Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt A világot szétszerelni - Nem lehetséges történetek

Bevallom, jó pár napon át gondolkodtam, hogy szeretném-e elolvasni a Fehér Renátó és Kustos Júlia szerkesztette A világot szétszerelni - Nem lehetséges történetek címet kapó kötetet. Az Athenium kiadó által gondozott könyv ismertetőjének első mondatában ott szerepelt a 2020-as évszám és a világjárvány szava. Már régen besokalltam COVID-tól. Nem vagyok tagadó, sőt mindent megteszek, hogy ne kapjam el újra, ám "nem bírom", hogy mindenhonnan a nyomasztó járvány folyik. A könyvek és a filmek sokszor abban segítenek, hogy picit félre tudjam tenni, el tudjak menekülni a biztonságosabbnak hit, bezárt ajtók mögötti buborékomba. Aztán döntöttem, belevágtam az olvasásba, hamar kivégeztem, nem bántam meg. Hogy is bánhattam volna...


Ami elsőként meggyőzött arról, hogy kezembe kell vennem ezt a kiadványt, az a borító volt. Soós Nóra képzőművész festménye egyszerűen beszippantott, napokig a fejemben, a szemem előtt lebegett. Szerencsére méltó, színvonalas tartalom is társul ehhez a csodás képhez. 

A könyvben 25 szerző novelláit, verseit, regényrészleteit olvashattam. 13 csaj, 12 srác okos gondolataival, érzékenységével válhattam eggyé. A szerzők között akad kutató, tanárjelölt, frissen érettségizett, frissen diplomázott. A legifjabb író 2003-ban, a legidősebb 1986-ban született. Többségük az Eötvös Loránd Tudományegyetem valamelyik szakáról került ki (például magyar-angol tanár, magyar nyelv és irodalom szak, kommunikáció- és médiatudomány szak), de a Károli Gáspár Református Egyetemről, az Eszterházy Károly Egyetemről, a Magyar Képzőművészeti Egyetemről, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről is érkeztek. Ami biztosan közös bennük az az alkotás szeretete. Írnak többek között a Hídban, a Látóban, a Nincs online folyóiratban, a Tiszatáj online felületén, de a Negyed folyóiratnak is.

Nem csak a kötet címe, de a benne található művek elnevezése is egytől-egyig telitalálat, figyelmet megragadó. A teljesség igénye nélkül sorolok most fel párat: Sturm und Drang, Nyugalom és fény, Sötétkarma, Ebéd közben, Balkániak, Kenyéren és vízen, Földgömb az idősotthonban. 2 kivétellel minden alkotás olvasása során úgy éreztem, akár belőlem is kiszakadhattak volna a leírtak. Ha kedvencet, kedvenceket kellene kiemelnem, akkor É. Tóth Judit – Ebédközben verse, valamint Szirmai Panni - Földgömb az idősotthonban írása jut eszembe egyből, mert egymásután minimum ötször olvastam el őket, annyira beszippantott minden szavuk (tőlük idézek is a bejegyzés alján). Edzett szemek, edzett elmék hatolnak igazán mélyre, vágnak húsodba. A szerzemények formabontók, bátrak, szókimondók, időnként megdöbbentőek, máskor hidegek, de mindenképpen nagyon-nagyon pontosak. Olyan témákkal foglalkozhatsz az olvasás során, mint a csalódottság, a bizonytalanság, az elhagyatottság, a magány, a düh, a félelem, a remény. De akad gyermekkor, időskor, éjszakai élet, reggel, húgyszagú Corvin, játék, agyműködés, halál is.

A világot szétszerelni - Nem lehetséges történetek-et nagyon hamar kiolvashatod, akár néhány órán belül eljuthatsz az utolsó oldalig. Végezni azonban nem fogsz vele ilyen könnyen, mert ez egy többször újraolvasós kötet. Valóban szétszerel, hogy aztán újra összerakhasson.

Neked ajánlom:
- Ha szeretsz rádöbbenni a magyar nyelv csodáira.
- Ha művészeti oldalról is megismernéd a COVID alakította világot.
- Ha nem csak a már befutott szerzőktől szeretsz olvasni.
- Ha szereted, hogy valaki, valami szétkap, aztán még jobban összeszerel.

Idézetek a könyv hangulatából:
"Vágtak egy kis húst, ittak egy kortyot, majd tovább szitkozódtak, egészen addig, míg végül egymást is gyűlölni kezdték: nem értettek egyet a közéletben. Közben csöndben felnőttünk. Mi nem beszélünk étkezés közben a politikáról. Már nem eszünk együtt." (39-40. oldal - É. Tóth Judit, Ebédközben)

„- Maga sem tud kivetkőzni önmagából, mérnök elvtársnő. Szóval mi is ez tulajdonképpen?
- Földgolyó vagy mi. Már megbeszéltük. Minek kérdezgeted?
- De mit csinálunk vele?
- Rajta van a világ, nézegetjük.
- De akkor minek szereled szét?
- Miért, szerinted jól van összerakva a világ?
- Nem tudom, innen az otthonból nem látszik…
- Na ugye.” (155. oldal. Szirmai Panni, Földgömb az idősotthonban). 


Értékelés: 6/6
Cím: A világot szétszerelni - Nem lehetséges történetek
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés: 2021
Oldalak száma: 176

szerző: nikiahatos