Ugrás a fő tartalomra

Olvasói élmény: Ilyen lett a Halott Pénz könyv, a Na még mit nem?!

Idén több hazai előadó rukkolt elő önéletrajzi könyvvel, így mostanra összeállhatott a TOP hármas listám. Mindegyik olvasmány a hiphop szcénát képviseli, nagy kedvencemet jelenti az Animal Cannibals - Minden változik, a lényeg nem, valamint Tkyd - Félelem és Életerő könyve, amelyekhez most harmadikként csatlakozik a Halott Pénz - Na még mit nem?! - Történetünk, hajtól szívig kiadványa is.


Az Athenaeum kiadó gondozásában megjelent könyvet a Zwack Házban mutatták be a srácok, ahol a szerző trió, avagy Csapody Kinga, Gelencsér Milán, valamint Jávor Bence is mesélt a munkafolyamatról. A Halott Pénz három tagját (Dávid, Venom, Márk) pár kérdés erejéig mikrofonvégre kaptam, a videót itt tudod megnézni.

A könyvet alig egy hét alatt olvastam ki, ami sodró tempójának, remek humorral fűszerezett szövegvilágának köszönhető. Az írás három részből áll. Nyitásként a zenekar tagjai (Dávid, Venom, Samu, Márk, Barni, Matyi, Ninja) valamint menedzserük (Csilla) mesélnek:
- a gyermekkorukról, a tinédzser évekről, a családi kötelékekről,
- hogy miként formálódott zenei ízlésük,
- hogyan találták meg a hangszerüket,
- valamint hogy miként ismerték meg egymást, hogyan váltak ők nyolcan egy nagy kerek egésszé.
Szuper ötlet volt, hogy a menedzserük ezúttal nem maradt a háttérben, rengeteg közöset véltem felfedezni magamban és Csillában. Egy biztos, mindannyian igazi csodabogarak, akik nem születtek szürkének...

A második blokkban Dávid családja, Gellai Gergő, Felcser Máté, Eckü, Mentha, Fűrész Zsolt, Orbán Péter, Diaz, Fluor Tomi, Lobenwein Norbert, Zwack Sándor mesél a nagy sikerű zenekar tagjairól, sikerükről, hogy miért kedvelik őket, vagy hogy mikor okoztak számukra felejthetetlen pillanatokat. Tényleg izgalmas volt olvasni, hogy miként látják ezt formációt a pályatársak, hazánk egyik legnagyobb rendezvényszervezője (akinek köszönhetjük többek között a VOLT-ot, a Balaton Sound-ot, vagy éppen a Szigetet), vagy egy szponzoruk.

A harmadik rész már egy szellősebb fejezet, amit érdekes grafikai megoldások, játékok dobnak fel. Akad itt timeline, extrém koncert sztori, elhúzódó after történet, ugyanakkor vannak nagy bakik, mérföldkövek, szertartások, koncert nélküli szürke hétköznapok, kedvenc előadók, kedvenc dalok, de első koncertélmények is a Halott Pénz tagjaként. Megismerhetjük a zenekari kódex tartalmát, valamint, hogy kik azok a pályatársak, akiket különösen közelinek éreznek a produkció tagjai.

Ez a könyv egyfajta nosztalgiajárat olyan pillanatokkal, amelyeket jó megélni, megérteni. Erőt adhat, ha éppen úgy érzed, hogy lemerülni készülsz, vagy már le is merültél.

Gondolataim az olvasás során:
- Ha valaki valami sajátban gondolkodik, lehet az bármilyen területen, néhány kapaszkodó a sikerhez vezető úton biztosan kell: Lelkesedés, támogató háttér (szívességek formájában is), folyamatos fejlődés, nyitottság.
- Nagyon-nagyon fontos a mértékletesség, az egyensúly, legyen szó az életünk bármelyik szakaszáról, területéről.

A könyvből megtudhatod, hogy:
- Ki az, akit hétévesen elküldtek egy zeneiskolából, mondván, nem érdemes a zenével foglalkoznia.
- Ki írt tanulmányt A zeneipar átalakulása és a marketing címmel.
- Ki ivott Dávid számlájára úgy, hogy gyakorlatilag azt sem tudta, ki is ez a vörös srác.
- Ki rakott össze gyerekként legóból egy komplett, méretarányos színpadképet.
- Kinek az apukája hívja a zenekari próbákat edzésnek.
- Ki keverte össze Dávidot Bereczki Zolival.
- Kinek volt élő térfigyelő kamerája, egy idős néni formájában.
- Ki az, aki nem csak szereti a különleges fogásokat, de jól, ügyesen is dolgozik a konyhában.
- Ki tudott olvasni, mielőtt iskolába került volna.
- Ki „edzette” nyers tojásokkal a hangját, és kapott jutalmul szalmonellát.
- Honnan ered, a „nem szürkének születtél” sor.

Neked ajánlom:
- Ha kedveled az önéletrajzi könyveket, amelyekből sokat lehet tanulni, inspirálódni.
- Ha szereted a formációt, szeretnél olyan sztorikat olvasni tőlük, amelyeket még egy riportban sem mondtak el.
- Ha szereted a hazai zeneipart, esetleg valamilyen szinten részt is veszel benne, és szeretnéd jobban megérteni ezt a produkciót. Vigyázat, garantáltan megkedveled őket!

Idézetek a könyv hangulatából:
„Minden vállalkozásában közös az, hogy a dolgok előremozdítását keresi. Az alkotás folyamatának élvezetét, nem a végtermék bálványozását. Azt a… valamit, amire nincs szó, csak lüktet, vibrál, zsizseg, és kiszárítja a torkot.” (113. oldal)

„Már akkor is feltűnt a dolgaiban szerintem ma is kulcsszerepet játszó kettősség, hogy egyszerre van meg benne egy lelkes, álmodozó kisfiú és egy céltudatos Napóleon… A belső kisfiú tervezget, álmodozik, fantáziál, ugyanakkor ezt egy szigorú, kritikus mérnők felügyeli, mér, elemez, kontextusba helyez és racionálisan megvalósít.” (164. oldal)

„Az a szám, amiben a barátunk, Tkyd is közreműködik – mi hoztuk fel a forgatásra, - a Felnőttünk, de nem fogadjuk el szerintem méltatlanul elhanyagolt, B side dal lesz, miközben nagyon erős, unikális valami született. Az például kimeríti teljesen az ízlésbeli szeretetemet. Top 3 magyar dal – mondja ezt a bennem élő zenehallgató, a zenei újságíró és az adekvát rapper is.” (180. oldal)



Értékelés: 6/5
Szerző: Csapody Kinga, Gelencsér Milán, Jávor Bence
Cím: Na még mit nem?! - Történetünk, hajtól szívig
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés: 2021.
Oldalak száma: 294

szerző: nikiahatos