Ugrás a fő tartalomra

Itt a klip: Fenekek meg autók helyett kreativitással menőzik DESH új videójában

Drill című új dalában egy kicsit beszól a hazai drill szcénának az üstökösként befutó fiatal rapper, ugyanakkor ez nem egy sima diss track: a szöveg nyilvánvaló iróniája mellett a klip mélyebb kérdéseket is feszeget.


„Maga a dal a drill műfaj itthoni képviselőinek kifigurázásaként indult – mondja DESH, akinek első Kukásautó című videoklipje huszonegymilliós megtekintésnél jár a YouTube-on. – Nagyrészt hiteltelennek tartom, amit csinálnak, szerettem volna görbe tükröt tartani eléjük.”

A műfaj zenei, szövegi és ritmikai elemeit felhasználva DESH úgy hozott létre drill számot, hogy abban épp a műfaj visszásságaira mutat rá. Ennek adott további mélységeket Büki Balázs rendező, aki DESH Adieu című klipjét is megalkotta.

„A koncepciónk kiindulópontja az volt, hogy manapság nagyon divatosa a drill zenék, azonban ezek többsége, illetve a hozzájuk tartozó videoklipek egy sémára futnak ki. Számomra nagyon izgalmas DESH világában, hogy bár a szövegeiben csúnyán beszél, nem szeretné a gengszter-mentalistást képviselni, nem arról beszél, hogy narkót oszt vagy fegyverei vannak – erre szerettem volna ráerősíteni a klipben. A droggal rengeteg embernek megy tönkre az élete (a fegyverekről ne is beszéljünk…). Nem véletlen, hogy a Drill klipjében a fegyverek és a drog el vannak temetve: szerettük volna megmutatni, hogy mennyi minden van a kendős arcú gengszterség mögé bújáson túl, nem muszáj a drillnek ezt képviselnie. A filmrajongóknak bizonyára feltűnik az utalás Stanley Kubrick klasszikusára, az Anthony Burgess Gépnarancs című regényéből készült Mechanikus narancs című kultfilmre: a klipben látható vetítésről arra asszociálhatunk, amikor a film szereplőinek saját bűneiket kell végignézniük” – magyarázza Büki Balázs. "Nagy seggek meg autók vannak a klipekben, mi inkább a képek kreativistásával szerettünk volna menőzni. Átadja a klip a dal lüktetését, de mégse olyan, amit eddig láthattunk ebben. Ami még fontos mindkettőnk számára: ő is elég masszívan van a klipben bemutatva, de a végén ezt hivatott feloldani a iPhone-os rész a stáblistával."forrás: Csepelyi Adrienn