Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a STRESSZ

Remek (ön)fejlesztő projektnek tűnik a Partvonal kiadó Iránytű című sorozata, amelyben olyan szerzőktől olvashatunk, mint Joy Langley, Dr. Rita Santos, Cheryl Rickman, olyan témákban, mint a Stressz, a Pánik, vagy éppen a Magány.

Ezt a sorozatot a rám leginkább jellemző témával kezdtem, így elsőként Joy Langley: Stressz című kiadványát vettem a kezembe dr. Molnár Csaba fordításában. Az elmúlt időszakban gyakran éreztem magam fáradtnak, kimerültnek, sőt a demotiváltság is felütötte fejét néhányszor. Ingerlékeny lettem, türelmetlen, csökkent a koncentrációs képességem, folyton aggódtam valami miatt, változott az étkezési-, alvási szokásom, végül pedig egy egészségügyi probléma parancsolt MEGÁLLÁSra. Ideje hát változtatnom. Többek között azon, hogy ne legyek túlságosan szorongó, hogy jobban viseljem a stresszes pillanatokat, feladatokat. Ebben nyújtott segítséget ez a kiadvány, ami a lehető legjobbkor került hozzám.


Langley a British Association for Counselling & Psychotherapy pszichoterapeutája, aki stresszel, szorongással, depresszióval foglalkozik. Fia öngyilkos lett, így hát személyes érintettsége is van a fenti témákkal. A könyv első felében megtudhatja az olvasó, hogy:
- Mi is az a stressz?
- Miért alakul ki?
- Hogyan hat a testre?
- Hogyan hat az elmére?
- Mi az a stresszenergia?
Ezt követően pedig különböző megoldási lehetőségeket, stratégiákat kaphat arra, hogy mit kezdhet a stresszel a jövőben. Nagyon szerettem, hogy a szerző valóban segíteni kívánt ezzel a kötettel, mert sok-sok olyan feladatot helyezett el benne, amelyekkel új rutinokat alakíthat ki az olvasó, amennyiben szeretne tudatosan fejlődni, nézőpontot változtatni ezen a téren. Az olvasás során, valamint azt követően azonosítani tudjuk egyedi stresszorainkat, mind a külsőket, mind a belsőket. Megtanulhatjuk, hogy pszichikailag, testileg, viselkedésileg hogyan reagálhatunk ezekre.

Gondolatok, amik velem maradtak az olvasást követően: (SPOILER!)
- Még a legjobb élet is stresszes időközönként. Bár ehhez a szóhoz negatív élményeket társítunk, alapjaiban véve egy természetes folyamat ez, amit meg kell tanulnunk jól kezelni ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak lehessünk.
- A stressz egy vészjelző, ami általában akkor kapcsol ki, ha már elmúlt a veszély. Néha azonban nem áll le, ekkor kell segítséget hívnunk (legyen az egy könyv, vagy egy szakember)!
- A stresszt tudatosan a javunkra fordíthatjuk, de minimum kontrolláljuk. Így leszünk motiváltak, produktívak, unalommentesek.
- Sosem szűnünk meg gondolkodni. Erre bizonyíték az, amikor éjszakánként nehezen tudjuk elcsendesíteni az agyunkat, hogy végre elaludhassunk...
- A stressz szó az osztrák–magyar származású Selye Jánostól származik, ő volt az, aki kizárta, hogy egyedül fizikai okok állnak a betegségek hátterében.
- Ha a kis, apró bosszúságok is ugyanúgy felhúznak, mint a nagy veszélyek, akkor módosítanom kell a hozzáállásomon, pihennem kell, szünetet tartanom. Továbbra is gyakorolni fogom a TEA-kört, a GROW modellt, SKK követő naplót írok, valamint egyéb praktikákat is alkalmazni fogok.

 NEKED AJÁNLOM:
- Ha szereted az önsegítő könyveket.
- Ha kedveled az interaktív kiadványokat.
- Ha fáradsz.
- Ha égtél már ki, és szeretnéd ezt megelőzni a jövőben.
- Ha most vagy kiégve, segítségedre lehet ez a könyv, de lehetséges, hogy szakemberre is szükséged van.

Idézetek a könyv hangulatából:
"Hogy mi az adrenalin legnagyobb előnye? Az, hogy hiperfigyelmessé, hiperkoncentrálttá, erősebbé tesz minket, általa gyorsabban tudunk reagálni az ingerekre." (54. oldal)

"Gondolj arra a fizikai definícióra, amiből kiindultunk: a deszkára gyakorolt nyomás mértékére. Az enyhe nyomásnak nem lesz semmilyen hatása. A kicsit erőteljesebb nyomás talán összenyomja a fát, és ezáltal még erősebbé is teheti. De ha ezen is túlmegyünk, és egyre nagyobb nyomást gyakorolunk rá, akkor előbb-utóbb össze fog roppanni." (74. oldal)



Értékelés: 6/5
Cím: Navigating Stress
Szerző: Joy Langley
Magyar cím: STRESSZ
Fordítás: dr. Molnár Csaba
Oldalak száma: 231
Kiadó: Partvonal

szerző: nikiahatos