hangulatban alkotott Molnár Tamás. A korábbi AFC, valamint JETLAG frontembere egy gyönyörű balladához publikált klipet, amelyhez menyasszonya, Cinthya Dictator operatőrként tette hozzá a szükséges pluszt.
 

szerző: nikiahatos