Ugrás a fő tartalomra

Lövöldözésbe keveredett Ganxsta Zolee és Harsányi Levente

Fiatalkori éveit idézte meg a két jó barát, Ganxsta Zolee és Harsányi Levente, amikor flippereket és régi videójátékokat, köztük Pac-Man, Jurassic Park, Sprider Man konzolokat próbáltak ki a Savoya Parkban. Láthatóan egy lövöldözős játék tetszett nekik a legjobban, és jó pár ellenséges katonát leszedtek pár menet alatt. Bár Levinek vannak gépei otthon, Zoli majdnem teljesen elszakadt a játékok világától. Ami közös bennük, hogy focimeccsekre előszeretettel fogadnak.

A 70-es évek végén a füstös játéktermek világa azonnal megfogta Ganxsta Zolee-t, és mit fogalmazott, állandóan a gépek körül sündörgött.
"Még az Action-nel voltunk turnén, amikor valahol vidéken egy olyan focis konzolon játszottunk, amibe mindössze három csapat volt: az Atletico Madrid, a Barcelona és a Real Madrid. A grafika még erősen pixeles volt, és a focisták is úgy mozogtak, mint a robotok. Ez volt az egyik legkülönlegesebb játék, amivel valaha játszottam. A többiek mind a Barcát vagy a Reált választották, csak én voltam a Atleticoval."

Harsányi Levente középiskolás korára már komoly játékparkkal rendelkezett. "Apám mérnök volt, és Düsseldorfból hozott haza játékokat" – mondta el a műsorvezető. "A legmenőbb darab egy játékos karóra volt, amin tankokkal kellett átmenni a hidakon."

Levi játékszeretete megmaradt, és a mai napig van neki otthon egy gyümölcsös és egy pókergépe, illetve egy olyan konzola, amibe 15 játék van belerakva. A két barát arra ügyel, hogy a szerencsejátékok nem szippantsák be. Zoli édesapja játékfüggő volt, így a zenész életéből ez a szenvedély kimaradt, Levi pedig egyszer majdnem megégette magát.
"Egy apartmant üzemeltettünk, amiben volt egy pókergép. Sikerült 500 ezer forintot buknom, ami 92-ben nem kis pénz volt. Végül egy szaki barátom megbuherálta a gépet, és visszapörgette 3 ezer forintos veszteségre."

A sok egykori játékgépes élmény aztán ismét felszínre tört Leviben és Zoliban, amikor kipróbálták a Savoya Park Flipper- és Videójáték-kiállítás gépeit. Legtöbbet a flippereken játszottak, de majdnem mindent kipróbáltak. Sokat időztek a Time Crisis lövöldözős játéknál, ahol egymást buzdították a harcok közepette. A Flippermúzeum partnerségében létrejött kiállítást ingyenesen lehet látogatni a Savoya Parkban, és a játékokat is fizetés nélkül ki lehet próbálni szeptember 25-ig. Mi több, flipper és Pac-Man kategóriában versenyt is hirdettek a szervezők. További információ a savoyapark.hu oldalon található.


Forrás: Nagy Szabolcs