Ugrás a fő tartalomra

Meghallgattam: Szókimondó, ütős lett Essemm új albuma, a Kutyatelep

November másodikán a legnagyobb videómegosztón publikálta új, Kutyatelep című lemezének dalait Essemm. Az előadó az elmúlt évek egyik legerősebb rap albumát pakolta össze, köszönhetően a fergeteges alapoknak, a fülbemászó refréneknek, az agyakban letelepedő verzéknek. A korong minden dalában közreműködött valaki. Volt, akivel Essemm nem először dolgozott együtt, de akadtak friss, meglepő, a közönség által régen vágyott felállások is. Számomra volt nem egy olyan vendég, akiről bár tudom, hogy tehetséges, nem tartozik a kedvenceim közé, ám ezen a korongon mégis akkorát szóltak, bizonyítottak, hogy napok óta a fejemben járnak soraik, gondolataik. Annyi közös mindannyiukban van, hogy az utcáról érkeztek, nagy álmokat szőttek, amiket aztán tervek, majd tettek követtek. Egyedi stílusok, sajátos hangszínek, órási flow ez az album.

A Kutyatelep legtöbb száma nagy tanításokat jelentő skitekkel indul, csak a hangulatba kerülés okáért kiemelek közülük néhányat: "A kutya sok mindenről lemondott az ember kedvéért", "Mindig vigyázzunk, hogyan közelítjük meg!", "A kutya hajlandó a táplálékát megosztani." A korongon újra meg újra előkerülnek ugyanazon témák, mint például a felkapott rapsztárok, a lopás, a másolás, a celebek, a kitartás, a rengeteg munka, a nagy sikerek, az igazi barátok, az old school hangulat, a nagy példaképek, a rossz kurvák, vagy éppen az a tény, hogy az idő meg nem áll. Szókimondó tartalomból nincs hiány.

Ilyen rövid idő alatt, többszöri újrahallgatást követően sem tudok kedvenc dalt választani a repertoárból, mindegyik szerzemény iszonyatosan erős, hiteles, sodró. Jöjjön pár szó róluk egyenként:

1. Riadó. Produced by Shiduro. Mix & master: Essemm, Hibrid.
Mind Deego, mind Essemm munkásságát szeretettel, nagy lelkesedéssel követem. Az album nyitódalát kettejük közreműködése jelenti, amely remek előfutára a későbbi anyagoknak. A fantasztikus alapra, a hidegrázós flowra, a remek szövegre Deego senki máséval össze nem keverhető hangja teszi fel a koronát. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „Itt vagyok otthon, ez épít és rombol.”


2. Bűn. Produced by Shiduro. Mix & master: Essemm, D.Koms, Hibrid.
Számomra igazi meglepetés volt, hogy ez a két arc összeállt. Beton Hofi és Essemm remekül hangolta össze világát, amelyek persze nem nélkülözik a hibákat, a tévedéseket, a hátra és befelé tekintést, na meg egy kis arcoskodást sem (még pont belefér). Kedvenc gondolat, részlet a dalból:  „Amit nem lehet megvenni, képesség. Minden nap szétesnék.”

3. Közel a tűzhöz. Produced by Shiduro Mix & master: Essemm, Hibrid.
Ebben az anyagban Essemm hozza az egyszerűbb, sokat küzdött, sokat elért srácot, G.W.M pedig a pofátlanul egos rapet. Jó kis mix. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „Mindig túl közel vagyok a tűzhöz, Mégis a szerencsém folyton üldöz.”

4. TempoProduced by Shiduro. Mix & master: Essemm, Hibrid.
A negyedik dalban Beksz működik közre, a két rapper pedig egy fojtogató, kamukkal teli világban dob mentőövet a szabadság, a mikrofon, a fény iránti vágyukkal. Félre a fékkel, elő a tempóval - körülbelül ez járhatott a fejükben a dal megírásakor. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „A szoba megfojt, minden ami felkerült, az egyszer lent volt.”

5. Azt hazudták. Produced by D26 Mix & master: Essemm, Hibrid. 
Tkyd számomra az egyik legnagyobb rap-próféta, így lehet kissé elfogult vagyok, amikor azt mondom, hogy egyik legbrutálisabb dal az albumról a vele közös Azt hazudták lett. Ez az anyag nagyon-nagyon elvitt, élethű, reál, fergeteges a refrén. Az a tipikus "tanítani nem lehet, mert erre születni kell" kategória. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: "Ne rappet írogass, a szavad legyen óda, Hogy az embereket a pokolból rántsd fel a Holdra."


6. Füst. Produced by Shiduro. Mix & master: Essemm, Figura, AKC Misi, Hibrid.
Ebben a többes kollabban (Figura, AKC Misi) akad minden. Magasság, mélység, arcoskodás. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „A harcokat megvívom, A füstömet beszívom.”

7. Ugat a kutya. Produced by Shiduro. Mix & master: Essemm, 4tress, Hibrid.
4tress és Essemm hangszíne tipikusan az, amit bárhol bármikor megismer az ember. Ebben az anyagban remekül csendülnek össze a srácok. A dal hangulatát tökéletesen leírja annak címe, remekül vágnak vissza a monitorok mögül, fotelekből kritizáló, okoskodó, nagy szakértő tömegeknek. Az egyik kedvenc refrénem az albumról. Kedvenc gondolat, részlet a dalból:  „Ha láttam valamit, jött egy dal.”

