Ugrás a fő tartalomra

BULIZZ: Színházi előadásban elevenedik meg az Aranyakkord bolhapiaca

A Kiss Tibi vezette Aranyakkord korábban megjelent zenés dalgyűjteménye, a Dalok a bolhapiacról most színházi darabként elevenedik meg a Győri Balett művészei és Pál Kálmán, a Karzat Színház vezetőjének segítségével. A premier május 11-én, a Müpában lesz, de Szentendrén is elcsíphető az előbemutató.

Az Aranyakkord Kiss Tibor (Quimby), Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) és Gábor Andor „UFO” formációja, egy kísérleti műhely, dalkeltető, játék a zenével és a szöveggel. 2019-ben jelentették meg Dalok a bolhapiacról című zenés kisfilmjüket, a képzelt színdarab ihlette dalok pedig most valóban színpadra kerülnek, szereplői megelevenednek és egy másik történetben születnek újjá az Aranyakkord, a Győri Balett és a Karzat Színház közös produkciójaként.


„A nő és a férfi minden létező emberi boldogság és boldogtalanság középpontja. A tárgyak, amikkel körül vesszük magunkat, emberi nagyságunk és gyarlóságaink néma tanúi, gyakori túlélői. A bolhapiac a megunt tárgyak és a hozzájuk tartozó lelkek vására. Nagyjából erről szól az előadásunk. Nőkről és férfiakról, rólunk, akik életünk megunt tárgyait, hétköznapjaink emlékeit keressük minden hétvégén a bolhapiacokon” – meséli a darabról Pál Kálmán a Karzat Színház vezetője, az előadás rendezője.

„Az előadás reményeink szerint visszatükrözi a hétköznapi emberi lét értékeit, fájdalmait és szépségeit egyaránt” – fűzi hozzá Kiss Tibi. – „Ez egy nagyon lírai, bensőséges történet, nem filozofikus értelemben, sokkal inkább hétköznapi értelemben jelennek meg benne keresések és megoldások. Van benne ösztönösség, zsigeri kalandok, ébredések, őrület, durvaság, fájdalom és remény – pont, mint az életben.”

Az előadás egyszerre lesz élő koncert és táncszínház, amelyben a Győri Balett művészeit, Szalai Juditot és Sebestyén Bálintot is köszönhetjük. „A Győri Balett számára mindig nagy öröm, kiemelkedő művészekkel, zenészekkel történő együttműködés. A társulat vezetőjeként magam is keresem és örömmel veszem az olyan különleges együttműködések lehetőségét, amiben több előadóművészeti műfaj, köztük a balett lehet egyszerre színpadon. A Pál Kálmán rendezésében színpadra kerülő különleges kollaboráció, igazi kuriózum lesz élő színházművészetünk világában. Az előadás Kiss Tibor által vezetett Aranyakkord zenekar páratlan zenei világa, Sebestyén Bálint Harangozó- díjas táncművészünk koreográfiájával párosulva koncert élmény és táncművészeti előadás egyben” – beszélt az együttműködésről Velekei László, a Győri Balett igazgatója.

A különleges darab premierje május 11-én, a Müpában lesz, azonban, aki már korábban „ellátogatna” a képzeletbeli bolhapiacra, az április 10-én megteheti az előadás szentendrei előbemutatóján a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

forrás: Nagy Kátya