Ugrás a fő tartalomra

Itt a klip: Új klipjében a természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a KODÁLY SPICY JAZZ

A magyar népzene-kutatás és népdalgyűjtés egyik legjelentősebb képviselője, Kodály Zoltán a 20. század elején rengeteget tett azért, hogy újra széles körben kedvelté tegye a népdalokat. A 2017-ben alakult KODÁLY SPICY JAZZ (Görögh Dániel: trombita, Óhidi Levente: billentyűs hangszerek, Vendl Máté: dob, Gyöngyösi Gergő: basszusgitár) főküldetése pedig nem más, mint hogy Kodály legismertebb, legkedveltebb népdalfeldolgozásait napjainkban trendinek számító, új köntösbe öltöztesse. Instrumentális munkásságuknak köszönhetően a 21. századi zenekedvelők repertorárja is szélesedhet, izgalmasabbá, színesebbé válhat egy klasszikus, jazz elemekkel tarkított, könnyed, mégis nagyon minőségi hangzással. A csapat az elmúlt években hazánkon túl zenélhetett olyan nagyvárosokban, mint Róma, Marokkó, Baku, vagy éppen Stuttgart.


Egy komplex alkotás során, legyen az könyv, nagylemez, vagy bármi egyéb, az egyik legnehezebb feladatot alighanem a névadás jelentheti. A Kodály Spicy Jazz csapata a Music Fashion gondozta albumok tekintetében is szeretne folytonosságot hozni, így Reloaded című első nagylemezük után a második korongot Remake-re keresztelték a fiúk.

„Számunkra még mindig az a főküldetésünk, hogy minél több fiatalhoz eljuttassuk a magyar népdalokat, ezért most is ezt tartottuk szem előtt a számok elkészítésénél. Próbáltunk modern hangzásban, illetve trendi stílusokban gondolkodni. Persze mindezt úgy, hogy se a dalok, se mi ne sérüljünk közben.” – kezdte az alkotási folyamat kapcsán Görögh Dániel, a zenekar vezetője, trombitása. A fiúk most megjelenő animációs klipjüket a Rozi, Rózi, Csani, Samu dalukhoz készítették el, amellyel a környezetvédelem fontosságára hívják fel diszkréten a figyelmet.

„Ez egy nagyon kedves dal számomra. Szerettem volna egy olyan számot a lemezre, ami gyermekdalokat dolgoz fel, azt viszont nem akartam, hogy az album anyaga átcsapjon gyereklemez feelingbe, így született meg ez a 3 dalt egybefogó track. Az első címe a ’Gyerekdal Medley’ volt, ám amikor a dalcímeket írtuk össze a lemez grafikájához, nagyon kilógott a sorból, hetekig gondolkodtunk a kiadóval, hogy milyen címet adjunk neki. És egyszer csak beugrott! Az elmúlt 3-4 évben viszonylag sok gyerek született családi, baráti körben, szám szerint négy. Gondolom, így már nem kell tovább mesélnem a dalcím történetét.” – mesélte Dániel. „Azzal, hogy megszületett a dal végleges címe, számomra világossá vált, hogy a számhoz tartozó videóklipnek négy főszereplője lesz. Az már az első animációs klipünknél is fontos szempont volt, hogy ha nem is nagyon durván, de azért elég jól érzékelhetően fogalmazzunk meg valamilyen társadalomkritikát. A ’Karácsonyi pásztortánc’-nál adott, ezáltal kötött is volt a téma, itt pedig lehetett egy kicsit szabadabban gondolkodni. Az viszont fontos volt, hogy a környezetvédelem, a természet szeretete álljon a központban..” – tette még hozzá.

„Regős Ábeltől és a zenekartól kaptam pár alapgondolatot, miszerint négy gyerek egy zongora belsőben, hangszer részeken játszik és szeretnék, ha a téma kapcsolódna a környezetvédelemhez. Ezért a gyerekekből erdővédő szellemszerű virágok lettek, a lakóhelyük pedig a fákkal összenőtt zongora lett, amin játszva, együtt a természet alaperejével, megvédik csodálatos környezetüket a tüskék által megszemélyesített bárminemű gonosz erőtől, ami be akarná kebelezni.” – árulta el Tóth Luca, a klip rendezője.

A fiúk április 23-án, szombaton (esőnap esetén április 24-én) a Madách téren egy duplakoncert keretein belül adják elő élőben először Remake lemezük teljes anyagát. Az első koncert 16 órakor kezdődik, ezzel a korai starttal pedig a kisgyermekes családokra igyekeztek gondolni a szervezők. A másodszor 19 órakor csendülnek fel a KSJ dallamok. A közönségnek persze nincsen oka aggodalomra, az első korong már jól ismert számai is felcsendülnek majd ezeken a különleges, ingyenes lemezbemutatókon.