Ugrás a fő tartalomra

Itt a klip: Elpusztul a Föld az Am!Li új videójában

Bemutatkozik a nagyközönségnek az új pop-rock duó, az Am!Li, akik rögtön egy súlyos témát zenésítettek meg a Föld napja alkalmából. Az Ember című dal több szempontból is igencsak aktuális, mivel a világon jelenleg is több helyen polgárháborúk zajlanak, az éhezés, és a környezetszennyezés pedig már állandó. A frissen alakult zenekar célja ezzel a dallal felhívni a figyelmet a globális környezeti válság súlyosságára.

“Van egy jelenség, amit túlzott optimizmusnak hívunk. Ez azt jelenti, hogy úgy gondolkodunk, hogy ilyen tuti nem történhet meg velem... Sajnos hiába folyik a csapból mindenhonnan a klímaválság, egészen addig amíg nem érezzük a bőrünkön a következményeit, gyakorlatilag nem veszünk róla tudomást. Ami az Amazonas erdeiben történik, vagy az Északi-sarkon, azok túl messze vannak a magyar embernek, hogy aggódjon miattuk. Igen, lehet, hogy elmorzsolunk egy könnycseppet a szegény csontsovány jegesmedvékért, de igazán nem gondolunk bele, hogy milyen visszafordíthatatlan folyamatokkal kell szembenéznie majd a gyerekeinknek.” - meséli Kucsera Lilla, énekes. A dal a Föld nézőpontjából íródott, mintha a bolygó könyörögne az embereknek, hogy hagyják végre abba a pusztítást és a kizsákmányolást. “A klipet közel 8 órán át a 40 fokos tűző napon forgattuk a Gánti bauxitbányában, így azt hiszem hitelesre sikerült a ‘Föld’ szenvedése a klip végére, amikor rákvörösre égtem, és teljesen kiszáradtam a forgatás közben, hiába ittunk meg fejenként vagy 2 liter vizet…” - folytatja az énekes. A tagok elmondása szerint az Am!Li a néhai Touch Me Not zenekar poraiból támadt fel, a dal pedig egy átmenetet jelképez a régi és az új kor között, mivel valahol félúton született.

“Jelenleg a saját hangunk megtalálására fókuszálunk, szeretnénk minél őszintébb és önazonosabb dalokkal kijönni a következő időszakban.” - árulja el Bakonyi Ádám, gitáros.

Az Ember azt üzeni nekünk, hogy ne bántsuk a Földet, mindenki tud a saját szintjén tenni azért, hogy egy élhetőbb világot hagyjunk magunk után a következő generációknak. Ha csak elzárjuk fogmosás közben a vizet, vagy szelektíven gyűjtjük otthon a szemetet, már tettünk valamit az élhetőbb jövő érdekében.


forrás: Léderer Fruzsina