Ugrás a fő tartalomra

Itt a klip: A Ki mit tud? hangulatát jeleníti meg új videójában a FILC

Ha létezik eklektikus zene Magyarországon, akkor a FILC muzsikája biztosan az. Alapvetően fúziós jazz-t játszanak, de alig van stílus, amihez ne nyúlnának hozzá. Tavasszal érkezik az első nagylemezük, amit immáron a második single-lel vezetik fel Octopus címmel. A dalhoz klipet is forgattak Pécsett, a MárkusZínházban.


"Az Octopus című számunk a legelsők között volt, amelyet 2018-ban a még csak négytagú FILC nekiállt próbálni" – mondta el Etlinger Misi basszusgitáros. - "A dal alapja egy ritmusjáték, amelyet egészen különböző dinamikájú egységekkel színesítünk. Élőben sokat és sok időn keresztül játszottuk, és emiatt több alkalommal hozzányúltunk, csiszolgattuk. A többszöri alakuláson átment szám már minden ízében közös alkotássá nőtte ki magát."

Ahogy a FILC első klipjét, a Weather Reportot, ezt is Irsik Bence, a zenekar gitárosa rendezte, és az együttes barátja, Jankó Matyi segítségével realizálták a koncepciót. A kamerában Dózsa-Juhász Máté volt a segítségükre, a díszletért és koreográfiáért Kovács Tamás felelt. A felvételek a pécsi MárkusZínházban készültek január elején.

"A klip szoci szerepválogatós vagy kimittudos látványát utólag húztuk rá, eredetileg csak az előzőhöz hasonló, komolykodást mellőző imázsklipet akartunk készíteni egy másik beállításban" – árulta el Misi. 

A dal a második single a tavasszal érkező első FILC-nagylemezről. "Az albumon az eddig megjelent anyagainknál eggyel szélsőségesebb hangulatokhoz is nyúlunk, így az eddigi közös munkánk átfogó gyűjteménye lesz az album" – tette hozzá a basszusgitáros. "A 10 dalt tartalmazó LP-n még teljesen ismeretlen zenék is lesznek, több vendégművész közreműködésével. Törekedtünk az élő megszólalásra, és a számok nagy hányadát együtt rögzítettük. A jazzy vonal mellett lesznek rajta energikus hiphop groove-ok és afrobeat ütemek, de elkalandozunk funk/disco irányokba is."

Jelenleg egyre több koncert körvonalazódik a nyárra, több fesztiválon ott lesz a FILC. A lemezt Pécsett és Budapesten is bemutatják tavasz végén.


forrás: prgarden
fotó: Pál Zsombor