8. Valaki azt mondta. Produced by Shiduro. Mix & master: Essemm, Valkusz Milán (Milo), Hibrid.
A korongon vendégeskedő előadók legjava azok közé tartozik, akik, amikor a zenét választották útjuknak, egy kezükön megszámolták azokat az embereket, akik hittek bennük. Aztán mind lelkileg, mind szakmailag keményen dolgoztak, majd feljutottak a színpadokra. Nagyjából ezt a világot idézi a nyolcadik dal, amelyben Mayday a faluból, Bruno x spacc teszi fel az i-re a pontot. Kedvenc gondolat, részlet a dalból:  „Kihúzom magam a szarból, mindegyik szavamat tartom.”

9. Jó lenne. Produced by Luigi Beats. Mix & master: Essemm, Hibrid.
A korong legszerelmesebb anyaga, amely leírja, hogy milyen jó is néha megpihenni, megnyugodni, elszakadni a rideg, fárasztó valóságtól. Álmodozni, tervezgetni, valakihez tartozni. Hogy amikor megtaláljuk a társunkat, teljesen megváltozik a világ számunkra. Lényegtelenné válik, ami egykor fontos lehetett, és fontossá, ami korábban semmit nem jelentett. Beat és Essemm tökéletesen hozza ezt a világot, kellő érzelemmel, de nem túl csöpögősen. Kedvenc gondolat, részlet a dalból:  „Kinevetem a sorsot, azt hitte, nem jönnék, Le akarok lépni veled, unalmas a környék.”


10. Kutyaház. Produced by Shiduro. Mix & master: Essemm, Hibrid.
Hála égnek van arra is bőven példa, hogy valaki lehet "csupán" a munkásságával is népszerű, anélkül, hogy elmerülne a celeblétben. Egy rapper befuthat modellcsaj barátnő, de akár a televíziók, túltolt Instagramozások nélkül is. Game kutyával ezt a témát járja körbe Essemm. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „Nincsen gáz, A rap még ráz.”

11. Nincs fék. Produced by Shiduro. Mix & master: Essemm, Valkusz Milán (Milo), Hibrid.
Ebben a dalban aztán tényleg nincsen fék. Sem odamondásban, sem tempóban. Hibrid, 666ghost, Essemm megállíthatlan. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „Siratom a kultúrát csendben, hogy kihalt. Leszarom, hogy ki lát, a lényeg, hogy ki hall.”

12.Tövis. Produced by Bitprojekt. Mix & master: Essemm, King BJ, Hibrid. 
Az album másik szerelmes számát Essemm Hiroval közösen szállítja. Ez már kevésbé pozitív, mint a Jó lenne, sokkal keserűbb a hangvétel. Viszont a nincs rózsa tövis nélkül klasszik jelenséggel remekül, rafináltan eljátszottak a srácok. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „Holdfény, hófehér hattyúk. Kinevetnek minket a gyermekek, akik mi voltunk, hallom a hangjuk.”

13. Megszerzem. Produced by Shiduro. Mix & master: Essemm, King BJ, Hibrid. 
Tiah számomra újra meg újra a reményt ad, hogy akadnak itthon is igazán egyedi, karakán, valóban ütős rapper csajok. Ez a csajszi felnőtt Essemm mellé. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „Nem akarok megfelelni, sok a rossz elvárás. Ha nem működik valami, kell a módszer váltás.”


14. Loco. Produced by D26. Mix & master: Essemm, Hibrid.
Ez a dal hatalmas játék a szavakkal, a ritmussal, a tempóval. A Sütivel alkotott Loco egyszerűen zabálnivaló. Megőrülsz! Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „Az én koromban is hallgattam, hogy az én koromban. Nemesebb nem lettem, csak simán seggfej és goromba.”

15. Air force. Produced by Shiduro Mix & master: Essemm, King BJ, Hibrid. 
A Fiatal veteránnal, Giajjal közös anyagban felvonultatnak a srácok pár márkát (Nike, Mercedes), amitől bevallom, én időnként frászt kapok… Az viszont tény, hogy mindannyiukból olyan szinten vérből jön a zene, a rap, hogy az ember rossz kedvét pillanatok alatt felváltja a tisztelet, ha őket hallgatja. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „A lábamon Nike van, a vállamon terhek.  Adjatok utat, hogy a célnak neki menjek.”


16. Ez hajtott. Produced by D26 Mix & master: Essemm, Rácz Attila (RCZ), Hibrid. 
Mindenkinek megvan a maga útja, amit végig kell járnia. Lehetnek társai, de a munka legjavát mindenkinek egyedül kell elvégeznie. Ez a gyönyörű, lelkesítő refrénnel tűzdelt dal Luis, valamint Curtis előadásában nagy erőt adhat a hallgatónak a saját útjához, munkájához. Kedvenc gondolat, részlet a dalból: „Dalaimon keresztül építettem várat.”

Ez a korong a címe ellenére nem lett kutya, régi, mégis nagyon mai. Ha úgy érzed, hogy káosz van a fejedben, a lelkedben, érdemes ezekkel az időnként hidegrázós, klasszik, eredeti szerzeményekkel rendet tenned magadban. Én éppen egy ilyen szakaszomban voltam, vagyok, és ez az újra meg újra meghallgatós album már ebben a néhány napban rengeteget segített. Pont ezért, végezetül álljon itt egy hatalmas nagy KÖSZÖNET az alkotóknak! KÖSZÖNÖM!

A korong elérhető a legtöbb digitális platformon,

szerző: nikiahatos