Ugrás a fő tartalomra

Lemezjátszó Classic: "A hülyeséget is lehet komolyan venni" – Nagy Feró nosztalgiázik

Minden idők egyik legőrültebb, s egyben legművészibb magyar könnyűzenei albuma, a Bikini Hova lett… című lemeze lesz a téma a Lemezjátszó, Classic-estsorozat idei záróeseményén. A 37 perces anyag azután született, hogy Nagy Ferót a Beatrice miatt teljesen ellehetetlenítették. A lemezről és az akkori időszakról december 16-án mesél az énekes Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben.

A Bikini ötlete Németh Alajos fejéből pattant ki 1982-ben, és megkereste Nagy Ferót, aki a betiltott Beatrice miatt nem tudott akkoriban érvényesülni.

"Semmi esélyem nem volt arra, hogy lemezem jelenjen meg" – emlékezett vissza Feró. "Kérdeztem is Lojzitól, hogy biztos velem akarod ezt csinálni? Tudod, mennyi problémával fogsz szembesülni? De ő kötötte az ebet a karóhoz. Így aztán írtunk dalokat, és Erdős Péter is engedélyezte a kiadásukat." Így aztán 1983-ban kijött bakeliten a Bikini bemutatkozó albuma Hova lett… címmel. A 37 perces anyagban lényegében minden megtörténik: punk, ska, rock, jazz stílusok kavarognak, van, hogy egy nótán belül. Szerepel a lemezen orosz népdal, Feró pedig esti mesét mond. A bakelit A oldalának utolsó dala félbeszakad, és a B oldalon folytatódik. A dalok között rendszeresek a hangeffektek, audiovizuális gegek. A teljes őrületet pedig megfejeli az, hogy zseniális zenészek játszanak a lemezen, akik mind mestereik hangszereiknek.

"A hülyeséget is lehet nagyon komolyan venni" – fogalmazott Feró. "Szabadon garázdálkodtunk a stílusokban, nem akartunk kategóriákban gondolkodni. S mivel kiváló zenészek vettek körbe, mindent el tudtak játszani, amit kitaláltunk. Előremutató lemez született, és még engem is meglep a mai napig." A lemezről bővebben is mesél Nagy Feró december 16-án a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol az albumot meghallgathatja a közönség az énekessel. Az est házigazdája Horváth Gergely lesz, a program a Lemezjátszó Classic-sorozat része.

Az eseményt a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram támogatásával szervezik meg.


forrás: prgarden