Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Menjek vagy maradjak?

Hosszú-hosszú évek óta érdekelnek (sok-sok cikket olvastam, filmeket néztem) a különböző pszichológiai jelenségek. Azzal eddig is tisztában voltam, hogy több narcisztikus ember is van a környezetemben, ám most végképp kikristályosodott, letisztázódott bennem minden ezzel a témával kapcsolatban. Köszönhető ez egy klinikai pszichológusnak, akinek kutatásának és klinikusi praxisának középpontjában a személyiségzavarok állnak. Dr. Ramani Durvasula szakértelme teljesen magával sodort, hiszen egyszerre professzor, kutató, író, valamint médiaszakértő, ez az egyveleg mindvégig érződik a kiadványon.

Te hosszan hallgatod őt, ő viszont kizár téged, amikor te mesélnél: elkezd mosogatni, telefonálni, takarítani, ásítani. Te örülsz a sikereinek, ő viszont lekicsinyíti a tieidet. Az ő problémái hatalmasak, a tiédet meg oldd meg magad, ne idegesítsd vele őt! Ismerős?


A Partvonal kiadó által gondozott Menjek vagy maradjak? Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett? könyvben tényleg minden kérdésre választ kaphatunk a narcizmus kapcsán, mert Durvasula:
- leírja a narcizmus kialakulását, fejlődését, jellemzőit,
- elárulja a figyelmeztető jeleket, amelyektől tudatunkra ébredhetünk,
- elmondja, hogy miért, hogyan eshetünk egy narcisztikus csapdájába,
- hogyan érezhetjük magunkat egy narcisztikus partner (értsd: pár, szülő, testvér, barát, főnök) mellett,
- megoszt velünk gyógymódokat, amelyekkel kezelhetjük a narcisztikus okozta sebeinket,
- útmutatást ad az öntudatos élethez,
- leírja, hogy mi vár ránk, ha maradunk a kapcsolatban, és mi vár ránk, ha megyünk.

Amit többek között (a teljesség igénye nélkül) megtudtam a könyvből: (SPOILER!)
- Hogy a narcisztikus amennyire elbűvölő a felszínes szemlélők számára (showt ad elő egy vacsorán, sikeres a munkájában, karizmatikus), legalább annyira manipulatív, kivetítő, empátia nélküli ember, aki mindenre feljogosítva érzi magát, pillanatok alatt képes nyugtalanságot okozni.
- A narcisztikus mindig másokat hibáztat az elégedetlenségéért, elvárja, hogy mások takarítsák el az általa okozott szemetet, káoszt. Partnerként legfőbb feladatunk, hogy folyamatosan kényelmessé tegyük az életét.
- Aki egy narcisztikussal tart fenn kapcsolatot, egy idő után nem hallgat az ösztöneire, kétségbeesik, sokszor elszigeteli magát a valóban jó, fontos, építő kapcsolataitól.
- A narcisztikus nem képes a változásra. Megtaníthatjuk, hogy hogyan érkezzen időben a találkozóira, de őszinte empátiát soha nem fog érezni semmiért. Ha bocsánatot is kér valamiért, fogalma sincs, hogy miért teszi, mert nincs bűnbánata. El kell engedni a reményt, hogy megváltozik. Soha nem fog!
- A háttértörténete miatt (az apja verte, elhagyta valamelyik szülő, stb) a partner meg akarja menteni a narcisztikust, közben meg tönkre megy a saját egészsége. El kell engedni a megmentési fantáziát!
- A narcisztikusok által adott ajándékok, az általuk nyújtott szívességek valójában remek fegyverek a kezükben. Ellenünk.
- Minden kapcsolatunk változtat, formál rajtunk, ám a narcisztikus személyek mélyrehatóan fájdalmasan bántanak meg bennünket újra meg újra, aminek hatására akár a személyiségünket is elveszíthetjük.
- Néha ugyan sebezhetőnek tűnhetnek, de ez nagyon hamar elmúlik, újra parancsolgatni, irányítani fognak mindent, mindenkit.
- A narcisztikusok csapdájába eső emberek egyik szülője is egészen biztosan narcisztikus. Ismerősé válik gyerekként a „sosem vagyok elég jó” mintázat, ezért esünk bele a sokszor kimászhatatlannak tűnő mély gödörbe.
- A narcizmus úgy terjed, mint a vírus. Egyre többen vannak, lesznek narcisztikusak.
- Van egészséges narcizmus is.

Neked ajánlom:
- Ha érdekel a pszichológia, érdekelnek a mentális betegségek.
- Ha gyanítod, hogy valakid narcisztikus.
- Ha teljesen tisztában vagy vele, hogy partnered narcisztikus, de fogalmad sincs, hogy mit kezdj ezzel. Mit kezdj magaddal...
- Ha túléltél már egy ilyen kapcsolatot.
- Ha jól bírod a picit szakdolgozat jellegű írásokat. Tényleg nagyon-nagyon hasznos kiadvány!

Idézetek a könyv hangulatából:
„A narcisztikus személlyel folytatott párkapcsolat alapvetően olyan, amelyben a partner soha nem fog meghallani és meghallgatni. Vagyis kommunikálhatunk vele olyan tökéletesen precízen, akár egy robot, mégsem fogja meghallani, és semmit sem fog ez számítani neki.” (54. oldal)

„Soha ne felejtsd el, hogy mivel a narcisztikus személy üres belül, sohasem leszel számára elég! Nem te vagy az, aki nem elég – a partner számára semmi sem lenne az.” (191. oldal)

„Élvezzük az életet, miután a narcisztikus kapcsolatba eltöltött hónapjaink-éveink alatt meg kellett tagadnunk önmagunkat! Fejlesszük magunkat, az érdeklődésünket, a szenvedélyeinket, a reményeinket! Gondozzuk önmagunkat!” (342. oldal)


Értékelés: 6/6
Cím: Menjek vagy maradjak? Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Szerző: Dr. Ramani Durvasula
Oldalak száma: 360
Kiadó: Partvonal

szerző: nikiahatos