Ugrás a fő tartalomra

BEST OF 2021: A legütősebb klipek

Abban, hogy a klipek annak idején népszerűvé, fontossá váltak, nagy szerepe volt az MTV zenei csatornának, ám manapság a formációk, a produkciók elsősorban a YouTube-ban gondolkoznak. Idén is akadt sok-sok remek videó, amelyekben különleges helyszínekkel, effektusokkal, történetekkel, speciális látványvilággal támasztották alá dalaikat az előadók. Ebben az idei második Best of cikkben ezekből a klipekből gyűjtöttem össze a kedvenceimet. (Mielőtt átszaladnál a kis listámon, kérlek vedd figyelembe, hogy semmilyen ilyen irányú tanulmányom nincs, én csak egy egyszerű zenekedvelő vagyok.)

Tóth Andi - NINCS Ő, NEM FÁJ

A nem mindennapi tehetségre idén egészen sokat irányult a reflektor, amit abszolút megérdemelt már, hiszen képességei mellé hatalmas szorgalom is társul. A fiatal lány a Dancing with the stars versenyt követően jött elő LEJTŐ lemeze utolsó szóló dalával, ami a Nincs ő, nem fáj címet kapta. Az Állj, a Néztek, a Vétkeztem, A Dunapart, valamint a Kímélj után ismét a keserű időket idézi meg Andi, aki kudarcról-kudarcra, dalról-dalra egyre erősebb nővé, előadóvá válik. A Nincs ő, nem fáj-hoz forgott, Andi által rendezett klip a dal mondanivalójához méltóan sötét, amelynek minden részletét imádom rácsostúl, trónostól, tetkóstúl.

Operatőr, vágó: Nagy Bence

HONEYBEAST – Cirkusz 

A rossz szakításokat megelőző se veled, se nélküled kapcsolatokat járja körbe a Honeybeast egyik idei megjelenése, a Cirkusz. A szöveg a nő oldaláról közelíti meg ezt a nyomasztó, egyáltalán nem könnyű időszakot, amelyhez fergeteges energiákat ad a zseniális alap. A fekete-fehér, Dudás Balázs rendezte, vágta klip számomra sokadjára egy kisfilm hatását kelti. A kameramozgásokat külön imádtam (operatőr: Táborosi András).

CURTA - Napokat

Júliusban jelent meg az eddigi legkedvencebb CURTA dalom. A Napokat minőségi szövege abszolút magával ragadhatja a hallgatót, hiszen mindenki számára ismerős hangulatban íródott, amelyhez remekül passzol az a JAZZ-es fűszerezettség, amely Curta munkáit jellemzi időről-időre. A dalhoz minőségi, hiteles (többek között azért, mert feltűnik benne az előadó kiskutyája is) kisfilmszerű klip videó forgott, ami az első pillanattól megragadja a figyelmet és leköti azt a legutolsó mozgóképig.

operatőr: Schilling Roland

yesyes - Most még fáj

Májusban ötödik magyar nyelvű számával rukkolt elő Szabó Ádám formációja, a yesyes. A srácok újdonsága az elmúlt 1 év nehézségeiről mesél, olyan helyzetekről, amikor "már csak" a remény, a hit marad. A dal érdekessége, hogy ez Ádámék első lírai anyaga, amelyet fantasztikus harmóniákkal fűszereztek. A Most Még fáj-hoz sötét, komor hangulatú klip is forgott Balázs “Johnny” Bence rendezésével, többek között egy ház tetején. Olyan egyszerűen nagyszerű.

Videó: Reindeer Cinema
Kameraman: Cservenyák Olivér

Sugarloaf - Lázadó 

Az utóbbi évek egyik legerősebb Sugarloaf dalához forgattak videót Muri Enikőék. A Lázadó videó a csapat 2019-ben megjelent Sputnik nagylemezéről érkező harmadik single klip. Bár a dinamikus nóta főleg párkapcsolati vonatkozásban értendő, a Tóth Szabi rendezte klip sokkal inkább forradalmibb hangulatot (piros, fekete, fehér színek) kapott, plakátos hatással fűszerezve. Ha úgy érzed, hogy alaposan megtapos az élet, vagy nemrégiben nagy pofont kaptál, akkor ez a nóta tökéletes lehetőséget nyújt egy kis tombolásra, feszültségoldásra. 

Operatőr: Vas András
Vágó: Sonicx

szerző: nikiahatos