Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Grace Klinika Kulisszatitkai

A Grace Klinika tipikusan az a sorozat, amit éveken át egy túlhájpolt valaminek láttam. Aztán egy barátnőm (köszi Wiwee) hosszas unszolásának köszönhetően 2020-ban mégiscsak belenéztem egy részbe. Azóta nem tudok leállni róla, többedjére nézem végig mind a tizennyolc évadát. Imádom benne, hogy jó érzékkel feszeget kényes, akár kínos témákat is, valamint harcol az igazságtalanság, a megkülönböztetés (például a faji) ellen. Univerzális igazságokkal operál minden része. Elképeszt, hogy mindig tud valami újat hozni, akár az orvosi eseteket nézzük, akár a karakterfejlődéseket, akár az egyéni történeteket. Sokszínű sztori, rengeteg érzelemmel, értelemmel. Nem véletlenül vetítik napjainkban is több mint 200 országban világszerte.


Kíváncsian vettem hát kezembe az egy barátnőmtől (köszi Szilvi) kapott A Grace Klinika kulisszatitkai – A műtő másik oldalán könyvet. Lynette Rice több mint 25 éve tudósít az amerikai szórakoztatóiparban, egyedülálló a kapcsolata a sorozat sztárjaival, alkotóival, ennek köszönhetően született meg ez a kiadvány, ami az első könyvét jelenti.

Az ajánló szerint cenzúrázatlan betekintést kapunk a sorozat kulisszatitkaiba. Nos, ez nem igaz maradéktalanul, sokkal inkább egy exkluzív interjúkötetről van szó, amelyben az alkotógárda, valamint Ellen Pompeo (Meredith) szólal meg legtöbbször. Sokszor olvashatjuk még Patrick Dempsey (Derek), Sandra Oh (Cristina), Katherine Heigl (Izzie), Isiah Washington (Burke), T.R. Knight (O’Malley), valamint Justin Chambers (Alex) gondolatait is. Az alkotók és a színészek egy valóban időtálló sorozatot hoztak létre, de a könyv sikerülhetett volna jobbra, érdekesebbre, izgalmasabbra is. A 352 oldalban főleg a kezdetekről szól a fáma, nincsen jó struktúrája, nekem egyszerűen túl sok az ömlengés a sorozat megálmodójáról, Shonda Rhimes íróról. Az Alexandra kiadó által gondozott kötet elején 5 oldalon át sorolják a sorozat főbb szereplőit, mégis mindig ugyanaz a 10 fő szólalt meg a könyvben. Szívesen olvastam volna több, mára már ikonikus alaktól, például olyan színészektől, mint Sarah Drew (April), Camilla Luddington (Jo), Caterina Scorsone (Amelia), Kelly McCreary (Maggie), Kevin McKidd (Owen), Giacomo Gianniotti (DeLuca), Chris Carmack (Link), vagy éppen Jesse Williams (Jackson).

Kiderül ebből a nosztalgikus hangulatú könyvből: (SPOILER!)
- A sorozat körüli botrányok háttere, a nagy konfliktusok,
- Hogy mely szereplők távozásának örültek, nem örültek a nézők,
- Hogy mely párokat kedvelték, utálták a rajongók,
- Hogy mely történetszálak voltak megosztóak,
- Hogy milyen fontos szerepe volt az Alzheimer-kórral kapcsolatos eseményeken a Grace Klinikának (ebben a sorozatban szerepelt először komolyabban ez a betegség, világszerte kiemelték ezeket a jeleneteket),
- Hogy miért kerültek át a privát beszélgetéseket tartalmazó jelenetek egy idő után Joe kocsmájából a kórház liftjébe,
- Szó esik olyan spin-offokról, mint például a Doktor Addison, vagy a 19-es körzet,
- A Netflix szerepe.

Megtudhatod még, hogy: (SPOILER!)
- Ki az, aki többek között azért vállalta a sorozatban való szereplést, mert Shonda fekete?
- Ki az, akit azért utáltak meg a nézők, mert tönkre akarta tenni a sorozat egyik legfontosabb párkapcsolatát?
- Ki az, akit a sok gyomorfogató dolog ellenére egy hajcsomó látványa borított ki egy forgatás során?
- Ki az, akit azért rúgtak ki a sorozatból, mert szeretett személyes jellegű fényképeket készíteni Ellen Pompeóról?

Neked ajánlom:
Ha imádod a sorozatot, szeretnél nosztalgikus hangulatban időt tölteni az alkotókkal, néhány főhőssel. 

Idézet a könyv hangulatából:
„Mivel a Grace Klinikában végeláthatatlanul zajlottak a műtétek, és egymást követték a szédítő orvosi esetek, a sorozatnak folyamatosan szüksége volt vendégszereplő-utánpótlásra. Annyi bizonyos, hogy a Grace Klinikának nem volt szüksége beugrós szupersztárokra ahhoz, hogy lekösse a nézők figyelmét: arról (főként) Patrick Dempsey és a medikusok drámára hajlamos csapata gondoskodott.” (159. oldal)

„Fekete nő vagyok, és a saját sorozatomba én választom ki a szereplőket. Azt akartam, hogy az ő világuk ugyanolyan legyen, mint az enyém. A sokszínűség nem volt tudatos döntés a részemről, és úgy gondolom, nem is kell annak lennie.” (263. oldal)


Értékelés: 6/4
Cím: A műtő másik oldalán
Eredeti cím: HOW TO SAVE A LIFE: The Inside Story of Grey's Anatomy
Szerző: Lynette Rice
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 352

szerző: nikiahatos