Ugrás a fő tartalomra

OLVASÓI ÉLMÉNY: Ilyen volt a Magány

Valódi segítséget nyújt a Partvonal kiadó önfejlesztő projektje, az Iránytű sorozat. Nem véletlenül hagytam a trióból utoljára Cheryl Rickman - Magány írását, mert bevallom, teljesen biztos voltam benne, hogy számomra nem fog sokat adni. Én ugyanis nagyon-nagyon szeretek egyedül, MAGAMMAL lenni. Az egyedüllét számomra nem jelent magányt, ilyenkor energikusnak, elégedettnek érzem magam, maximálisan a saját döntésem az így eltöltött idő. Terveket építek fel, célokat tűzök ki, elkezdem őket megvalósítani, önfejlesztek. Átgondolok, kieresztek. Amikor valaha is magányos voltam, az mindig egy olyan társaságban történt, ahol jelentéktelennek, láthatatlannak éreztem magam.


A sorozat másik két kiadványa, a Stressz, valamint a Pánik sokat erősített engem idén, így itt volt az ideje, hogy a harmadik elemmel is foglalkozzam. Jó hír, hogy aki velem ellentétben (például a nyugati országok 25-48 százaléka) nem tud megküzdeni az egyedüllét gondolatával, magányosnak, elhagyatottnak érzi magát, annak ez a könyv nagy segítség lehet.
Támogatás abban:
- hogy felfedezze az egyedül töltött idő pozitív oldalát, az előnyeit,
- hogy jobb viszonyt alakítson ki magával,
- hogy építse a meglévő, valamint a későbbiekben létrejövő új kapcsolatait.
A kiadványban ugyanis gyakorlatias, praktikus módszerekkel, feladatokkal találkozhat az olvasó. Ez nem véletlen, hiszen a szerző, Cheryl Rickman a pozitív pszichológia módszertanának egyik képviselője.

Ami velem maradt, mint gondolatiság: (SPOILER!)
- Az általam sokszor felszínesnek tartott kapcsolatokra is szükség van. Néha elég egy szomszéd mosolya ahhoz, hogy érezzük: tartozunk valahová.
- A magány elűzését nem csak a tervezgetések biztosítják, hanem az egykori szép emlékek felidézése is.
- Amikor társaságban unatkozom, magányosnak érzem magam, akkor az a számomra megfelelő kötődés hiánya miatt van.
- Nagy hiba, hogy büntetésként alkalmazzák a szülők az elszigetelést, az egyedüllétet. Az rendben van, hogy a gyereket gondolkodásra késztetjük, de nem szabadna megrovásként alkalmazni szeparációt.
- Ha pozitív a gondolkodásunk, akkor az azzal járó nyitottság előbb vezet el minket a problémák megoldásához is.
- Nem véletlenül van kettő fülünk és egy szánk. A másikat JÓL meghallgatni legalább annyira szükséges, fontos, mint tanácsot adnunk.

Neked ajánlom:
- Ha nem jó a kapcsolatod önmagaddal, nem becsülöd eléggé magad.
- Ha nincsenek saját terveid.
- Ha gyakran érzed a elhagyatottságod, a magányt, akár az egyedüllét során, akár közösségben.
- Ha nincs legalább 1 olyan ember az életedben, akiben maximálisan megbízhatsz.

Idézetek a könyv hangulatából:
"A honjonok szabadon választják meg, hova mennek és mit csinálnak, nem kell figyelembe venniük más emberek igényeit, kívánságait vagy étrendi követelményeit. Amikor egyedül vagy, azt csinálhatsz, amit csak akarsz - vallják. Ezzel az életmóddal, illetve az önmegvalósítás előtérbe helyezésével a honjonok nemet mondanak azokra a társadalmi elvárásokra, melyek a házasság, a család és a munka körül alakultak ki, és szándékuk szerint kompromisszumoktól mentesen élik az életüket." (39. oldal)

"Egy kapcsolatban minden az érzésekről szól. Minél erőssebben érzed, hogy tartozol valahova, annál jobb a kapcsolat minősége, minél láthatóbbnak, értékesebbnek és támogatottnak érzed magad, annál optimálisabb a kapcsolat." (146. oldal)



Értékelés: 6/4
Cím: Navigating Loneliness
Szerző: Cheryl Rickman
Magyar cím: magány - Teremts kapcsolatot önmagaddal
és szerezd vissza az életed!
Fordítás: Dörgés János
Oldalak száma: 183
Kiadó: Partvonal

szerző: nikiahatos