Ugrás a fő tartalomra

BULIZZ: A Góbé rendhagyó koncerttel érkezik a Müpába

A csavaros népi popzenét játszó Góbé a Kárpát-medencei fúziós folk című műsorában vendégei segítségével végighalad az elmúlt 15 éven, sorra véve korábbi lemezeik dalait, majd a jelenhez megérkezve az év elején megjelent Élem című albumuk szerzeményei kerülnek terítékre október 5-én, a Müpában. A Góbé az elmúlt másfél évtized során nagy utat járt be a Bartók-konzis megalakulástól: a zenekar első komoly sikerét 2011-ben, a Talentométer győzelemmel érte el, kiadtak négy világzenei nagylemezt, túl vannak több tagcserén, körbeturnézták Európát, a 2021-ben megjelent Bartók 44 duó duplalemezzel Fonogram-díjat kaptak, év elején pedig megjelentették Élem című új nagylemezüket is, amellyel Észtországtól, Franciaországig táncoltatták meg a közönséget.

Az október 5-i este ezen a karrierúton vezet végig, azonban a nosztalgia helyett sok izgalmas, eddig nem hallott hangszerelés és felállás fog megszólalni a Müpában. Vendégük lesz Herczku Ágnes, Busa Pista, Porteleki László, Szokolay Dongó Balázs, Sárkány Bertalan, Kayamar (Magyaróvári Viktor), Vizeli Bálint (Góbé FolkSide), Timár András (Góbé FolkSide) és az Anima Musicae Kamarazenekar oktettje, valamint fúvós közreműködők is. Arról, hogy milyen különlegességekre számíthatunk még a koncerten Czupi Áron, a zenekar dobosa mesélt: „Az első lemeztől az utolsóig be fogjuk járni az eddigi munkásságunkat, de azért új dallal is készülünk és sosem vagy ritkán hallott hangszerelésben fogunk megszólalni. Például a Csillagok című acapella dalt csak az Ez van lemezre énekeltük fel, de most élőben is bemutatjuk Kayamarral. Először a zenekar életében fúvósokat is hívtunk, hogy tovább színesítsék az estet és ezúttal a dalokba egyszerre több vendég is feltűnik majd. Nem is kívánhatna többet a zenész, minthogy egy agyonutazott és -koncertezett nyár után kicsit megnyugodjon, és ha már így bejátszotta magát, alkosson a fesztiválok után egy egész estés eseményt barátokkal, vagy akár zenei példaképekkel.”

A Góbé tagjai mélyen ismerik az autentikus népzenét, dalaikban mindig megpróbálják a feldolgozott, eredeti anyaghoz zeneileg legközelebb álló könnyűzenei stílussal összeházasítani azt. Így adódik, hogy a számokban a reggae-től kezdve a jazz és a rock különböző válfajain át a disco-ig sok minden előfordul, mindez sokszor még egy kis klasszikus zenei felhanggal vegyítve. A zenekar 15 év alatt több tagváltáson is átesett, amitől változott a hangszerelés és egy kicsit a zenei koncepció is, az alapvető cél azonban megmaradt: létrehozni egy sokak által fogyasztható, de igényes, közvetlenül népzenei alapokból táplálkozó könnyűzenét, hasonlóképp ahhoz, amit a 20. század elején Kodály és Bartók elkezdett a klasszikus zenében. Ezt ünnepelhetjük október 5-én, a Müpában.


forrás: Nagy Kátya