Ugrás a fő tartalomra

PREMIER INTERJÚ: Megérkezett MIVIANA első saját, magyar nyelvű száma

MIVANA-t többek között olyan produkciókból ismerheti a nagyérdemű, mint a 4S Street, az Audiopoeta, vagy éppen az Omega, ám közönségét alighanem saját YouTube csatornájának köszönheti, ahová szuper cover anyagokat készített már korábban. A fiatal dalszerző, énekes zenéjének izgalmas fűszerezettségét az adja, hogy nem szeretné magát egyetlen stílusba beskatulyázni, bátran kísérletezget, illetve többek között hegedűn, brácsán is játszik. MIVIANA tervei szerint innentől több, az eddigieknél kiforrottabb saját zenével jön majd ki. Ennek az első előfutára a mostani témánkat jelentő, ebben a pillanatban a YouTube-on landoló Éjjelente


Nikiahatos: Tudom, hogy az Éjjelente dalodat egy nagyon nehéz időszakod ihlette. 
Miviana: Ez a dal szó szerint kiszaladt belőlem, hiszen mindössze három perc alatt megíródott. Egy üres lakásban vártam a tulajt, hogy visszaadjam neki a kulcsokat. Hamarabb értem oda mindenkinél, sétáltam a falak között, latolgattam a történéseket. Igyekeztem memorizálni pillanatokat, például, amikor a nappali régi redőnyein kora délután átszűrődött a fény és csíkosra festette a padlót. Végig dúdolgattam, hol halkan, hol hangosabban, élveztem a tér akusztikáját, azt, ahogy az üresség visszaverte a tiszta hangokat. Megrohantak az emlékek, igyekeztem nem megfulladni a súlyuk alatt. Próbáltam előre tekinteni, felszívni magam. Egy idő után nem hittem magam áldozatnak, képes voltam haragudni, megélni a folyamatot. Szóval körülbelül három perc alatt megszületett a dal, szöveggel, dallammal, szerkezettel. Tisztán emlékszem, nagyon filmes momentum volt, ahogy ebben a teljesen ködös mámorban szaladnak ki belőlem a hangok, rögzítem a szöveget. Az utolsó hangjegyzet utolsó hangjánál, mielőtt megállítottam volna a felvételt, fordult a kulcs a zárban. Azért nem szeretném konkrétabban elmondani, hogy mi történt velem pontosan, mert szeretném, hogy ez a dal mindenkinek azt adja, amire szüksége van.

Nikiahatos: Kik segítettek téged abban, hogy ez a dal elnyerje a végső formáját?
Miviana: A dalaim elsőként Petivel (The Pontiac) találkoznak, ő nagyon jól érzi a világom. Amit én egyedül, gitáros tudásom híján nem tudnék megvalósítani, az vele mindig létrejön. Nyitott az instrukcióimra, de elmondja, hogy ha nem jó szerinte egy ötletem. Peti volt az, aki segített a nyers dalomat élettel feltölteni. Közösen megtaláltuk a legjobb harmóniákat a témához, amiben a dal növekedhetett. Az elején azt éreztem, hogy a szöveg annyira fontos számomra, hogy a gitáron túl nem szeretnék ebbe a számba többet. Aztán rájöttünk, hogy mégis kell egy kis fűszer, így érkezett Levipassed, valamint Thpcmkr is mellénk. Levi segített megtalálni azt a finom vonalat, ahol a szöveg még nem vész el, de egy pici mozgás mégis megindul az alapban. Máté pedig a végén csatlakozott be. Nagyon elbizonytalanodtam. Neki meséltem, hogy azt érzem, még kellene valami, egy kicsi csíny az egészbe, hogy tényleg engem tükrözzön. Hiányoltam egy kis elektronikát még, ebben segített ő. Vele felkerült az i-re a pont. Mindhárman csodásak mind szakmailag, mind emberileg. Imádok velük alkotni.

Nikiahatos: Ez a videó nem akart könnyen megszületni. A harmadik forgatás, a harmadik nekifutás eredménye az a klip, amit most láthatunk.
Miviana: Rengeteg megbeszélés, hajnali kelés, utazások, klip ötlet volt már mögöttem, mire a saját kezembe vettem a rendezést. A tervezéstől a megvalósításig Hitka Balázs operatőr barátom volt a segítségemre, valamint Kur Viktória. A ruháim KimonoDasFanni csodás munkáját dicsérik, aki szintén minden ötletemre hihetetlenül nyitott volt, játszi könnyedséggel érezte át, hogy mit is szeretnék. Sminkben Bánki Eszter segített, a képeket a forgatás alatt pedig Magyar Sára készítette. Mindannyian csodás alkotók, kreatívak, nagyon kedvesek, hihetetlenül megoldás-orientáltak. Összességében imádtam kitalálni a színeket, összerakni a designt, az elejétől a végéig mindent. Mindig van egy elképzelés a fejemben, de eddig bátortalanul álltam elő ezekkel. Most úgy döntöttem, hogy ha nem is lesz egy Oscar-díjas dolog a végeredmény, akkor is az enyém. Innentől már csak egyre jobb lehet. Nem mellesleg, a korábbi ötletek is hihetetlenül jók voltak az Éjjelente klipjére, a megvalósításokba csúszott hiba. Azt gondolom, hogy ez a három nekifutás valójában nekem is segített, mert így a dal elnyerhette a végleges formáját, megértem a kiadására. Erre tavaly nyáron még nem álltam készen.


Nikiahatos: Aki ismer téged, az tudja, hogy nem ez az első ilyen alkalom nálad, de nemrégiben újra raszta hajjal jöttél elő. Mi ennek az oka?
Miviana: Aki az Omegás időszakban mellettem volt, annak valóban nem ismeretlen ez a külsőm. A dal születésekor történt rengeteg felkavaró esemény velem, amelyek után nem sokkal indult a Covid helyzet is. Teljesen elveszve éreztem magam. Lehetőségek, pénz nélkül sokáig minden napom egy küzdelem volt. Ennek ellenére igyekeztem minden nap egy picit közelebb kerülni ahhoz, hogy rájöjjek ki is vagyok, mit akarok. Mindig szerettem variálni a kinézetem, sokáig úgy voltam vele, hogy ez az útkeresésem része. Most arra kezdek rájönni, hogy ez csupán egy eszköz, amivel egy picit önkifejezhetek. A változatosságot mindig nagyon szerettem, szívem szerint egyik nap rövid, másik nap hosszú hajam lenne, egyszer rózsaszín, aztán pedig fekete. Meglátjuk, fél év múlva mi lesz velem, mi lesz a külsőmmel.


Kíváncsi vagy a csajszi zenéjére élőben? Miviana első idei, teljes zenekaros fellépésére március 26-án, 21:00 órától kerül sor a pápai Nekem Nyolcban. 

fotók: Magyar Sára